Skocz do zawartości
grzesiu

Problem Z Kompem Kumpla - Zacinające Się Gry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kumpel ma problem ze swoim kompem, otóż gdy włączy obojętnie jaką gre 3D (2D ten problem raczej nie dotyczy, heroes i Diablo działa) po około 5-10s obraz zaczyna strasznie lagować, gdy się poruszy myszką to po kilkunastu sekundach dopiero się przesuwa. Pozatym, komputer chodzi dobrze, w windowsie wszystko działa. Stery wszystkie zainstalowane. Temperatury wg BIOSu też ok. Aha, oczywiscie format był robiony kilka razy, nie przyniosło to żadnego efektu.

Konfig kompa:

CPU: Athlon XP 2000+ Palomino

MoBo: ECS K7S5A

RAM: 256mb ddr jakiś no-name

HDD: WD 40gb

PSU: Codegen 300W

GPU: GF 4 MX440

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz mimo ze syf powinien wytrzymac taki konfig..

czy grafika ma aktywne chlodzenie ?? (GF 4 mx 440 zdazaly sie z pasywnym grzejacym sie jak diabli )

1713759[/snapback]

Z tego co pamiętam, to grafa ma radiator na rdzeniu, więc chłodzenie pasywne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tia, to forum jest zajebiste. Co by sie nie dzialo to ZASILACZ, tylko zobacza nazwe Codegen i juz lipa...tak to napewno on.

-Word mi sie nie wlacza

-Jaki masz zasilacz?

-Codegen 300 watt

-Oj to ja stawiam na zasilacz, wymien go.

Jak doradzil Wolan, sprawdz chlodzenie GPU, jakis czas temu mialem taki przypadek, ze radiator w fx5200 mial urwany jeden plastikowy zaczep i gdy komp stal w normalnej pozycji to jedna strona radiatora nie stykala - to owocowalo czestymi zwisami. Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tia, to forum jest zajebiste. Co by sie nie dzialo to ZASILACZ, tylko zobacza nazwe Codegen i juz lipa...tak to napewno on.

-Word mi sie nie wlacza

-Jaki masz zasilacz?

-Codegen 300 watt

-Oj to ja stawiam na zasilacz, wymien go.

Jak doradzil Wolan, sprawdz chlodzenie GPU, jakis czas temu mialem taki przypadek, ze radiator w fx5200 mial urwany jeden plastikowy zaczep i gdy komp stal w normalnej pozycji to jedna strona radiatora nie stykala - to owocowalo czestymi zwisami. Pozdro.

1714150[/snapback]

ktos tu wstal lewa noga... rownie dobrze ram moze byc nie halo... bylo by trzeba go sprawdzic albo jakims softem albo poprostu sprawdzic na innym pc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak by RAM byl nie halo to juz instalator windy mialby duzy problem, a jak on by przeszedl pomyslnie to winda i programy/gry 2d tez by sie sypaly. A to, ze mnie tu nikt nie trzyma to dobrze wiem, poprostu kiedys bylo inaczej, jakos chcialo sie czytac i pomagac a teraz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co nie zmienia faktu, że Codegen nie nadaje się do Palomino - jak podłączy sensowną kartę graficzną (np nawet GF3TI), to się przekona.

Radziłbym sprawdzić napięcia. Jeśli jednak jest tak pewien, to niech go zostawi, a ja życzę mu wszystkiego naj... w nowym roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co nie zmienia faktu, że Codegen nie nadaje się do Palomino - jak podłączy sensowną kartę graficzną (np nawet GF3TI), to się przekona.

Radziłbym sprawdzić napięcia. Jeśli jednak jest tak pewien, to niech go zostawi, a ja życzę mu wszystkiego naj... w nowym roku.

1715229[/snapback]

Okazało się ze kumpel ma jednak T-Breda (napięcie 1.6v w everstcie na vcore) Napięcia sprawdzę miernikiem jezeli bede miał do niego dostęp :P w programie(nie bijcie za mocno ;P) napięcia są jak skała :lol: jak będe u niego to pokombinuje z gfx ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi