Skocz do zawartości
Pompi

Apache, Zainstalowany... I Co Dalej ?!

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowałem sobie Apach'a i nie mam pojęcia co dalej robić. Jak skonfigurować domeny ipt..Są może jakieś pliki konfiguracyjne do tego Apach'a ??

1709804[/snapback]

generalnie to nawet po domyslnej instalce apacz powinien dzialac

kolejnym krokiem wedlug mnie jest umieszczenie strony w document root'cie

domyślnie chyba dla wiekszosci systemow documentroot to /var/www/htdocs

tam wgrywasz stronke. Jezeli chodzi o dns'y to moze byc roznie, zalezy od systemu, jezeli masz stale IP i jestes gdzies w dns'ach to nie musisz robic nic, natomiast jak masz IP z DHCP to musisz sie pobawic tak jak napisali poprzednicy.

Domyslam sie rowniez ze zalezy Ci na takim podstawowym apachu bez zadnych modow, bo jakbys chcial np. php, czy jakas baze to musialbys go odpowiednio dokonfigurowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh

1) Rejestrujesz sie na afraidzie

2) Wynajdujesz preferowana domene (najlepiej status: public - mniej zachodu)

3) edytujesz jej plik strefy poprzez dodanie wlasnego wpisu (A,CNAME,AAAA,NS,TXT, etc etc)

*) IN A -> wskazujesz na IP

*) IN CNAME (canonical) -> wskazujesz na inna domene

*) IN AAAA (IpnG, ipv6, vide IN A).

*) IN NS -> delegujesz wpis na wlasny NameServer (mozesz go potem dowolnie modyfikowac)

4) Jak juz dana domena wskazuje na Twoje IP, a apacz hula w systemie..

5) Edycja httpd.conf

NameVirtualHost 111.22.33.55    <VirtualHost 111.22.33.55>    DocumentRoot /www/otherdomain    ServerName www.otherdomain.tld    </VirtualHost>       <VirtualHost 111.22.33.55>    DocumentRoot /www/subdomain    ServerName www.sub.domain.tld    ServerAlias *.sub.domain.tld    </VirtualHost>

Gdzie 111.22.33.55 oznacza Twoje IP a sub.domain.tld Twoja domene..

CO prawda w poscie wyzej chcialem zebys SAM do tego doszedl i mial z tego wieksza satysfakcje, ale niestety niektorzy mysla ze jak sie da komus rybe zamiast wedki to jest to lepsze :mur:

BTW postu andriu -> a slyszales o IP przydzialanym przez DHCPd statycznie? na pdst wpisu w konfigu (MAC)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem, że tam w na afraidzie można założyć swoją domenę, tylko, że nie wiem czy ona jest darmowa. Wogóle ten serwis się tnie przy modyfikacji jakiejś domeny. Czy są może jakieś inne o wiele lepsze serwisy ?! Nie chcę DynDNS, to jest do bani...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam jestes do bani

najpierw badz na tyle madry by samemu takie cos zrobic - potem krytykuj, ok?

po drugie domene trzeba GDZIES zarejestrowac, potem ja delegujesz na "nejmserwery"

Ogolnie to wymagasz (sadzac z tekstow) zeby wszystko bylo piekne i latwe, a jak cos jest za trudne to juz jest jak to ujales "do bani"

Odpusc sobie...bo tylko nerwry i czas bedziesz tracil...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi