Mate Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 No właśnie. Zbieram pytania do obszernego FAQ odnośnie chłodzenia wodnego... Macie siakieś dręczące pytania, lub chcecie mi pomóc... walcie na priva... of kors. Dla największego "zapytaciela" nagroda. I znou Lisek mnie wywali !!!! heh... a może nie please :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zxc Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 No właśnie. Zbieram pytania do obszernego FAQ odnośnie chłodzenia wodnego... Macie siakieś dręczące pytania, lub chcecie mi pomóc... walcie na priva... of kors. Dla największego "zapytaciela" nagroda. I znou Lisek mnie wywali !!!! heh... a może nie please :) Tak więc ja dam ci link do artykułu o podstawach WC : www.exoc.glt.pl i tam masz w artykułach podstawy :). Może sie przyda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 7 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2002 Mam taka propozycje mate. Jak skonczysz pisac owo faq wrzuc na forum cala jego tresc, aby mozna pokomentowac, a dopiero potem wrzuc to do FAQ... to musi byc zrobione porzadnie, nie tak jak to na: www.exoc.glt.pl! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zxc Opublikowano 7 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2002 Mam taka propozycje mate. Jak skonczysz pisac owo faq wrzuc na forum cala jego tresc, aby mozna pokomentowac, a dopiero potem wrzuc to do FAQ... to musi byc zrobione porzadnie, nie tak jak to na: www.exoc.glt.pl!wiem wiem polskie fonty ,nagłowki odzielenia itp. ,tak OK ale narazie to jest alpha 001 wiec to sie poprawi nie bój nic :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 7 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2002 moze przeprowac doswiadczenie jak cieplo przewodza plyny do chodnic typu petrygo i borygo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 moze przeprowac doswiadczenie jak cieplo przewodza plyny do chodnic typu petrygo i borygo "Organoleptycznie" sprawdzone, temperatury wzorosly mi o oklol 5 - 6*C ptrzy czystym Borygo (kolor zielony) Wrocilem do destylowanej z dodatkiem denaturatu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 Mate- jak dam ci zestaw mniejwiecej 80-100 pytan to co dostane ? :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 Mate- jak dam ci zestaw mniejwiecej 80-100 pytan to co dostane ? :PWrzuć to tutaj, żeby nie było wątpliwości że się pod czyimś tekstem nie podpisujesz. Poza tym powinno to być również na tym forum. Nie byloby wtedy setek głupich pytań o wc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 no dobra, zaraz zaczne tworzyc, bede wrzucal partiami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 1. Czemu chlodzenie ciecza 2. Na jakiej zasadzie dziala chlodzenie ciecza 3. Jakie sa podstawowe roznice miedzy ciecza i gazami w chlodnictwie 4. Jak musi wygladac wymiennik ciepla na procesorze 5. W jaki sposob mozna odbierac cieplo z cieczy 6. Jaka uzyc ciecz 7. Jakie sa poszczegolne wartosci cieczy (woda, metanol itd.) 8. Czym pompowac ciecz 9. Jakie sa rodzaje pomp 10. Konwekcja cieczy (chlodzenie bez wymuszonego obiegu dzieki konwekcji) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 11. Budowa radiatora (czesci odpowiedzialnej za chlodzenie cieczy) 12. Co mozna uzyc do chlodzenia cieczy 13. Chodzenie pasywne czy aktywne wymiennika ciepla (radiatora) 14. Budowa chlodzenia wody typu BONG (innymi slowy evaporative cooling lub swamp cooler) 15. Budowa chlodziarki do cieczy (chlodzenie typu phase-change) 16. Jakie problemy niesie z soba dodatkowe chlodzenie wody ponizej temp. pokojowej (swamp cooler/ phase-change) 17. Jaki powienien byc przeplyw przez wymiennik ciepla chlodzocy wode 18. Jaki powienien byc przeplyw powietrza przez radiator (nagrzewnice, chodnice, zwal jak zwal) i od czego on zalezy 19. Straty cieplne wynikacje wynikacjace z zlej izolacji wezy (swamp cooler/phase change) 20. straty cieplne spowodowane pompka i jej wydzielaniem ciepla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 AHA, CZESC PYTAN MOZE SIE POWTARZAC , nie jestem genialny, kazdy sie myliAHA, CZESC PYTAN MOZE SIE POWTARZAC , nie jestem genialny, kazdy sie myli 21. Jak powinnismy dobrac przeplyw wody w ukladzie 22. Jakie uzyc rurki (srednica/dlugosc) 23. Materialy z ktorych zbudowane sa wezyki 24. Omowienie sztywnych rur do wody (stal, pcv, miedz i inne) 25. Jakie cisnienie musza wytrzymywac rurki 26. Wplyw czasu (swiatlo, odzialywanie chemiczne) na poszczegolne materialy korych zbudowane sa rurki 27. W jaki sposob powinno sie uszczleniac polaczenia rurek 28. Jakie sa cybanty, koncowki do mocowania rur 29. Jak ciac rurki (to tez jest wazne) 30. Gdzie mozna dopasc takie rurki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 31. Sposob mocowania pompy 32. Mozliwosci modyfikowania pompy 33. Materialy potrzebne do modyfikowania pompy 34. Gdzie umiescic pompe w ukladzie 35. Zabezpieczenia przed wlaczeniem kompa bez pompy 36. Zywotnosc pomp- jak ja zwiekszyc 37. Czy kazda pompa sie nadaje 38. Czy kazda pompe da sie zmodyfikowac 39. Jak sciszyc pompe 40. Dlaczego moja pompa tak glosno pracuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 51. Krotkie omienie blokow wodnych 52. Czym charakteryzuje sie blok wiercony 53. Czym charakteryzuje sie blok frezowany 54. Czym charakteryzuje sie blok lutowany z plaskownikow 55. Lutowac, skrecac z O-ring'ami czy kleic bloki 56. Omowienie poszczegolnych metod uszczleniania blokow 57. Przeplyw wody przez bloki- porownanie poszczegolnych konstrukcji 58. Jak powinien byc zbudowany blok wodny, wymiary itd. 59. Jak najoptymalniej musiecic wlot/wylot wody z bloku 60. Jak ma sie rozmiar blokow do ich mozliwosci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 61. Jaki jest optymalny przeplyw wody przez blok 62. Z jakich materialow powienien byc zrobiony blok 63. Poorownanie materialow (tabelki itd) 64. Obrobka metali (ktory najlatwiej itd) 65. Za pomoca czego mozna zrobic bloki 66. Czemu bloki sa tak drogie 67. Narzedzia ktore sa bardzo pomocne do robeinia blokow 68. Bloki a peltiery- porownanie kontrukcji blokow przystosoanych do peltierow i do chlodzenia procesorow FCPGA 69. Jak dobrac grubosc materialu w ktorym bedziemy frezowac/wiercic blok 70. Jakie powinny byc proporcje blokow grubosc kanalow, grubosc podstawy itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 71. Krotkie omowienie peltiera 72. Jakie sa wymagania techniczne zwiazane z peltierem 73. Zasilanie peltiera 74. Ryzyko zwiazane z peltierem 75. Zyski zwiazane z uzyciem peltiera 76. Jak dobrac ogniwo peltiera 77. Jaki dobrac coldplate 78. Wplyw coldplate'a na prace ukladu 79. Jaka uzyc paste termoprzewodzaca do peltiera 80. Z jaka sila nacisku powinien byc scisniety peltier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 81. Wplyw dobrania sily sciskajacej na wydajnosc peltiera 82. Izolacja peltiera 83. Izolacja coldplate'a i procesora 84. Izolacja plyty glownej oraz slotu/socketa procesora 85. Zabezpieczenie procesora i plyty glownej 86. Omowienie materialow izolacyjnych do izolacji procesora/plyty glownej/bloku/coldplate'a 87. Jakie jest ryzyko wycieku wody z ukladu 88. Skutki przecieku 89. Geneza zjawiska "przeciek" :mrgreen: 90. Jak zapobiegac przeciekom Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 a teraz odpowiedzi plz bo zamierzam się do zrobienia sobie czegos takiego :DDDDD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 91. Jak zabezpieczyc sprzet przed negatywnymi skutkami przecieku 92. Izolacja rur przy uzyciu cieczy chlodniejszej niz otoczenie 93. Opis izolacji do rur 94. Izolacja bloku wodnego 95. Jakie nisie z soba problemy uzycie cieczy chlodzacej chodniejszej niz otoczenie 96. Czym jest punkt rosy 97. Jak obnizyc punkt rosy 98. Coto sa srodki hydrofobowe (nie pamietam jak sie to zwie dokladnie, to co zapobiega skraplaniu sie wody) 99. Jak zmieniaja sie wlasciwosci materialow uzytych na wezyki pod wplywem niskich temp. 100. Co mozna chlodzic woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 GW! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 101. Coto jest galwalizacja 102. Szereg napieciowy metali 103. Uzywanie 2 i wiecej roznych metali w ukladzie 104. Skutki uzywania roznych metali 105. Sposoby zapobiegania zjawisku "galwalizacji" 106. Zapobieganie przez przylozenie pradu do poszczegolnych czesci ukladu 107. Zaopbieganie przez uzycie odpowieniego chlodziwa 108. Zapobieganie przez uzycie 3 elektrody "stratnej" na ktorej osadzaja sie metale 109. Jakie niebezpieczenstwo niesie z soba galwalizacja 110. Gdzie mozna kupic pompki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 111. Gdzie mozna kupic wezyki do ukladu 112. Gdzie mozna kupic materialy na blok 113. Gdzie mozna kupic narzedzia 114. Dobieranie obudowy do chlodzenia woda 115. Premodyfikowanie obudowy do wc 116. Modyfikowanie obudowy do wc 117. Rozmieszczenie poszczegolnych elementow wc w obudowie 118. Wplyw rozmieszczenia elementow na wydajnosc 119. Chlodzenie woda zasilacza 120. Wplyw chlodzenia woda na elementy w zasilaczu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 121. Problemy tehniczne wynikajace z budowy zasialcza 122. Zapobieganie tym problemom :mrgreen: 123. Wplyw zasilacza chlodzonego woda na reszte komputera 124. Budowa blokow wondych do zasilacza 125. Chlodzenie woda dysku twardego 126. Opis bloku wodnego do dysku twardego 127. Izolacja dzwiekoszczlena do hdd 128. Uziemnianie ukladu (tylko gdy amy do czyniania z 1 metalem) 129. Cena ukladu chlodzenia woda 130. Gdzie mzona kupic gotowe chlodzeniw woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 Berkut nudzi ci sie co nie ^^ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 nie nudzi mi sie, mam duzo wolnego czasu :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 mam nadziejze mate sie nie przestraszy jak to zobaczy :D:D:D:D mysle czy dopisac jeszcze ~ 30 pytan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mate Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 Stary czy wiesz że ja mam żonę i dziecko... i drugie w drodze !!!! :) Ale super.. na razie jeseś nr. 1. Przy takich ilościa ch pytań FAQ stworzę za siakieś..... rok ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 jak chcesz to dorzuce jeszcze troszke (jakies 40) wymyslilem je na poczekaniu jak sobie tera odpoczywam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 Stary czy wiesz że ja mam żonę i dziecko... i drugie w drodze !!!! :) Ale super.. na razie jeseś nr. 1. Przy takich ilościa ch pytań FAQ stworzę za siakieś..... rok ?Może ludzie z forum pomogą :D BTW Ja też mam żonę mam też dwoje dzieci chłopca i dziewczynkę, a wolny czas to trzeba sobie umieć wygospodarować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 jkaby co to moge od jutra spladzac odpowiedzi na te pytania i porp otu powstanie ogromny faq o chlodzeniu woda tylko ze ja nie podejmuje sie poprawek textu ani sortowania :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...