Skocz do zawartości
smalecwks

Radeon 9800se Zamula:/

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam problem, moze mi ktos pomoze go rozwiazac. Mam radeona 9800se i komp mi sie wiesza w windowsie xp, czasem wiesza sie przy uruchamianiu. Nie wiem czym to moze byc spowodowane. Karta jest na bank dobra bo u kumpla dziala bez zarzutu. Plyta ECS K7VZA, probowalem rozne wersje biosów, ale tez nic nie pomaga. Sterowniki tez juz rozne testowalem, to samo :( procek ani karta tez sie nie przegrzewaja W czym problem? czy to moze byc wina zasilacza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki, czyli zasilacz nie daje rady, czemu tak sie dzieje?

1714479[/snapback]

Ponieważ zasilacze typu colorsit, codegen, feel, deer, noname-y mają przeważnie sprawność 1/2 deklaorwanej mocy, nie maja zabezpieczeń przeciwprzepięciowych, pfc oraz mają bardzo niestabilne napięcia, co powoduje niestabilności... Często ulegają uszkodzeniu, niszcząc inny sprzęt (zapodają za wysokie/niskie napięcia)... Podsumowując są niebezpieczne dla Twojego komputera...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, podepne się pod temat zasilacza. Chce zmienić mojego Mercurego 400W(szumi jak odkurzacz ale i coś z napięciami pierdzieli chyba bo nagrywara mi padła dziwnym trafem po 2-3 tygodniach pracy na nowym kompie), i się zastanawiam co cichego, dobrego i taniego w jednym mogłoby pociągnąć Semprona2800+@ok.1800mhz, 1gb(albo przynajmniej 768mb), GF6600(albo 6200)albo coś podobnie prądożernego, 2 dyski, nagryware DVD, +2karty PCI + czytnik kart pamięci+ inne bzdety, zachowując ciszę B)

Wiem, wiem, takie rzeczy to tylko w Erze mi dobiorą ale przynajmniej troszke może ktoś by pomógł...

PS. Konfig jest wyssany z palca( i te 256-512mb dodatkowego nie ma, 1800mhz też nie ma a i gf jest w odległej przyszłości :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, podepne się pod temat zasilacza. Chce zmienić mojego Mercurego 400W(szumi jak odkurzacz ale i coś z napięciami pierdzieli chyba bo nagrywara mi padła dziwnym trafem po 2-3 tygodniach pracy na nowym kompie), i się zastanawiam co cichego, dobrego i taniego w jednym mogłoby pociągnąć Semprona2800+@ok.1800mhz, 1gb(albo przynajmniej 768mb), GF6600(albo 6200)albo coś podobnie prądożernego, 2 dyski, nagryware DVD, +2karty PCI + czytnik kart pamięci+ inne bzdety, zachowując ciszę B)

Wiem, wiem, takie rzeczy to tylko w Erze mi dobiorą ale przynajmniej troszke może ktoś by pomógł...

PS. Konfig jest wyssany z palca( i te 256-512mb dodatkowego nie ma, 1800mhz też nie ma a i gf jest w odległej przyszłości :wink: )

1714515[/snapback]

Delta ew. Fortron - obydwa 350W - mysle ze bedzie w sam raz a i nie wykosztujesz sie za duzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jeszcze mam pytanko czy to na pewno zasillacz bo okazuje sie ze w trybie awaryjnym na standardowym sterowniku VGA wszystko smiga normalnie, moze to wina plyty glownej?

1714903[/snapback]

Nie słuchaj ludzi którzy wszystko zawsze zwalają na zasilacz! Najlepiej jest po prostu powiedzieć "to zasilacz...". Prawdą jest że lepiej mieć dobry markowy zasilacz ale to nie jest reguła że zawsze jest wina zasilacza!!! Powiem Ci z mojego przykładu - miałem podobe akcje po zmianie grafy na radka 9800pro. Oczywiście zdecydowana większość stawiała na mój marny zasilacz. Spoko, zmieniłem i oczywiście nic to nie dało (nowy system itp. też). Problem był dość dziwny bo nawet w serwisie nie potrafili nic na to poradzić i zmienili płytę główną - jak ręką odjął (a żaden kondensatorek czy cóś nie był spalony). Także jak masz nadmiar kasy to walnij sobie nowy zasilacz ale pamiętaj że to wcale nie on musi być przyczyną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawa jest tego typu ze komp zawiesza sie przy uruchamianiu windowsa tylko. srednio przy 50% uruchomien. Ale zauwazylem ze wiesza sie tez za kazdym razem jak go wlaczam gdy byl dluzszy czas wylaczony (np. przez noc). dziwne. co o tym sadzicie?

dodam ze mam win xp professional

Edytowane przez smalecwks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie słuchaj ludzi którzy wszystko zawsze zwalają na zasilacz! Najlepiej jest po prostu powiedzieć "to zasilacz...". Prawdą jest że lepiej mieć dobry markowy zasilacz ale to nie jest reguła że zawsze jest wina zasilacza!!! Powiem Ci z mojego przykładu - miałem podobe akcje po zmianie grafy na radka 9800pro. Oczywiście zdecydowana większość stawiała na mój marny zasilacz. Spoko, zmieniłem i oczywiście nic to nie dało (nowy system itp. też). Problem był dość dziwny bo nawet w serwisie nie potrafili nic na to poradzić i zmienili płytę główną - jak ręką odjął (a żaden kondensatorek czy cóś nie był spalony). Także jak masz nadmiar kasy to walnij sobie nowy zasilacz ale pamiętaj że to wcale nie on musi być przyczyną.

1714960[/snapback]

Tak, ale mieć radka 9800 z COLORSITEM 350Watt to samobójstwo... To wyniszcza kompa jak rak... Jak by mial takiego kompa jak jak to COLORSIT by wystarczył, ale nie z radkie 9800, on ma dodatkowe gniazdo zasilania, a to znaczy, że bierze DUŻO PRĄDU... A takie zasilacz niewydala... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi