Skocz do zawartości
freeman

Kto pierwszy wyprodukowal procka 1GHz?

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadza sie - pierwszy byl Atlon - ale z tego co pamietam to jego L2 pracowalo o polowe wolniej.

Hmm, o ile pamiętam to te wyższe athlony miały dziwne dzielniki dla L2 i cache był wolniejszy niż 500 MHz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi wydaje sie ze to był juz thunderbird. Wczesniej był slotowy Athlonik ale na Azocie co miał 1G.Slotowe Athlony  byly bodajze do 800

Antki na 100% były 1GHz, gdzieś mam nawet CHIP'owego testa :)

Niebede sie upierał. Admin ma zawsze racje a moja pamięć jest ulotna :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel pierwszy produkował, ale nie sprzedawał, bo zgodnie z roadmapem czekał na oficjalnąpremierę. AMD wypuściło pierwsze do sprzedaży, ale było ich bardzo mało. Intel wypuścił zgodnie z roadmapem, ale i tak niezaspakajał popytu, później wypuścił 1.13GHz, którego wycofał ze sprzedaży, bo był niestabilny. Co do Athlonów, to Thunderbirdy zaczeły się chyba od 600MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba się mylicie moi mili. Pierwszym CPU z 1 GHz był P3 Katmai... Może przypomina się wam wycofywanie 1 GHz Katmai i 1.13 GHz z powodu za słabego chłodzenia ?

Po pierwsze Katamai był do 600 MHz, a 1,13 wycofany to Coppermine. Tak czy siak AMD pierwsze wprowadziło Athlon'y 1 GHz do sprzedaży, później zrobił to Intel. A CPU nie były oparte o rdzeń Thunderbird'a - na 100% :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba się mylicie moi mili. Pierwszym CPU z 1 GHz był P3 Katmai... Może przypomina się wam wycofywanie 1 GHz Katmai i 1.13 GHz z powodu za słabego chłodzenia ?

Po pierwsze Katamai był do 600 MHz, a 1,13 wycofany to Coppermine. Tak czy siak AMD pierwsze wprowadziło Athlon'y 1 GHz do sprzedaży, później zrobił to Intel. A CPU nie były oparte o rdzeń Thunderbird'a - na 100% :)

Zobaczcie se topic.

Pierwszym 1Ghz procek wyprodukowal Intel. Do sprzedazy poszedl pierwszy AMD 1Ghz i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie troch moze offtopic ale co tam kto wyprodukowal PIERWSZY

Mikro Procesor (nie Procesor bo procesory to byly wielkosci lodowki :) ) jak pamientam to byl chyba jakis ze 100 Khz (ciekawe jak Quake na tym dzialal ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...