Skocz do zawartości
SpEEdO

Diamond mx 300 vs Diamond mx 400 vs SB live!

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, jak sadzicie ktora z tych trzech kart (Diamond mx 300, Diamond mx 400, SB Live!) jest najlepsza ? Chcialbym sie jeszcze dowiedziec czym sie rozni mx 300 od 400 (chodzi mi dokladnie o to, ktora jest mocniejsza, bo z tego co wiem mx 300 jest na dobrym i wydajnym Vortexie 2, a mx 400 na jakims innym (nie vortexa :))). Najbardziej mi zalezy na opnii w kategorii "sluchanie muzy" (ze tak ta kategorie nazwe ;)), wspomaganie mp3 itp. Z tego co wiem pod tym wzgledem Diamond (jak te karty wypuscil) nie byl dobry (glownie przez sterowniki) w przeciwienstwie do Creativa - niewiem jak jest teraz, moze role sie odmienily? Odpisywac panowie (panie?), odpisywac !!!! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm, powiem tyle ze raczej mnie nie ciagnie do kart software(owych), (czyt. Soundblasterki :D), to raz, wiec jak juz to Diamond... Po drugie Audigy niewchodzi w rachube poniewaz to wogule nie ten przedzial (ani cenowy, ani technologiczny)...

Interesowaloby mnie najbardziej co sadzicie o tej malo znanej MX 400 !?!?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie za 100 pkt:

gdzie można takiego Diamonda kupić?

Ponad rok temu sam szukalem i jedyna opcja byl kumpel w USA.

Przeynajniej rok temu X400 walil na leb wszystko co wyprodukowal Creative. Niesety/stety kupilem SB i jakos gra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty Diamonda sa super jezeli chodzi o sluchanie muzyki, w MX400 lepiej nie inwestuj (to dobre tylko do gierek), lepiej kup MX300 to jest cudko na vortexie2, ma super jakosc dzwieku w muzyce, ewentualnie rozejrzyje sie za WINMAX AUDIO BLADE 320 - tez na vortexie2 ale jakosc dzwieku lepdza minimalnie. Aha sam posiadam diamond sonic impact s90, jest to karta na vortexie1 - ma super jakosc wykonania a detale i jakosc podczas sluchania muzyki wymiata (nie porownuje jej do terratecow za 900zł bo ona mnie kosztowala 50 zl). Pozatym porownywalem ja z diamondem mx300, sb live, sb audigy platinium i zawsze charakteryzowala sie lepszym dzwiekiem (ot udala sie diamondowi karta), chcial bym zaznaczyc ze slucham muzyki na sprzecie klasy:

-wzmacniacz CAMBRIDGE AUDIO A500

-kolumny PARADIGM STUDIO 3

POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty Diamonda sa super jezeli chodzi o sluchanie muzyki, w MX400 lepiej nie inwestuj (to dobre tylko do gierek), lepiej kup MX300 to jest cudko na vortexie2, ma super jakosc dzwieku w muzyce, ewentualnie rozejrzyje sie za WINMAX AUDIO BLADE 320 - tez na vortexie2 ale jakosc dzwieku lepdza minimalnie. Aha sam posiadam diamond sonic impact s90, jest to karta na vortexie1 - ma super jakosc wykonania a detale i jakosc podczas sluchania muzyki wymiata (nie porownuje jej do terratecow za 900zł bo ona mnie kosztowala 50 zl). Pozatym porownywalem ja z diamondem mx300, sb live, sb audigy platinium i zawsze charakteryzowala sie lepszym dzwiekiem (ot udala sie diamondowi karta), chcial bym zaznaczyc ze slucham muzyki na sprzecie klasy:

-wzmacniacz CAMBRIDGE AUDIO A500

-kolumny PARADIGM STUDIO 3

POZDRAWIAM

Hmmmm, z tego co wiem MX 400 ma 68 polifonie czy jak to tam sie zwie, MX 300 i SB Live! > 32.... Podobno tez MX 400 MP3 dekoduje FULL sprzetowo... Hmmmm... wydaje mi sie ze chyba jest WLASNIE pod wzgledem muzyki lepszy od MX300 (ktory zas w grach jest dobry (A3D2.0 / MX 400 tego standardu nieobsluguje)... Tak wiec niewiem czy ci sie karty nie pomylily ;D Ale moze sie myle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wilu moichznajomych ludzi ma live ja tesh mam i nie nazekam od wersji pierwszej po ostatnie 5.1 i wszysca jestesmy zadowoleni dzwiek pikny za te kase proca nie zajmuje fajne stery mozna sie fajnie pobawic w grach ciekawe efekty milusio czego cchec wiecej nie zajmuje sie dj'owaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kamien, moglbys zarzucic jakas lekturka ? (najlepiej o MX 400, bo bardzo malo o tej karcie wiem, tylko tyle ze jest gorsza od starszego brata pod wzgledem gier (poniewaz nie obsluguje A3D 2.0), ale w czyms innym MUSI byc lepsza bo wreszcie byloby to dziwne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam diamnod Mx300 i powiem ze nie chce zadnej innej karty. Ten dzwiek A3D 2.0 ma pierunsko dobre wrazenie szczegolnie na 4-rech glosnikach (creative FPS1600) i to slychac z tylu z gory i z dolu.Tylko najnowsze gry nie za bardzo chce emulowac EAX2 (UT2003, ale NFS:HP2 obsluguje ipt.) a stare to wysmienicie dzialaja (nawet QIII obslugyje i to zarabiscie) ,no ale za to mam winampa na CZTERECH glosnikach poniewaz jest specjalny pluginn pod A3D2.0 . Tak wiec kupuj ostatnio widzialem na allegro swoja droga sam tam kupilem kosztowalo mnie 90zeta

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kamien, spoks.... Nie to zebym sie czepial ale... DIAMOND to DIAMOND, klasa sama w sobie, nie mogl sie pogorszyc - wypuscic bubla ! A po drugie moze i Ati 9000 jest wolniejsze od 8500 ale za to obsluguje wiecej efektow, i jest zooptymalizowane pod nowszego Direct X itd. itp. Po prostu mozesz wlaczyc (masz obslugiwane) wiecej bajerow a przez co i obraz jest lepszy... No ale.... (nie ma to jak dyskusje ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuje ściągnąć manuale od diamonda

Kiedyś to zrobiłem i sobie poczytałem, jeżeli dobrze pamiętam to MX 400 niestety był słabszy od MX300, popierwsze że nie obsługiiwał A3D 2.0 TYLKO 1.0 i to też nie wpełni sprzętowo

400 była parta na jednym z najlepszych ESS'sów, jednak ESS to nie to samo co Vortex2

Ha właśnie znalazłem oba manuale jek chcesz to moge podesłać tylko podaj swój adresik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...