adam_666 Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 Mam pytanie !!! Jak na Debianie 3.0 zrobić uwierzytelnianie użytkowników w sieci. Sieć składa się z komputerów na platformach Windows 98, Me, Windows XP Home, gdzie nie ma można zrobić domeny. Chodzi mi o uzyskanie braku anonimowości korzystania z internetu. Mam zrobione jakie strony są przeglądane na danym IP i o jakich godzinach. Dany użytkownik podchodząc do takiego komputera musi wpisać poprawną nazwę użytkownika i hasło wtedy zostaje dostęp do internetu na wszystkich portach. Gdy nie wpisze poprawnych danych nie dostanie dostępu do komunikatorów, przeglądarki internetowej, poczty itp. Baza użytkowników i haseł znajduję się na serwerze Debian. :) Wydaje mi się że mogłoby to wyglądać coś w stylu uwierzytelniania użytkowników jak jest to w Neostradzie, czyli połączeń pppoE to Ethernet. :rolleyes: Znalazłem coś chyba podobne w sieci ale na FreeBSD :) PPPoE Prosiłbym o przykładowe rozwiązania, skrypt na Debiana który jest bramą internetową (łącze DSL). :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lofix Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 http://wrath.geoweb.ge/pppoe-server.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...