Skocz do zawartości
Nightranger

Canon Power Shot S2,sony H1, Czy Panasonic Fz30?

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę Was drodzy Internauci o pomoc w wyborze jednego z 3 tytułowych aparatów, bo jestem jeszcze niezdecydowany, a nie chcę później żałować wyboru. Posiadaczy wymienionych aparatów proszę o rady, sugestie, a także zalety i wady tych cyfrówek.

Z góry wielie dzięki. Pozdrawiam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę Was drodzy Internauci o pomoc w wyborze jednego z 3 tytułowych aparatów, bo jestem jeszcze niezdecydowany, a nie chcę później żałować wyboru. Posiadaczy wymienionych aparatów proszę o rady, sugestie, a także zalety i wady tych cyfrówek.

Z góry wielie dzięki. Pozdrawiam :wink:

1711300[/snapback]

Jak dla mnie to sam nie wiesz czego chcesz ... bo jak inaczej nazwac taki rozrzut ?

Wybierasz między aparatami od 1600 do 2300 ...

Chyba że chcesz, aby Cię przekonywać o wyższości FZ30 nad konkurentami ??

Ja z tych 3 brałbym FZ30 (albo S2 jk mniej kasy ...)

Zdajesz sobie sprawe, że do aparatu trzeba dokupić większ karte pamięci (i to w przypadku FZ30 dwukrotnie większą niż dla reszty - co powiększa przepaść cenową ...), akumulatorki, filtry itp ... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FZ30 jest najdroższy ale też najlepszy z tej trójki...

Jasny obiektyw LEICA.Matryca 8 Mpix.Tańszy nośnik w porównaniu do Sonego.

Jednym z słabszych punktów to duże szumy przy czułości powyżej 100 ISO.

Jak masz tyle kasy to bierz Panasonica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matryca 8 Mpix.

1714559[/snapback]

To jest niestety bajwiększa wada tego modelu, bo gdyby nie pogoń za ilością pikseli i na matrycy 1/1.8" upchniętoby 5 albo 6 megapikseli, to aparat byłby rewelacja.

Na pewno poprawiono w nim dużo błędów z FZ20.

Z tych trzech jest to najlepszy aparat, sam niedługo jadę po takie cudo do Grosmana, chociaż jeszcze jest trochę za drogi. Gdyby kosztował do 2k - rewelacja.

Nightranger żeby dobrze wybrać, musisz wiedzieć czego oczekujesz od sprzętu.

Jeśli rzadko używasz ISO większego od 200, to Panas da ci pełną satysfakcję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Wam za rady. Rozrzut faktycznie troszkę duży. Szukałem aparatu w cenie około 2000 zł z dużym zoomem optycznym, filmami 480x640, matrycą nie mniejszą niż 5 Mpix i dobrym trybem makro. Sony kusi niską ceną, a Panasonic matrycą i dobrym obiektywem. Canon kręci podobno najlepsze filmy z tej trójki i ma najkrótszy czas (1/3200 s), ma też najlepszy trym makro, ale podobno jest tandetnie wykonany i robi za ciemne zdjęcia.

Z całej trójki zdecyduję się ostatecznie na Panasonica, choć trzeba jeszcze zaczekac aż potanieje :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi