tanx Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 Witam, jak w temacie, opatentowalem fajny sposób aby posiadacze boxowego coolera nie musieli wyadawac 80zl na porzadne chlodzenie, bo wystarczy 15zl, otóż zostawiamy standartowy radiator i zdejmujemy wiatraczek,a zakladamy na niego takie coś http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68314179 Temperaturka mi wzroosla o ok. 3 stopnie na porcku ale jest CISZA..............................!!!!!! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durek5 Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 No może i cisza jest ale wzrosła temperatura :( i ten wygląd tego wiatraka wygląda jakby go zdjeli z chłodnicy ruskiego czołgu :) także lepiej dać 80zł i mieć coś porządnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mck Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 heh ale okazja arctic fan 3 za 15 zł tu są troche taniej bo po 9 zł http://www.proline.pl/shop.php?prodid=41435f46414e5f335f5443 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68018028 co prawda są to TC z regulacja temperaurową ale jak to komus przeszkadza to wystarczy zewrzeć nużki termistora(czy jak to się tam nazywa) A swoją drogą to dziwi mnie troche wzrost temperatury przy maksymalnych obrotach w porównaniu do boxowego wentyla, bo mam takie dwa wiatraki w obudowie i nawet na niższych obrotach nieźle dmuchają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.Kuba Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 ale jak sie nie myle, w BOX'owym coolerze z sempaów na s 754 wentyl ma 70mm :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 nom ma 70mm ale na jedna srobke zamontowalem tego arctica, trzyma sie idealnie, na razie testy przeporwadzalem na nie podkreconym sempronie 2800+, jak wróci mój Gb k8ne to podgrzeje i zobaczym y jak mozna se na tym podkrecic i zamieszcze screeny i fotki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nightstalker Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 A ile ten AC ma RPM ? Ja ostatnio kupiłem Whisper Rock'a i jest ładnie i cicho, ale bios się pluje że mam uszkodzony wentylator ( prawdopodobnie za mało obrotów ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 Ok 2tys jest nieslyszalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 Ok 2tys jest nieslyszalny 1720878[/snapback] Przy 1k rpm jest cichy przyznaje (do bezglosnosci mu jednak brakuje) Jednak jesli uwazasz ze przy 2k jest nieslyszalny masz powazna wade sluchu kolego Tanx.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 no ameryki to nie odkryłeś- od wieków ludki tak robiły... BTW: od 40 zet można już kupić AC Freezera64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 Witam, wiatraczek jest naprawde NIESLYSZALNE, a mam na punkcie ciszy fioła....................................... A co do freazera za 40zl to dja mi linka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 Nie może być coś niesłyszalne przy 2000rpm !! Tak jak kolega Slowsliver pisał masz powazna wade sluchu kolego Tanx.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antek_pl Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 ja zrobiłem podobnie :P tzn na miejsce mojego starego wiatraka Cooler Master'a, który dobijał do ~7000RPM :| zamontowałem tego Arctic Fan'a 3.. temperatura odziwo bez zmian :| nawet i dobrze :D a co do głośności to jest on niesłyszalny ale w porównaniu do tamtego starego wentylatora :P tak serio to hałasuje leciutko jakby nie patrzeć.. ale da sie przeżyć :) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GALTON Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 (edytowane) tzn na miejsce mojego starego wiatraka Cooler Master'a, który dobijał do ~7000RPM :| zamontowałem tego Arctic Fan'a 3.. ...tak serio to hałasuje leciutko jakby nie patrzeć.. ale da sie przeżyć :) 1722771[/snapback] oglądałem właśnie dzisiaj ten model ARCTICA w komputroniku za 20zyli!! chciałem go wstawić na procek z tego względu że zakupiony kilka dni wczesniej ARCTIC COOLING ARCTIC FAN PRO TC za 13 zyli miał troszke mało obrotów no i proc poprostu robił się gorący!! na www.Proline.pl http://www.proline.pl/shop.php?prodid=41435f46414e5f335f5443 + dodatkowo http://www.proline.pl/shop.php?prodid=5a41...e5f4d4154455f32 czy ktoś się orientuje czy połączenie tego wiatraczka z tym kontrolerem będzie w stanie wycisnąć Max obrotów (w granicach 2000) na stałym poziomie?? Są moze jakieś tańsze kontrolery tego typu??:> to chyba dobre jest?? ]:-> Edytowane 27 Października 2005 przez GALTON Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 (edytowane) Do laryngologa się zapiszcie w kolejkę. Nawet Papst jest słyszalny przy ok. 900 obrotach, dopiero przy minimum staje się niesłyszalny ( pewnie coś 750 obr./min). I zaznaczam, że chodzi tu o słyszalność na tle innych urządzeń, nawet jeżeli mój zasilacz generuje ok. 20 dB, a dysk wg. producenta 27 dB( w moim odczuciu jest to najcichszy mechaniczny element komputera) to Papst (12 dB)jest wyraźnie słyszalny- wystarczy wyciągnąc kabelek od zasilania. Edytowane 27 Października 2005 przez Slayer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 W czasie studiów mieszkam na dosyć uczęszczanej ulicy we Wrocku. Powiem wam, że w tym huku, nawet z zamkniętymi oknami, mojego kompa nie słychać, a jest w nim zasiłka Fortrona 300W oraz Zalman 90mm z Ramienia FB123 @ 1400rpm. Ja tego nie słyszę. Resztę dopowiedzcie sobie sami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GALTON Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 (edytowane) heh ale okazja arctic fan 3 za 15 zł tu są troche taniej bo po 9 zł 1715916[/snapback] W jaki sposób zwiera się te nóżki ?? wystarczy urwać to zielone coś tam?? i skręcić te dwa kabelki razem?? i okręcić izolacją:> wpłynie to w jakiś sposób na żywotność tego coolerka?? no i czy ktoś tak zrobił i jak wygląda głośność tego wiatraczka po takich przeróbkach!! Chce go wstawić zamiast COOLER MASTER na SEMPRONA 2800+ obecnie ma 50 stopni chłodzony jest przez zestaw COOLER MASTER z aluminiowym radiatorem. Zamierzam go wymienić na takie cudo http://www.thermaltake.com/coolers/comboCo...101/pipe101.htm Jak sądzicie czy takie połączenie da sie zrobić?? ARCTIC + THERMALTAKE Edytowane 2 Listopada 2005 przez GALTON Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Witam, jak w temacie, opatentowalem fajny sposób aby posiadacze boxowego coolera ...zostawiamy standartowy radiator i zdejmujemy wiatraczek,a zakladamy na niego takie coś ... 1715826[/snapback] :lol2: buahahaha - bo sie posikam ze smiechu - ludzie tak robia od kilku lat a ty piszesz o "opatentowaniu" :lol: W jaki sposób zwiera się te nóżki ?? wystarczy urwać to zielone coś tam?? i skręcić te dwa kabelki razem?? i okręcić izolacją:> wpłynie to w jakiś sposób na żywotność tego coolerka?? no i czy ktoś tak zrobił i jak wygląda głośność tego wiatraczka po takich przeróbkach!! ... 1732563[/snapback] ehh ludzie to juz bylo ze 100x pisane 1. wycinasz termistor 2. wstawiasz potencjometr obrotowy (moze byc nawet montazowy za 50 groszy) o zblizonej rezystanicji jak ten termistor 3. ustawiasz recznie obroty i masz full zakres - pod warunkiem ze dobrze pomierzysz rezystancje termistora przy 20*C i np przy 70*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mysz3k Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 heh a nie lepiej kupic jakas tube czy cos i poprowadzic tunel powietrzny zza obudowy ? tanio i tez bedzie chlodnie bo powietrze w budzie mimo cyrkulacji zawsze bedzie troche cieplejsze niz na zewnatrz obudowy tanio i tez chlodno i nie glosno :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 otóż zostawiamy standartowy radiator i zdejmujemy wiatraczek,a zakladamy na niego takie coś Na socket 478 raczej czegoś takiego nie zrobisz bo ja chciałem już tak zrobić, że wywalam boxowy wentyl i wkładam na niego spire@7V ale nie udało sie bo jak ten radiator niby ma sie trzymać? Albo ja poprostu nie umiem :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Zrobisz to tylko na 754 i 939 reszty nie wiem, w kazdym arzie na 478 nie zrobisz bo wentyl jest montowany na zaczpki, a w 754 i 939(i chyab tez A)wkrecasz go w miejsce po starym wiatraku, na 754 i 939 przykrecsz tylko jedna sruba gdyz box jest 70mm :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 No właśnie a temp. mam 60*C w idle i na dodatek tunel zrobiony :[ Na 478 radiator ma takie specjalne obramowanie i na to sie zakłada wentyl, który trzeba przycisnać takimi dwoma łapkami :( Jednym słowem do [gluteus maximus] !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Na socket 478 raczej czegoś takiego nie zrobisz ... 1733384[/snapback] wiara czyni cuda :P http://www.silentpcreview.com/article14-page4.html :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuras_en Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Sam go posiadam tyle, że jako wyciąg z obudowy... Przyznaję cichy to ona jest ale na procka to na pewno bym nie odważył się go założyć... :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Na P4 to tez bym bal sie założyć.................:) ale na jakiegos amd-ka ktore sie niewiele gzreja to smialo mozna;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...