Skocz do zawartości
rag_nt

P4 630 Vs P4 531

Rekomendowane odpowiedzi

630 jak w morde walnal, chodz widzialem testy i tak jak nei ma wiekszej roznicy w cenie tak nie ma wielkiej roznicy w wydajnosci, ale 2Mb L2 to nie 1Mb pozdrawiam

1716633[/snapback]

zapomniałes dodac o pobieraniu prądu P630 około ~85w a P531 około 100(dane z xbitlabs) do tego speed steep (czy jakos tak)

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...ium4-570_4.html

Edytowane przez andrzejsnk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

630 jak w morde walnal, chodz widzialem testy i tak jak nei ma wiekszej roznicy w cenie tak nie ma wielkiej roznicy w wydajnosci, ale 2Mb L2 to nie 1Mb pozdrawiam

1716633[/snapback]

Ja bym powiedzial ze 1MB, bo bity nie maja tu znaczenia :)

zapomniałes dodac o pobieraniu prądu P630 około ~85w a P531 około 100(dane z xbitlabs) do tego speed steep (czy jakos tak)

1721972[/snapback]

TDP obu procesorow jest takie samo-84W. 100W to mialy pierwsze Prescotty.

Oczywiscie jak koledzy powyzej uwazam ze skoro cena jest podobna to nie ma co sie szczypac i brac 630tke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dobry początek polecam do tego zestawu: Freezer7 + ArcticSilver5. I jeszcze ewentualnie wiatraczki na budę co by dobry przewiew był.

Chyba że nie masz ochoty na OC i lubisz "muzykę" z BOXowego chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dobry początek polecam do tego zestawu: Freezer7 + ArcticSilver5. I jeszcze ewentualnie wiatraczki na budę co by dobry przewiew był.

Chyba że nie masz ochoty na OC i lubisz "muzykę" z BOXowego chłodzenia.

Ja w OC sie nie bawie, ale w budzie mam niezly przewiew, a na procku mam thermalright'a xp 120 z cichym niskoobrotowym wentylkiem ( CISZA !! ) :) Ja oczywicie polecam firme thermalright i model xp1 20 ! ale ostatnio slyszalem ze wyszła miedziana wersja tego radiatorka wiec moze o to sie pokusisz .... :) ale jak poprzednik pisal ->Freezer7 jst tez bardzo dobry ( no i cena ) :) Czekam na informaje o temperaturach B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witka

jaką mobo polecacie do tego sprzętu?

chodzi mi o mobo do OC. Może być kilka propozycji :wink:

Edytowane przez bachus81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie odebrałem sprzętu grrrrr <_< cieć-sprzedawca zna tylko jedno zdanie "jeszcze nie przyszło" :/

A na cooling wybrałem 1743587[/snapback]

witka

jaką mobo polecacie do tego sprzętu?

chodzi mi o mobo do OC. Może być kilka propozycji :wink:

co do OC to tylko jak hinco pisal 945 ablo 955. 915 sie nie nadaje, ale jesli chodzio by Ci o normalne uzytkowanie to polecam ten chipste -> sam mam asusa p5gdc i nie moge narzekać :) Płyta jest stabilna, obecnie mam na niej 32 stopnie i nie mialem z nia problemow. ALE DO OC NIE RADZE :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zdecydowałem się na Asusa P5LD2 OPIS

Ma wszystko, czego potrzeba a jednocześnie nie jest bardzo drogi. No ale jak się sprawuje, to wyjdzie "w praniu" :)

Terz bym ją chyba kupił jakbym skaład kompa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec mialem przyjemnosc sprawdzenia 6 boxowych 630'ek na plytach asusa p5ld2 i gigaqbyte GA-8I945P-G

i albo intel zrobil wkoncu mniej grzejace sie procki albo trafilem na taka serie

to temperatura po 10 minutach z wlaczonymi sp2004, boxowe chlodzenie, brak wiatraka z tylu obudowy, w zasilaczu 2 wiatraki jeden z tylu a drugi od dolu (oba 80)

Dołączona grafika

a tu temp zaraz po wylaczeniu obciazenia (nie chcialo mi sie czekac dluzej ale po wlaczeniu kompa i gdy chwile pochodzil mial on 34 stopnie)

Dołączona grafika

wyeliminowano tutaj rozkrecanie sie wiatraka powyzej 2500 obrotow takze nie jest on juz uciazliwy jak we wczesniejszych wersjach

co do tego jak one sie kreca

kazdy sprawdzalem do szyny 230 z prostego powodu - braku czasu - stawianie 6 systemow i bawienie sie kazdym kompem troche by zajelo wiec tylko tyle robilem

seria

Dołączona grafika

fsb 210 ram 560

Dołączona grafika

fsb 220 ram 585

Dołączona grafika

fsb 225 ram 562

Dołączona grafika

fsb 230 ram 575

Dołączona grafika

pamieci to ddr2 2x512 geil 533 - przy 225 i 230 obnizylem dzielnik z 2,66 na 2,5 ale jak sie okazalo niepotrzebnie gdyz poszly one 667 przy 5-5-5-15

sa to jak widac wyniki z gigabyta ale na asusie bylo podobnie wiec sensu dawania wynikow z niego nie widzialem

aha bylbym zapomnial - wszystko na napieciu 1,375 ustawionym w biosie

Edytowane przez atek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SuperPi 1M to zadna stabilnosc:/

taksamo jak fsb 230 to zaden wyczyn:/

3a bymo od razu atakowac 250 i 260 i sprawdzic ktory wstanie i bedzie stabilny na SP2004

tu nie chodzilo ile z nich mozna wycisnac i wcale nie mialem zamiaru robic testow - poprostu zaciekawily mnie temperatury i o to generalnie chodzi w moim poscie i w tym co robilem - bo normalnie temp sa wieksze o przynajmniej 10 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu nie chodzilo ile z nich mozna wycisnac i wcale nie mialem zamiaru robic testow - poprostu zaciekawily mnie temperatury i o to generalnie chodzi w moim poscie i w tym co robilem - bo normalnie temp sa wieksze o przynajmniej 10 stopni

te temp były przez programy podawane identyczne na obu płytach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie przy okazji - czy P4 taktowany prawie 3.5GHz robi SuperPI 1M w czasie 37 sekund?

jak widac na obrazkach masz racje

te temp były przez programy podawane identyczne na obu płytach?

tak - nie roznily sie ani temp minimalna ani maxymalna Edytowane przez atek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie jestem specjalnie zadowolony z mojego Pentium 4 630. Moja plyta glowna to Gigabyte GA-8N-SLI Pro na nForce4. Prawie natychmiast po kupnie procesora udalem sie do sklepu po AC Freezer 7. Temperatury w idle 42C w stresie do 55C, z tym ze wiatraczek ustawiony caly czas na max (~2600 RPM). Na poczatku krecil sie ladnie do 3.5 Ghz. Pozniej mialem maly problem, po podkreceniu musialem zrestartowac komputer.

Po ponownym wlaczeniu windows nie chcial zastartowac. W sumie nic sie nie stalo tylko musialem przeinstalowac system. Niestety teraz wogule nie chce sie krecic, nawet przy 3.3 wywala bledy. Przy 3.2 dziala w miare stabilnie.

Jakis czas temu stala sie rzecz dziwna. Temperatura spadla mi o 10C czyli teraz mam 32C w idle i 45C w stresie. Na poczatku nie wiedzialem co sie dzieje. Po jakims czasie temperatura wrocila do normy. Tak sie dzialo jeszcze kilka razy ale dopiero teraz zauwazylem ze wiaze sie to ze spadkiem napiecia rdzenia. Normalnie 1.34V w tej chwili dziala na 1.1V i stad taka nista temperatura. Co ciekawe wszystko dziala normalnie. W BIOS pod pozycja VCore widnieje czerwona Fail.

Moj kolega natomiast rowniez ma 630. U niego temperatura wacha sie pomiedzy 32C w idle i 45C w stresie z tym ze na seryjnym coolerze ustawionym na auto. Napiecie oczywiscie 1.34V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie jestem specjalnie zadowolony z mojego Pentium 4 630. Moja plyta glowna to Gigabyte GA-8N-SLI Pro na nForce4. Prawie natychmiast po kupnie procesora udalem sie do sklepu po AC Freezer 7. Temperatury w idle 42C w stresie do 55C, z tym ze wiatraczek ustawiony caly czas na max (~2600 RPM). Na poczatku krecil sie ladnie do 3.5 Ghz. Pozniej mialem maly problem, po podkreceniu musialem zrestartowac komputer.

Po ponownym wlaczeniu windows nie chcial zastartowac. W sumie nic sie nie stalo tylko musialem przeinstalowac system. Niestety teraz wogule nie chce sie krecic, nawet przy 3.3 wywala bledy. Przy 3.2 dziala w miare stabilnie.

Jakis czas temu stala sie rzecz dziwna. Temperatura spadla mi o 10C czyli teraz mam 32C w idle i 45C w stresie. Na poczatku nie wiedzialem co sie dzieje. Po jakims czasie temperatura wrocila do normy. Tak sie dzialo jeszcze kilka razy ale dopiero teraz zauwazylem ze wiaze sie to ze spadkiem napiecia rdzenia. Normalnie 1.34V w tej chwili dziala na 1.1V i stad taka nista temperatura. Co ciekawe wszystko dziala normalnie. W BIOS pod pozycja VCore widnieje czerwona Fail.

Moj kolega natomiast rowniez ma 630. U niego temperatura wacha sie pomiedzy 32C w idle i 45C w stresie z tym ze na seryjnym coolerze ustawionym na auto. Napiecie oczywiscie 1.34V.

jakie wrazenia z uzytkowania tej plyty ?

wydaje mi sie ze to jeden z tanszych i lepszych mb pod 775

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mnie sie wydaje ze to wielki syf

walczylem z nia kilka godzin i przegralem

- 506 ktory robi 4,0 na stock vcore na tej mial problem zeby zrobic 3,4

- pamieci to cholera wie jak sa taktowane bo everest i reszta pokazywala ddr2 400 a easy tune ddr2 600

- brak mozliwosci zmiany timngow

moze felerna sztuka mojemu koledze sie trafila? cholera wie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi