Skocz do zawartości
samhain

Dlaczego Zdecydowales(as) Sie Na Wc

Dlaczego zdecydowales(as) sie na WC  

162 użytkowników zagłosowało

1. 1. Dlaczego zdecydowales(as) sie na WC

• - Cisza,
      9
    • - Cisza z odrobina wydajnosci,
      18
    • - Cisza i wydajnosc,
      105
    • - Wydajnosc,
      17
    • - Fajny bajer ;)
      13

Rekomendowane odpowiedzi

bo wygralem barwnik w konkursie na realitynet.pl ;]

a tak serio to w 1 rev przyswiecala mi wydajnosc a w drugiej wydajnosc z nastawieniem na cisze a 3 rev sie narazie rodzi w mojej glowie i juz wiem jak bedzie to wygladac, ale moje konto nie chce narazie o tym slyszec ;] teraz priorytetem bedzie MAKSYMALNA cisza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo wygralem barwnik w konkursie na realitynet.pl ;]

a tak serio to w 1 rev przyswiecala mi wydajnosc a w drugiej wydajnosc z nastawieniem na cisze a 3 rev sie narazie rodzi w mojej glowie i juz wiem jak bedzie to wygladac, ale moje konto nie chce narazie o tym slyszec ;] teraz priorytetem bedzie MAKSYMALNA cisza

1719311[/snapback]

to już zbieraj na grzejnik :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku tylko i wyłącznie WYDAJNOŚĆ, cisza była bez znaczenia, teraz to wydajność i CISZA- niestety, bo wydałem na pompkę 180zł a teraz będę ją musiał na jakąś w stylu CO wymienić :mad: , no chyba że 3-4 akas na 5V ją zagłuszy w co wątpię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składałem dla ciszy i wydajności... i ani jednego ani drugiego nie osiągnęłem. Jest ciut ciszej niż na AC... i jest o 5 C mniej niż AC... i lepiej już nie będzie - woda oscyluje blizko temperatury powietrza w ukłądzie. (jak zrezygnuję z kilku wentyli na rzecz ciszy to komp się wiesza... jak wszystko chodzi jak huragan to i tak te 5 C mniej nie przekłada się na dodatkowe OC...)

Więc mam WC bo to fajny bajer ?? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składałem dla ciszy i wydajności... i ani jednego ani drugiego nie osiągnęłem. Jest ciut ciszej niż na AC... i jest o 5 C mniej niż AC... i lepiej już nie będzie - woda oscyluje blizko temperatury powietrza w ukłądzie. (jak zrezygnuję z kilku wentyli na rzecz ciszy to komp się wiesza... jak wszystko chodzi jak huragan to i tak te 5 C mniej nie przekłada się na dodatkowe OC...)

Więc mam WC bo to fajny bajer ?? :mur:

1719490[/snapback]

wybacz ale albo masz kiepskie WC albo ...

Jak uważasz że woda w WC o temp powietrza równa się zwykłemu AC to nie mam pytań ...

W samym WC nie chodzi tylko o temperatury (które w dobrym WC muszą byc niższe niż w AC - mówimy o mocnym OC) ale również o zdolność odebrania i rozproszenia nieporównywalnie większej ilości ciepła (w czasie)

U mie na WC było zawsze większe OC :-P

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mie na WC było zawsze większe OC  :-P

1719497[/snapback]

u mnie wc rev1 (black box, alu nagrzewnica, aqua el) nie pomoglo duronkowi 1,0. jak sie krecil na 1,25 na defaultowym vcore to nawet 2,1v nie pomagaly. w przypadku rev2 (uriel2, atira, weeland, mj1000, BIP + papst) tez bylo podobnie, bo procek robil stabilnie 2,4@1,95V i wiecej nie szlo zrobic, na 2500 tylko wstawal. podobnie bylo na zalmanie 7000alcu.

w wiekszosci przypadkow WC pomaga a czasami przynosi tylko cisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wybacz ale albo masz kiepskie WC albo ...

Jak uważasz że woda w WC o temp powietrza równa się zwykłemu AC to nie mam pytań ...

W samym WC nie chodzi tylko o temperatury (które w dobrym WC muszą byc niższe niż w AC - mówimy o mocnym OC) ale również o zdolność odebrania i rozproszenia nieporównywalnie większej ilości ciepła (w czasie)

U mie na WC było zawsze większe OC  :-P

1719497[/snapback]

No cóż... jakieś super WC to nie jest (części jak w podpisie). Ale na moim Zalmanie 7000CU kręciłem dokładnie tak samo...(kilkanaście wentyli w budzie, wyciągi, zasilacz na zwenątrz, buda modowana pod wydajność) tylko teraz mam temperaturę niższą o 5C a podkręcić bardziej się i tak nie da...

Uważam, że woda w WC o temp powietrza to super sprawa i jest wydajniejsza od powietrza (tylko co z tego... FC by pewnie przełożyło się na realne osiagi OC a w przypadku tak w sumie niewielkiej zmiany temperatury...)

W dobrym AC równierz chodzi o zdolność rozpraszania ciepła (w czasie). Nie przesiadłem się z jakiegoś boxowego wentylka na WC tylko z bardzo dobrze przemyślej konstrukcji AC która niewiele ustępuje WC - (ale oczywiście ustępuje).

ps. Oczywiście mógłbym uzyskać ciszę niemal absolutną - jeśli zrezygnuję z OC... tylko, że ja lubię wyciskać sprzęt do samego końca. Stawiam też na 100 % stabilności, komp chodzi mi 24/7 i musi być jak skała w każdych warunkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam od siebie że na Pentagramie Q 80 AlCu miałem o wiele gorsze temperatury.. a poza tym jego głośność do szalu mnie doprowadzała. A jak go skręciłem troche to temperatury nieziemsko wysokie byly i OC mogłem zapomnieć. A odkąd mam WC jest cicho, wydajnie i bajerancki efekt :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim... ciekawość - pierwszy wersja została zbudowana kosztem około 150 złotych, a składały się na nią: blok bodaj north star z bloki.pl aqua-el i nagrzewnica samochodowa + 2x120mm noname z esc. Pomimo wad i niedoskonałości debiutu działało całkiem sprawnie, w wersji niemal pasywnej: nagrzewnica miała tak gęsto upakowane finy że wrzucenie na nią wiatraków na temperaturę wody nie wpływało. Chociaż całość działała skuteczniej niż Titan OC nie wzrosło, poza tym mój WD40GB noisemaker sprawiał że o typowej WC-ciszy można było zapomnieć.

Wersja druga - zmieniona nagrzewnica na Black Ice pro2 i wrzucenie całości w big towera. Na razie stop w pracach rozwojowych do momentu uzyskania bloku na hdd i wyciszenia drania (głośność nieco większa niż wiatraka-wyjca na radku 9800pro by powercolor).

Wersja trzecia dopiero sie tworzy - dojdzie bloczek na hdd i grafę, zmienię pojemnik z aguaelem - priorytetem jest cisza, wydajności zwiększać sensu nie ma (zatem blok zostanie) gdyż w przypadku mojego procka wiele więcej już nie wycisnę. Zdjęć nie dawałem bowiem chwalić się na razie nie ma czym - kiedy już doprowadzę całość do stanu w jakim chciałbym ją widzieć(hmm... styczeń? luty?) postaram się wrzucić kilka fotek.

Edytowane przez Gared

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miazga82

Zarzucę swoje WC na forum w okolicach Bożego Narodzenia, gdy zrealizuję swoją koncepcję zakupu chłodnicy (nowej) 60X40 cm, po której zainstalowaniu zostaną mi DWA wentylatory w kompie (2 Nexusy w zasilaczu ;) ).

Do tego czasu nie ma co pokazywać, co do wydajności zawiodłem się, możliwe, że to kwestia tego, że mam tylko dwie nagrzewnice BIX (ze spowolnionymi wentylkami Nexusa 120mm), Lainga 700B, które mają chłodzić XP-Ma@2,4GhZ, X800XTPE@540/600, mostek północny na NF7-S. Na SP-97 w połączeniu z Thermaltake Giantem III z Papstem 1000 obr/min było lepiej (chociaż grafika to był Radzio 9600 pro wehhe).

Co jest naprawdę fajne to jednak CISZA, miałem coś naprawdę podobnego na swoim AC (było naprawdę BARDZO ciche jak na AC), ale teraz to jest kosmos --> Niech no tylko zmienię dysk na coś cichego, to już wiele nie wysłyszę... (śpię z głową 40 cm od kompa khekhe).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem tak...

Poczatkowo chodzilo mi o wydajnosc i cisze, moje wc jest w sigu, niedlugo nowe fotki z nowej rewizji i troche zmodowanej obudowy, bedzie fajnie :-)

No ale jak zlozylem wszystko... wyszlo calkiem inaczej, pompka przenosi spore drgania i jest tak samo slyszalna, wiec trzeba bedzie zainwestowac w laing'a

na chlodnicy mam 2x akasa 120mm (te pomaranczowe) na 12v sa glosne, na 8v sa dalej slyszalne ale juz nie sa tak wydajne i temperatury poszly w gore, takze juz wydajnosc poszla troche w dol, a dalej nie jest cicho, wiec sie zastanawiam co dopiero na 6v :huh: chyba ze jak znajda sie 4 wentylatory na chlodnicy puszczone na 6v bedzie znacznie lepiej bo jedne beda wciagaly a drugie przeciagaly to powietrze dalej...

temperaturki... na 270x9 1.616v cpu osiaga 39* dziwne bo na takim napieciu a o wiele wyzszym taktowaniu ludzie maja max 38, takze liczylem na te 35, co dopiero w wakacje gdzie bylo goraco mozna bylo dojsc do 48*

btw. brakuje mi bloczku na mosfety na DFI nf4 ;)

mimo dobrego przeplywu powietrza w budzie dalej sie potrafia nagrzac do 46* pieprzone mosfety...

Edytowane przez binek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dokładnie te same sprężyny. wystarczy lekko dokręcić i świetnie trzymają bloczki.

A jak myślisz? Kto robił to zdjęcie do aukcji.

1721915[/snapback]

taka fotka to nie zachecisz klientow do zakupu <_<

Moje wc sie skonczylo sie tak szybko jak sie zaczelo, bo mialem je az 3 dni, jednak cos w mobo nie domagalo :mur:

jutro wznawiam akcje z wc, z duzo mocniejszym kopem ->wfc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmieszny jesteś do bólu. Po prostu tu masz 2+1= 3 spręzyny bez opakowania, a wtedy było 6, czyli 4+2gratis w ładnym opakowaniu.

Zanim powiesz coś głupiego lepiej się zastanów.

Przynjamniej jakość tych sprężyn moze sobie potwierdzić każdy używając we własnym WC, a nie patrząc na jakieś testy.

Edytowane przez BENITO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ty żałosny jak zwykle... - nie wiem czy zauwazyłeś ale zacytowałem wypowiedź i się do niej odniosłem.... szkoda że ty nie zacytowałeś jej i nie wyjaśniłeś... ale dobrze że teraz ;) lepiej późno niż wcale...

Edytowane przez Kyniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi