Marcello2005 Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 Słuchajcie od kilku dni męczy mnie pytanie w jak isposób robione są tekstury. A więc tak mamy grę powiedzmy GTA San Andreas. Czy w grze jest jeden rozmiar tekstur ? Czy tekstury są robione pod rozdzielczości np. inna wielkość dla rozdielczości 800x600 a inny rozmiar tekstur dla 1024x768 ? Czy po prostu jest jeden rozmiar tekstur powiedzmy 800x600 i czy jest ona dopasowywana do rozdzielczości jaką wybierzemy w grze. Np. tekstura ma 800x600 a w grze wybierzemy 1280x1024 i czy tekstura 800x600 będzie rozciągnięta do 1280x1024 czy po prostu twórcy stworzyli pakiet tekstur 1280x1024 pod rozdzielczośc ekranu 10280x 1024 ? Jeżeli mnie zrozumieliście to fajnie jeżeli nie to słucham - chętnie odpowiem. B) Nie olewajcie tego postu - proszę o odpowiedź. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 AFAIK: Różnie to bywa - zależy od enginu. Np w Carmageddon 1 i 2 tekstury było robione pod rozdzielczość. Inni zaś stosują sztuczkę w postaci robienia tekstur do dość dobrej rozdzielczości i potem podczas ładowania gry tekstury są konwertowane (zmniejszane lub zwiększane) do konkretnej rozdzielczości - dlatego zmiana rozdzielczości w niektórych grach tak długo trwa (i czasem wymaga powrotu do menu głównego). Powyżej pewnych rozdzielczości dla konkretnego engine-u różnice w jakości są nie zauważalne gołym okiem, więc poprawa jest tylko i wyłącznie w świadomości gracza, że ma większą rozdzielczość, a więc lepszą. Stosuje się zwykłe rozciąganie na obiekcie, czyli tekstura w pamięci zajmuje tyle, ile na dysku i jest naciągnięta na obiekt. Gra szybciej się wczytuje (nie ma konwersji w locie), ale też zajmuje trochę więcej w pamięci nawet dla niskich rozdzielczości. Jeśli coś pomyliłem, to mnie poprawcie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcello2005 Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 Aha, już rozumiem - dzięki. A jesli dodam że silnik gry to Engine Tournament 2007? Wiesz może jak tam jest z teksturami ? Czy są one konwertowane ? I jeszcze jedno pytanko: Przy konwersji tekstur jakość ulega zmianie ? np. przy zmniejszaniu tekstur powinna byc poprawa jakości a przy rozciąganiu utrata jakości można to zaobserwować bawiąc się w jakimkolwiek programie do obróbki grafiki. Pewnie zastanawiacie się poco mi to wszystko ? Mam już uzbieraną kasę na Xbox'a 360 (Nowa generacja konsol) i nie wiem czy kupić 29 cali TV o rozdzielczości 640x480 czy Monitor LCD tylko 17 cali ale za to z rozdzielczością 1280x1024. Dlatego też pytam o wszystko bo gdy w grze zastosuje rozdzielczośc 1280x1024 to tekstury będą rozciągniete i nie ładne. Za to na TV 640x480 tekstury będą konwertowane z rozmiaru większego do rozmiaru mniejszego czyli jeszcze lepsze. No i mam dylemat bo chce cieszyć się pięknymi teksturami. Doradźcie mi na czym będę miał lepszą grafę. (tekstury, rozdzielczość, polygony). Pozdro. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 1. Nie wiem nic o engine tej gry - do chwili przeczytania posta nie wiedziałem, że takowy istnieje. Jeszcze 2004 nie widziałem, nie licząc dema. 2. Zależy od sposobu zastosowanej konwersji (skalowania) - zobaczyć sobie można chociażby w opcjach IrfanView - są lepsze konwersje (ale powolne) oraz gorsze konwersje (ale szybsze). 3. To nie takie proste z tym monitorem i telewizorem. Jakość obywdu zależy od firmy. Jeśli więc będzie to monitor firmy "uduś", to jakość obrazu będzie kiepska. Dobry monitor to dobra jakość. Z drugiej jednak strony telewizory stosują mocne rozmycie obrazu. Przekonać się można podłączając kompa do TV i oglądając pulpit - ostrość jest bardzo niska. Jednak w grach/filmach ten sam brak ostrości poprawia nam jakość obrazu pozbywając się ostrych krawędzi tekstur i wystających pikselków. Zapuść sobie takie nawet Carmageddon 2 na TV 21 cali. Normalnie całkiem nowa jakość - konsola jak się patrzy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macius_PL Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2005 Wspomniałeś na początku o GTA San Andreas. Otóż sam zajmuje się po części modingiem tej gry, i sprawa z teksturami w niej ma się tak: Przedewszystim rozmiary textur są wielokrotnościami liczby 2, a więć 2x2, 4x4, 8x8, 16x16, 32x32, 64x64, 128x128, 256x256, 512x512, 1024x1024 itd., chociaż w GTA SA spotkać mozna jedynie wielkości z przedziału 16x16 do 512x512px. Wyjątkami są teksturki 256x128 (tekstury ludzi). Maksymalna wielkość obsługiwana przez engine gry (RenderWare) to bodajze 1024x1024. Rozmiary textur nigdy sie nie zmieniają, a zmiana rozdzielczości jest szybka i bezbolesna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...