Skocz do zawartości
sojec

Nakładka Na Windows Xp

Rekomendowane odpowiedzi

nakladki darmowe nie ma... jest akis multilanguage pack zajmujace dobrych kilka cd.. jednak kosztuje on tyle co windows... zobacz moze ten cdkey bedzie dzialal na polskiej wersji

1710994[/snapback]

>dzięki.

>ale czy to bedzie w pelni legalne? jesli nawet bedzie działał z tym cdkey'em system zainstalowany z pirackiej płyty cd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepne się pod temat. Mi chodzi o coś innego. Laptop był złożony w niemczech i tam używany, teraz potrzebuje porpostu zmienić język systemu (winda xp) na polski. Nie chcę reisntalować bo stery i cały soft już tam są zainstalowane. Czy zwykła aktualizacja systemu może pomóc czy też programy przestaną działać? Jak już mówiłem nie chcę formata robić :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli bedzie dzialac to tak, bo jak udowodnia ci ze ten cd-key jest z wersji niemieckiej a nie polskiej?

A jakby tak wpadli na genialny pomysł i zapisywali listę CD-keyów które są przeznaczone do niemieckich wersji. No naprawdę :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aby użytkowanie systemu M$ było w pełni legalne, wymagany jest oryginalny nośnik, licencja i najlepiej dowód zakupu, pierwsze dwa warunki muszą być bezwzględnie spełnione

używanie klucza z wersji niemieckiej, do systemu w polskiej wersji (pochodzącego z niewiadomego źródła) nie jest do końca legalne, a dlaczego to już nie musze tłumaczyć :wink:

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zwykła aktualizacja systemu może pomóc czy też programy przestaną działać? Jak już mówiłem nie chcę formata robić :]

Co rozumiesz pod pojęciem "zwykła aktualizacja"?

To może ktoś powiedzieć czy aktualizacja systemu kasuje stery i programy? Czy też tylko zastępuje starą instalkę a rejestr i całą reszta pozostają bez zmian??

Jeżeli masz mieć polską wersję systemu to trzeba przeinstalować system od nowa na ten w wersji polskiej. Czyli system nowy, stery od nowa, programy od nowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aby użytkowanie systemu M$ było w pełni legalne, wymagany jest oryginalny nośnik, licencja i najlepiej dowód zakupu, pierwsze dwa warunki muszą być bezwzględnie spełnione

używanie klucza z wersji niemieckiej, do systemu w polskiej wersji (pochodzącego z niewiadomego źródła) nie jest do końca legalne, a dlaczego to już nie musze tłumaczyć :wink:

taaak a co maja powiedziec ci co maja ukryte partycje z sysem? Najwazniejsza jest licencja gdyz to wlasnie ja nabywamy, a nosnik to rzecz medium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aby użytkowanie systemu M$ było w pełni legalne, wymagany jest oryginalny nośnik,

A to ciekawe. Do lapka dostałem kopię Windowsa XP Home w wersji Multilanguge wypalonej na płytce DVD. Oryginalnego Windowsa nie mam. Czyli jestem nielegalnym użytkownikiem ??

Najważniejsza jest licencja bo to ona świadczy o legalności systemu. Nośnik nie jest brany pod uwagę jak zauważył @kamerek. Jest tylko medium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w laptopach licencja to naklejka z kodem na lapie i ksiazeczka i nosnik... to jest jako jedna calosc... jesli masz windowsa z naklejka oemowa to instalujesz byle oemowego windowsa pl (moze byc do innego koputera) i aktywujesz przez neta system podajac numer z obudowy (jezyk tutaj nie ma roznicy (testowalem na ang i pl home i pro))... jedyna rzecza po takim zabiegu jest usuniecie informacji oemowych (np masz lapa fs, a oema od della... usuwasz wpisy i we wlasciwosciach systemu nie masz obcej firmy ;-) )

co do legalnosci: masz nosnik, masz licencje, sam M$ ci aktywowal system - jest legalny! o wersje jezykowa ci sie moga przyczepic, ale zadnych konsekwencji wyciagnac nie moga (bo sami ci dali zgode na jego uzywanie przez aktywacje), jesli chcesz byc "w pelni legalny" to zainstaluj 2 systemy... jeden pl na jakiejsc partycji, ktora ukryjesz pod win ger, ustawiasz program botujacy na 0s i odpala domyslnie ger, ale jak chcesz pl to podczas startu dajesz f8 i wybierasz pl wersje ... przy odrobieni szczescia (jesli ci go nie zarekwiruja, co w tym przypadku byloby absurdem ;-) ) nikt sie nie kapnie, to najprosciej...

Edytowane przez jekyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jekyl chyba z tym nosnikiem to nie do konca tak jest - ja nie dostalem zadnej plyty z lapkiem, system mialem preinstalowany. Gdybym nie wypalil backupu na DVD to zadnego nosnika (poza HDD) bym nie mial.

Moge sie mylic, ale z tego co gdzies zaslyszalem do stwierdzenia legalnosci potrzebne sa 2 z trzech: nosnik, ksiazeczka, naklejka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moge sie mylic, ale z tego co gdzies zaslyszalem do stwierdzenia legalnosci potrzebne sa 2 z trzech: nosnik, ksiazeczka, naklejka.

Strona microsoftu http://www.microsoft.com/poland/sam/partne.../strona_03.mspx

Zaraz w pierwszym punkcie w "informacjach szczegółowych":

Oprogramowanie instalowane fabrycznie na nowych komputerach (OEM): W celu udowodnienia posiadania licencji należy zachować Umowę Licencyjną Użytkownika Oprogramowania (EULA) (jest to umowa zawarta pomiędzy producentem sprzętu a użytkownikiem), Certyfikat Autentyczności (COA), oryginalne nośniki i podręczniki (jeśli dołączone były do produktu) oraz fakturę lub rachunek.

Aha i jeszcze wracając do pytania zadanego w pierwszym poście. Również znalezione na stronie Microsoftu.

Wybór wersji językowej. (i) Producent może wybrać przedstawienie Licencjobiorcy opcji jednorazowego wyboru z dwóch lub kilku wersji językowych OPROGRAMOWANIA podczas procesu instalacji OPROGRAMOWANIA. W takim przypadku Licencjobiorca ma prawo wybrać jedynie jedną (1) z dołączonych wersji językowych. Po dokonaniu wyboru wersji językowej Licencjobiorca nie ma prawa do używania innych wersji językowych dołączonych przez Producenta do KOMPUTERA. (ii) Nie zważając na poprzednie ustalenia, jeśli Producent wybrał dostarczenie Licencjobiorcy Wielojęzycznego Interfejsu Użytkownika („WIU”) dla pewnych wersji językowych z obsługą dodatkowej wersji językowej OPROGRAMOWANIA, poprzednie ograniczenie wyboru i używania jedynie jednej wersji językowej OPROGRAMOWANIA nie stosuje się, jeśli (A) Licencjobiorca uzna, że interfejs WIU oraz zawarta w nim obsługa językowa jest częścią OPROGRAMOWANIA, (B ) Licencjobiorca będzie używać interfejsu WIU jedynie z OPROGRAMOWANIEM oraz © Licencjobiorca zgodzi się przestrzegać wszystkich pozostałych postanowień i warunków niniejszej Umowy Licencyjnej..

A więc odpowiedź jest jasna, jeżeli na komputerze kupionym w niemczech został zainstalowany Windows w wersji niemieckojęzycznej to nie ma możliwośći, z punktu prawnego oczywiście, do legalnego korzystania z Oprogramowania. W tym wypadku Windows.

Edytowane przez lgolebio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi