Skocz do zawartości
CigwaYB

Co Wybrac ?

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie mam to co w podpisie czyli Celek 600mhz@9x100mhz

Chce kupic cos nowego, co da najwyrazniejszy przyrost wydajnosci:

PIII 700mhz 100mhz @ 133mhz = 930mhz

Czy Celek 900 @ 133mhz = 1200mhz

Cenowo sa zblizone...

Glownie chodzi mi o te FSB 133mhz, ale ta roznica w mhz troche mnie przewaza na Celka, najlepiej jesli sie wypowie ktos kto uzywal tych prockow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie mam to co w podpisie czyli Celek 600mhz@9x100mhz

Chce kupic cos nowego, co da najwyrazniejszy przyrost wydajnosci:

PIII 700mhz 100mhz @ 133mhz = 930mhz

Czy Celek 900 @ 133mhz = 1200mhz

Cenowo sa zblizone...

Glownie chodzi mi o te FSB 133mhz, ale ta roznica w mhz troche mnie przewaza na Celka, najlepiej jesli sie wypowie ktos kto uzywal tych prockow

1710196[/snapback]

widze masz p2b - czy rozważałeś celeronaT? 1000@1300 brzmi dobrze. nie ma pewności ale jest szansa, że uda ci się odpalić celka - mi się udało :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

ja sie podepne pod temat bo nie widze sensu zakładac nowego

otoz, chce wymienic proca (aktualnie celafon z podpisu) i zastanawiam sie nad PIII cos koło 933mhz na fsb 133 potem go troszke OC, a Celafonem Tulipankiem 1,2 (chyba na fsb 100) + BX mod i go wykręcić ?

p.s.

lepiej brać PIII 933 za około 100zł czy PIII 667 za około 35 zł ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem proca PIII 933 i Cela 1200 - wynik jednoznacznie na PIII.

to jest bardzo ciekawe! ;) bo miedzy tymi procami roznice sa raczej kosmetyczne (ta sama architektura i tyle samo cache-u)

a przy tej roznicy w zegarze celina powinna wygrac pomimo nizszego fsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

v.e.n.o.m - miałeś jedną z najlepszych płyt pod PIII i Celki i nic z tego proca nie wyciągnołeś?? ;((

Ja też polecam tulipanka 1.0 i kręcić, przy dobrych pamiątkach i zwiększeniu napięcia spokojnie osiągniesz 1.5Ghz. Mod jest prościutki i całkowicie odwracalny - pare tematów wcześniej jest opisany!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kręcił ktos tulipanka na abicie VH6 ? bo boje się ze niezbyt go podkręce :/

edit:

Tulipan 1000 mhz

Tulipan 1300 mhz

obydwa proce cene maja podobną, tyle samo cachu, ale jeden to 1300 a drugi 1000

i ktorego z tych wybrac? przypuszczamy bo nie jestem w 100% pewien kupna :P

Edytowane przez bielski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wedlug mnie cena nie jest zla, ale lepiej poszukaj takiego z napieciem 1,5V - ponoc lepiej sie kreci :)

rowniez slyszalem ze 1.5 sie lepiej kreci... ale tu jest problem bo szukalem na specfinderze intela o procach i wyszlo ze seria sl5zf ma vore 1.5 [wg intela] a na allegro sa obrazki procesorow sl5zf z vcore 1,475 i juz niewiem kto ma racje... dodam ze na intelu wszystkie tulipki majja ponoc vcore 1.5v :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rowniez slyszalem ze 1.5 sie lepiej kreci... ale tu jest problem bo szukalem na specfinderze intela o procach i wyszlo ze seria sl5zf ma vore 1.5 [wg intela] a na allegro sa obrazki procesorow sl5zf z vcore 1,475 i juz niewiem kto ma racje... dodam ze na intelu wszystkie tulipki majja ponoc vcore 1.5v :blink:

moze intel wszystkie klasyfikuje jako 1,5V?? a tak w ogole, to istnieja plyty pod te proce, ktore z taka dokladnoscia ustawiaja vcore? bo ja osobiscie nie przypominam sobie aby skok byl mniejszy niz 0,05V - czyli 1,45V lub 1,5V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie tu podlacze ;)

lepiej wziazc PIII 600/256/133/1.65V czy PIII 500/512/100/2.0V

co bedzie wydajniejsze wyzsza magistrala czy wiecej cachu?

i jeszcze jedno czy pod win98 lepiej kupic lepszego procka cos kolo p3 700 i miec 196 ramu, czy moze slabszy procek p3 500-600 a 256ramu?

dodam ze komp sluzy do sluchania muzyki, netu itp

przed chwila bawilem sie p2 300(66) i ladnie poszedl na 450(100) na 2.2V :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobiłem modzik i odpalil ale podczas uruchamiania kompa pisze mi zze mam pIII fsb 167x6 Oo a cpu-z wyswietla poprawnie o co chodzi ?

moj p2 z podpisu po wyzej wartosci 466 zawsze pokazuje 466mhz w biosie, chcialem w biosie miec 500 a tam 466, ale za to pod win wszystko jest poprawnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...