Skocz do zawartości
grant

Podkrecilem Athlona 64!

Rekomendowane odpowiedzi

dobra ostatecznie jest tak!

bios F8

ht 3x

fsb 267

mnoznik 9x

cpu / ram - 2 / 1.33

napiecie proca - 1.5v, ddr +0.2v

wstaje komp chyba nie ma bledow tylko stabilnosci tym sprime nie sprawdzialem jeszcze!

problem jest teraz taki, ze pamieci chodza na 171 przy 133 mhz czyli gorzej niz w standardzie! jak podniose je do 150 mgz lub 166 mhz to juz windows nie wstaje... co zrobic aby zwiekszyc taktowanie ramu? bo przy takim procku to ram jest wazniejszy bo procek sam w sobie jest ok! ale tak to chyba za wiele wydajniej to komp nie bedzie chodzil jak zwiekszylem proca a ram sie zmniejszyl:/

podpowiedziano mi abym mnoznik na 8x zmienil i ht na 2 i jak wstanie to fsb do 300 zmienic i wtedy bedzie proc 2.4 ghz i ram o taktowaniu 200 czyli jak w standardzie no ale niestety po tej zmianie windows nie wstaje wiec cos mu nie pasuje:/

co zrobic? fsb juz nie chce zwiekszac czyli chce zostac przy 267! bo mam wentylator boxowy narazie [chce kupic arctica pozniej] to wiecej moze byc srednio juz... teraz mam temp. okolo 33 stopnie wiec luz niby!

plyte mam gigabyte k8nf-9 nforce 4 4x wiec niby do 800 mhz bo gigabyte ultra sa do 1000!

jakies pomysly?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w czym ci to przeszkadza? Różnica w wydajności jest bardzo mała.

Taktowanie się liczy głównie przy wszytkim oprócz K8 - teraz już nie stanowi problemu...

Moja porada.

Zwiększa napięcie do 2.9V (jeśli masz radiatory to do max. 3.2V).

Zwiększ timingi.

I PRÓBUJ.

U mnie RAM chodzi na ~194MHz i spadek w benchmarkach jest mikroskopijny - a w grach - nic nie zauważyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ok ale u mnie ram by chodzil na 171 wuec to juz jest roznica od 200 mhz!

teraz mam tak:

ht - 3x

fsb - 267

mnoznik - 9x

cpu/ddr - 2/1.5 [czyli 150 mhz a wiec z takim fsb ram chodzi jako 200 mhz]

ram 1T timingi [2.5-3-3-8]

napienia: cpu 1.5v, ht link +0.1v, ddr +0.2v [w mojej plycie wiecej nie mozna niestety wiec nic nie daje, ze niby mam na nich radiatory bo wiecej nie moge dac wiec chyba chodza na 2.7v bo 2.5v jest ponoc w standardzie.] Kurde kupilem zajebiste pamieci, ktore jednak w podkrecaniu sie nie sprawuja... chyba, ze to wszystko mozna inaczej ustawic ale juz nie mam pojecia jak!

teraz jest optymalnie bo ram jest w standardzie 200 mhz wiec git a procek jest o 600 mhz podkrecony!

super pi na 16M nie ma bledu!

stress prime 2004 chodzil 4h i ciagle chodzil wiec to chyba ok ze stabilnoscia kompa!

temperatura normalnie 35 stopni podczas stress prime 45 stopni wiec chyba w normie szczegolnie na jeszcze boxowy wentylator!

problem jest taki, ze czasem jakby mu mocy brakowalo... nie chce czasem sie wlaczyc windows! w testach nie ma zadnych bledow... nie wiem co z tym zrobic... nie wiem juz czy to ram czy cos innego... moze zasilacz jest troche za slaby na to co mam w kompie + podkrecanie... dlatego raz win rusza a raz nie... choc tak nie moze byc! no ale niby przewaznie sie wlacza wiec moze tak zostawie bo wydajnosciowo na pewno jest niezle!

macie jakas opcje co moze byc przyczyna tego, ze raz rusza windows a raz nie? bo komp zawsze rusza do momentu wyswietlania napedow i potem albo przejdzie do wczytywania windowsa albo sie zrestartuje i tak od nowa...

chyba,ze ktos ma pomysl jak tu jeszcze inaczej go ustawic aby bylo spoko i aby pamieci dzialaly na kolo 200 mhz!

dla przypomnienia mam kompa takiego:

- amd athlon 64 3000+ socket 939 rdzen venice

- gigabyte k8nf-9 bios wgralem nowy F8, nforce4 4x, dual ddr400, sata, [optymalne tu jest 800 mhz a nie 1000 niestety]

- 2x512mb ramu kingston hyperx cl2 dimm ddr400

- sapphire radeon x800gt 256 mb 256 bit

- mam 2 dyski w kompie [200 gb sata i 120 gb ata oba furmy seagate]

- karta tv

- kondensatory usb jakos tak [4 dodatkowe] nie wiem jak to sie nazywa dokladnie!

- 2 napedy dvd [dvd rom i dvd rw oba lite-on]

- stacja dyskietek

- no i to wszystko chodzi na zasilaczu chieftec 360W za okolo 144 zl byl kupowany!

jakies rady jeszcze bo juz wielu ustawien probowalem, teraz niby jest ok ale wqrza mnie to, ze 4 razy sie wlaczy a raz moze sie nie wlaczyc... szczeglnie jak en raz natrafi nie na mnie to moze byc kiepsko... :]

dzieki i czekam w razie czego...

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wlasnie dlatego wzialem epoxa bo po 1 ma wskaznik temperatur (a prawie zadna inna plyta nie ma co mnie na maxa dziwi,gdyz to jest najwazniejsza rzecz w mobo) na starcie,a po drugie - na niektorych plytach gigabyte'a nie podnosza sie megaherce wraz z podkrecaniem proca a na tych co sie podkrecaja (jak u ciebie na 171 ze 133) to chodza tragicznie - stad masz taki szkopol.Ja jak mialem gigabyte'a (przez 1 dzien bo momglem sobie wybrac jakie chce mobo) to ledwo poszedl na 230x9 a pamieci caly czas byly ustawione na 200mhz mimo,ze zmienilem dzielnik i podkrecilem proca.Tak samo jak nie zmienialem dzielnika to pamieci po podkreceniu na 230x9 byly caly czas ustawione na 200.Natomias na epoxie bez zadnych problemow puscilem kompa na 300x9 (4200+) z dzielnikiem na 133 przez co pamieci mi wrocily z powrotem na 200mhz,natomiast gdy nie zmienie dzielnika to idzie na 250x9 (chyba 3500+) wiec stad ten problem

Edytowane przez hydro2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam juz nie wiem...

teraz wreszcie chodzi stabilnie mysle! wlacza sie! mam tylko podkrecony do 2.0 ghz czyli o 200 mgz ale ram dziala w 222 mhz a nie 200 wiec i tak jest wydajniej... tylko szkoda, ze z takim ramem nie moge dobic do 2.4 proca to wtedy i ram by bl widoczny i procek!

no ale widzisz na tym gigabyte ruszylo mi na fsb 287 chyba wiec proca mialem na 2.58 ghz tylko ramy gorsze! 178 chyba na 133!

no ale tak niby chcialem! stabilna plyte, ktora gigabyte ponoc jest! wiedzialem, ze bedzie gorzej z podkrecaniem! no ale teraz styknie, potem pomysle...

mam nadzieje, ze na stabilnosci sie nie zawiode bo to teraz najwazniejsze:]

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi