Skocz do zawartości
forest kila zbila

Co Mi Zjada Kwiatki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie kiedyś zjadły kwiatki na a balkonie gołąbki lub inne ptaszki, pojechałem na długi weakend wracam a tu z pelargonii zostały tylko łodyżki :lol:

Sposób: powiesić postrzępioną czarną torbę na śmieci, tak żeby wyglądała na szamoczące się ptaszysko. Efekt: gołąbka nie widziałem na balkonie od dwuch lat :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie zjada kwiatków, tylko pyłek zbiera - jak pszczoły - w Chorwacji jak byłem to tego pełno lata, w Polsce jest ich mało - z tego co zauważyłem, to lubią tylko takie kwaitki jak ty masz.

Na początku myślałem, że to kolibry jakieś, bo nie bzyczą, ale gdzieś znalazłem opis i to jest robal jednak - motyl podobno...

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bruce, Ty byś tylko o Pannie Marysi rozmawiał :). Ale, bardzo ciekawy eksperyment :P.

Widziałem to cuś u siebie na balkonie. Siedziało na kwiatkach, a jak podszedłem w momencie ruszyło w moją strone. Najpierw myślałem, że to szerszeń więc czym prędzej zaatakowałem to przygotowaną wcześniej gazetą. Ogłuszone upadło na ziemię. Czułem jak z głębi duszy wołało do mnie "Nie, nie jestem kolibrem, mam na imię Zenon" :) :)(pomysł zaczerpnięty z tematu "Szkolne zwały".

Przyglądnąłem się, i stwierdziłem, że to nie szerszeń i wywaliłem na podwórko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie, jeżeli już jesteśmy przy temacie robali, to może ktoś z Was będzie wiedział co to jest - tego chrząszcza znalazłem nad morzem w tym roku:

Dołączona grafika Dołączona grafika

Był mniej więcej wielkość kciuka i syczał (prawdopodobnie pocierając pokrywami skrzydeł) jak się go dotykało 8).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pływak żółtobrzeżek? ;)

Kiedyś na brzegu stawu znalazłem chyba larwę tego pływaka(tak mi powiedzieli 'specjaliści' po moich 'zeznaniach' +P). Wyobraź sobie przerośniętą gąsienicę z dwoma wielkimi szponami ułożonymi poziomo wyglądającymi jak ze stali... brr... Jak znajdę fotę to zamieszczę.

A co do tematu to tak jak poprzednicy... Z gazety albo innego narzędzia zdolnego do uśmiercania tego typu ofiar :D.

EDIT:

Hehe, google i wszystko jasne :P. To było widocznie coś innego, a nie larwa pływaka. Sorry za wprowadzenie w błąd.

Pozdrawiam,

Cebix.

Edytowane przez Cebix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o lol, hehe to ja w te wakacje złapałem, a dokładniej coś mnie złapało za palec, wziołem to zatłukłem i do słoja wsadziłem, i teraz sie dowiedziałem że to to co link wyżej tylko że wcześniejsze albo późniejsze stadium, czyli taki wężyk jakby ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paszczu o ile się nie mylę to jest Wałkarz lipczyk (polyphylla foullo)

samiec osiągający 38mm, jest nie tylko największy, ale i najładniejszy sposród wszystkich chrząszczy europejskich. Na jego czerwonobrunatnych pokrywach występuje białe marmurkowanie. Samce mają szczególnie duże, liściasto roszerzone czułki. Chrząszcz ten żyje w piaszczystych lasach sosnowych. Jego larwy żywią się korzeniami traw wydmowych. Wydaje przy dotyku charakterystyczny dzwięk, który uzyskuje przez tarcie tylnych skrzydeł o odwłok. Podobnie jak chrabąszcz majowy, prowadzi nocny tryb życia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumpel mi napisal tak:

wszystkie to fotki motyla nocnego z rodz zawisakowatych (sphingidae) Fruczaka gołąbka Macroglossum stellatarum a ostatnia to chrząszcz Wałkarz lipczyk Polyphylla fullo

dobry jest co :blink:

Edytowane przez Overclocked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumpel mi napisal tak:

wszystkie to fotki motyla nocnego z rodz zawisakowatych (sphingidae) Fruczaka gołąbka Macroglossum stellatarum a ostatnia to chrząszcz Wałkarz lipczyk Polyphylla fullo

dobry jest co :blink:

1718071[/snapback]

wyczesany jest ...

biorac pod uwage ze juz tu jest all o tym napisane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee fajne.. gdzie takie coś można dostać? :D sprzedaje ktoś na allegro może? :lol:

co do tego pływaka.. to raz widziałem go we wrocławiu w stawiku. Skubaniec jest przeogromny jak na chrząszcza. Jego szczypce pomyliłem na pierszy rzut oka ze szczypcami raka :). Na szzcęscie moja pani biolog wyprowadziła mnie z błędu :)

ale tego koliberka z góry to bym zamówił ze 2 sztuki :D

(just kidding)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyczesany jest ...

biorac pod uwage ze juz tu jest all o tym napisane

1718103[/snapback]

biorac pod uwage to ze nie mowilem mu ze to z jakiegos forum i dalem mu same fotki na gg... to chyba raczej tak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi