FAbUS Opublikowano 21 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2005 (edytowane) Witam! Mam maly problem z kompem, a mianowicie, w momencie nasilenia jakihs operacji, np wlaczenie Steama, firefoxa, czy ladowanie systemu, slychac z wnetrza obudowy dziwne trzeski, grzechotanie, ciezko to okreslic, cos jakby wyladowania elektryczne, czy spiecia :/ W pewnym momencie (w roznych odstepach czasu od uruchomienia systemu) trzaski te sie nasilaja (np. jak wlacze steama, czy nawet juz przy ladowaniu systemu sa glosniejsze i czesciej) i nastepuje samoistne wylaczenie kompa, nie mozna go pozniej wlaczyc, dopoki nie wyciagnie sie wtyczki od zasilacza, chwilki odczeka i znow wlozy :| Trzaski te nie pochodza od dysku twardego (taka lama jeszcze nie jestem :P), slychac je jakby w okolicy pamieci ram, procek sprawdzalem i wszystko z nim ok, napiecia tez sa ok, z tego co mi pokazuje MotherboardMonitor. Pamieci takze juz przestawialem we wszystkie mozliwe kombinacje (2 kosci po 256 MB PC-266, 4 sloty na plycie). Plyta glowna Shuttle Ak31 V. 2, mozna se zobaczyc gdzie mniej wiecej sa pamieci i zasilacz, zasilacz skierowany oczywiscie "[gluteus maximus]" w strone bankow pamieci ;) Wlasnie podejrzenia padaja tez na zasilacz, Q-Teca 450 W, chociaz mam go dopiero pol roku. Jedna pamiec mam dwustronna, druga jednostronna, ale wszystko dzialalo fajnie, dopoki nie przywiozlem kompa do wroclawia na studia :| Jak macie jakies pomysly (byle sensowne) to piszcie! Strasznie WKUR** to jak ci sie komp wylacza w czasie pracy z byle powodu :/ Te trzaski tez sa strasznie denerwujace :/ Pozdrawiam! :D Edytowane 21 Października 2005 przez FAbUS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 21 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2005 wyglada na jakies spiecie w zasilaczu, zmien tytul topicu na regulaminowy .. :) powodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 21 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2005 Ja kiedyś miałem podobny problem wina tkwiła w zasilaczy. pozdro ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FAbUS Opublikowano 21 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2005 Witam! Przelozylem zasilacz od kolegi i nie ma najmniejszych problemow. Czyli wiadomo juz kto jest winowajca :> :P Ale dziekuje za wszelka pomoc! OFTOP. Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...