Skocz do zawartości
Revol

Laptop Czy Stacjonarka...

Rekomendowane odpowiedzi

1723287[/snapback]

Te pc to badziew , a do gierek lepiej kupić konsolę i TV LCD , i tez wyjdzie ci taniej.

A za 4k można mieć bardzo dobrego laptopa dla programisty

z Pentium M i LCD 15,4",512 MB RAM .

Edytowane przez Haquim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie znam tego wzoru więc nie mogę ani potwierdzić ani zaprzeczyć tym wyliczeniom. Nie wiem co to jest "stała"

Stała to stała wartość, niezmienna dla danego typu jądra - pozwala uzgodnić jednostki i wykalibrować równianie.

W przypadku procesorów nowej generacji sprawa nie wygląda już tak prosto, ponieważ włączają i wyłączają one poszczególne bloki w zależności od potrzeb. Dlatego różne oprogramowanie będzie powodowało wygenerowanie różnej ilości ciepła, przy identycznych wartościach taktowania i napięcia.

Zaprezentowany wzór ze sporą dokładnością pozwala o ile wzrośnie emisja ciepła z procesora np. po podkręceniu.

W ASUS-ie nie dane mi było zobaczyć OS-a. Musiałem sobie dokupić.

To mnie wq... bo zapłaciłem za niego spore pieniądze. Szkoda...

1722653[/snapback]

Zapłaciłes za Windows OEM czy Windows Retail? Ze tak jeszcze zapytam, czy z RecoveryCD nie da sie zainstalować systemu?

Pozatym, już gdzieś to pisałem, możesz u licha przecież skopiować sobie najzwyklejszą płytkę z Windowsem XP Home OEM jak Ci jej tak strasznie brakuje. Nawet w innej wersji językowej.

Do gierek lepiej kupić konsolę i TV LCD , i tez wyjdzie ci taniej.

A za 4k można mieć bardzo dobrego laptopa dla programisty

z Pentium M i LCD 15,4",512 MB RAM .

1732553[/snapback]

Z konsolą to prawda - do gier z pewnością lepsza. Natomiast 512MB dla programisty? Chyba w pascalu... 1GB to w tej chwili minimum, zaczynamy się przesiadać na 2GB maszyny... Edytowane przez grogi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lockheed

dokladnie bylem w tej samej sytuacji co ty, wyjechalem za granice do akademika i musialem kupic laptoka, to fakt wielka zaleta, mniejszy bagaz no i teraz jak chodze na uczelnie to podpinam swojego kompa i na nim pracuje

1. Im jest sie starszym, tym bardziej wzrasta przewaga laptopa nad pctem (szczegolnie dla studentow i ludzi zaczynajacych kariere zawodowa).

no moze jednak tak jak pisalem wczesniej, sam nie mieszkam i ktos tez potrzebuje kompa

2. Dobry laptop jest w stanie calkowicie zastapic PCta w kazdej dziedzinie. Take w grach. A nawet, jesli roznica wydajnosci wynosi 10% na niekorzysc lapa, to tego sie w grze _nie zauwaza_.

jest w stanie zastapic jednak roznica cen z wydajnoscia rosnie a to dla niektorych jest zaporowe, a zastapic nie jest w stanie w kazdej dziedzinie!!!! przyklady? grafik - kiepski monitor, kiepskie karty graficzne, symulacje - specjalizowane srodowiska na stacje robocze, muzyk - kiepska karta muzyczna i brak odpowiednich wyjsc/wejsc

a nawet możliwość siedzenia w salonie z laptopem na kolanach

hehe fajnie ale nie szkoda ci jajek? nawet to udowodnili :wink:

Te pc to badziew , a do gierek lepiej kupić konsolę i TV LCD , i tez wyjdzie ci taniej.

ja ktos tylko gra to niech sobie kupuje konsole, ja nie gram (moze raz na tydzien cos odpale), poza tym jednak gry na konsole a peceta sie roznia, nie mozna porownywac (przykladowo fpp, strategie a platformowki i scigalki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze tak sie zapytam: co programujesz ?? bo jakos nie widze w swoim kompie nawet GB i starcza z wielka gorka ...

1736535[/snapback]

Przykłady:

512 MB będzie mało dla C# + Baza danych (MS SQL/Oracle).

1 GB to w sam raz dla portalów BEA WebLogic, ale jak zaczyna się robić jakąś integrację z innymi serwisami, to zaczyna brakować.

Edytowane przez grogi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego jądra są wydzielone poza obrys krocza, do moszny, gdzie sa lepiej chlodzone, a cieplo ciala (tutaj: nagrzanych nog) ma na nie wplyw raczej niewielki.

Sadze, ze pod tym wzgledem niebezpieczniej jest zakladac noge na noge podczas rozmowy, czy picia kawy.

Jesli mialbym sie juz czegos obawiac, to bylo by to promieniowanie elektromagnetyczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzymanie laptopa na kolanach powoduje wzrost temperatury ciala a szczegolnie jajek co jest niezdrowe i moze powodowac bezplodnosc  :wink:

1739265[/snapback]

lol, juz szybciej dostaniesz raka jader od komorki trzymanej w kieszeni, zreszta jak kolega wyzej poto masz wora :P bo idac tym tokiem rozumowania, spodnie zimowe i kalesony mialyby dziure ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też stałem przed wyborem laptop czy stacjonarka i przychylam się w kierunku stacjonarki. Pierwsze pytanie na które sobie odpowiedziałem czy będę się z kompem przemieszczał. Ano nie będę ponieważ charakter mojej pracy tego nie wymaga więc będzie po prostu ładnie wyglądał na biurku. Mogę korzystać z kompa bez kabli, ok. Ale co jeśli to ma być małe centrum multimedialne? Muza, filmy itp? Kabel z karty dźwiękowej do wzmaka, dodatkowo lipnie oglądać film na takim małym ekranie. Można sobie pod TV podłączyć, wiem. Ale siadamy przed kompem, moniek 20" w panoramie, cud miód i orzeszki ;) A komfort samej pracy na dużym monitorze też jest lepszy.

Więc doszedłem do wniosku że skoro mam kupić lapka którym będę szpanował przed znajomymi to chyba wolę kupić stacjonarkę.

A po nowym roku może w końcu ta panorama wymarzona będzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja natomiast popełniłem błąd kupując laptopa, myślałem, że nie będzie tak źle- wiadomo jakim plusem jest możliwości przenoszenia sprzętu kiedy jest się studentem mieszkającym w akademiku. Studiuje grafike więc tutaj nie ma miejsca na laptopy. Za te pieniądze dostanę zarąbistą stacjonarkę z monitorem 21" jak to powiedział mój poprzednik obraz cud miód i orzeszki :rolleyes:

Piszę to żeby ktoś nie popełnił tego samego błędu, napalając się na ładne małe laptopiki. Laptop jest dobry ale nie do profesjonalnych zastosowań, albo poprostu czynności/pracy wymagającej dobrego obrazu.

Zresztą jak powiedział kiedyś Tequilla "laptop to dodatek/uzupełnienie komputera stacjonarnego". Trzeba było posłuchać :wink:

Zresztą najlepiej mieć stacjonarke i laptopa :lol2:

Ale jak jedno to stacjonarke :mur:

:lol:

Edytowane przez trybul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi