Skocz do zawartości
andwoy

Markowe Vs No Name

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem w trakcie sładania nowego komputera i mam następujący dylemat z pamięciami:

Czy zastosowanie pamięci "niemarkowych" (np. Blitz) zaowocuje mniejsza wydajnościa całej platformy niż przy zastosowaniu jakich kolwiek pamięci markowych (droższych)?

Nie chodzi mi w tym momencie o podatność na podkręcanie, lecz o wydajność przy standardowych 400 mHz.

Podstawowe informacje o kompie: P4 630, Gigabyte GA-8GPNXP Duo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli nie chcesz krecic to mozesz brac nawet nie markowe (np ten blitz) pamieci wazne zeby mialy dobra gware;) cl nie jest wazne tylko przy kreceniu ale jezeli bedziesz ich tylko uzywal do czegos tam... a nie bawil sie w oc/benchmarki to nawet nie powinienes zauwazyc roznicy:P

Edytowane przez Overclocked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krecic go nie chce, bo zalezy mi na cichym komputerze (chłodniej=ciszej). Wydajność obecnego bez OC powinna mi wystarczyć.

Czyli mam rozumieć, że głownym czynnikiem decydującym o wydajności kości jest częstotliwość z jaką jest taktowana a poźniej dopiero CL (opóźnienie(?)). No i pytanie: jak wpływ na wydajność kości ma opóźnienie: 1-5% czy np 20 %??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krecic go nie chce, bo zalezy mi na cichym komputerze (chłodniej=ciszej). Wydajność obecnego bez OC powinna mi wystarczyć.

Czyli mam rozumieć, że głownym czynnikiem decydującym o wydajności kości jest częstotliwość z jaką jest taktowana a poźniej dopiero CL (opóźnienie(?)). No i pytanie: jak wpływ na wydajność kości ma opóźnienie: 1-5% czy np 20 %??

1717739[/snapback]

No tak Mhz + Timingi;) jedno i drugie jest wazne:P Nie wiem ile to wychodzi % ale sporo pewnie:) sam zoabcz w jakiejs recenzji pamieci albo w rankingach na ekstrmalnym podkrecaniu Cinebench 2003/SuperPi

tu masz jakies przykladowe recki

http://www.sirius.pl/art.php?id=206&typ=test&aid=175

http://www.sirius.pl/art.php?id=205&typ=test&aid=174

moge ci zrobic jakas probke superpi z roznymi timingami i sobie porownasz:P

Edytowane przez Overclocked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie chodzi mi o przydatność Timingów podczas OC, bo to jest oczywiste :P ale o ich wplyw na wydajnosc przy zwyklej pracy (200 MHz).

Tescik maly z checia poprosze: wydajnosc kosci o standardowych ustawieniach vs wydajnosc kosci przy zmienionych Timingach (tutaj to ja lama jestem :P) na "lepsze" :) Wszystko przy 200 MHz !

A po ile Corsair :D ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie chodzi mi o przydatność Timingów podczas OC, bo to jest oczywiste :P ale o ich wplyw na wydajnosc przy zwyklej pracy (200 MHz).

Tescik maly z checia poprosze: wydajnosc kosci o standardowych ustawieniach vs wydajnosc kosci przy zmienionych Timingach (tutaj to ja lama jestem :P) na "lepsze" :) Wszystko przy 200 MHz !

A po ile Corsair :D ?

1717764[/snapback]

Napisz na jakich programach ci to przetestowac bo na malych probkach superpi roznica mi wychodzi znikoma... fsb raczej 333:P nie kce mi sie krecic:) corsairy liczac od gory 440 / 505 / 800 albo zamiast pisac tu na forum napisz domnie na gg z tymi progsami nr ci dam przez pw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie chcesz krecic bierz goodramy..najwyzej jak cie oswieci to zawsze te 230-240 fsb max (1:1)  na nich wyciagniesz

1717190[/snapback]

Nie zawsze jest tak pięknie.

Mam zestaw 2x512 Kingstona i za żadne skarby 229MHz nie chcą przekroczyć. Obojętne czy chodzą na 2.5/3/3/9 1T czy 3/4/4/11 2T…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja napisalem goodramy a nie kingston :P

Mialem do czynienia z 3 kosciamy goodrama..moj kumpel tez ma 2 kosci...i mi i jemu chodzilo minimum te 220 do 240 w porywach

BTW..mam ten sam problem z moimi Twinmosami..max stabilnie te 260 i ani Herza wiecej..obojetnie na jakich timingach, alfach, napieciach itp itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi