Skocz do zawartości
michaeloo

Compaq Presario 2500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Nie dawno zakupiłem sobie drugi komputer, używanego laptopa compaq'a presario 2500. W związku z jego wydajnością mam pytanie. Czemu on tak wolno chodzi?? Niby ma 2,6Ghz procesor Celeron(475), ramu ma mało troche bo 256 i jezcze dzielone z grafika ale przydzielone32 (max64).

Aplikacje dlugo sie wlaczaja a przywlaczeniu przegladarki i np filmu w vplayerze to film sie przycina a wlaczenie go do trybu pelnoekranowego trwa z 10sek.

Czy to jest wina tylko ilości ramu? Czy jak dokupie do 512 to bedzie lepiej? Nie korzystalem do tej pory z laptopów i nie wiem moze laptopy tak maja, ale mialem jezcze nie dawno stacjonarny komputer Durona 1000Mhz z 256ram i wszystko się szybiej uruchamialo. A drugi komp mam teraz sempron 2200 1,4ghz i nie ma zadnego porównania - sempron to rakieta przy tym lapku.

Co radzicie? Sprzedać go? Kupilem go za 1900zł + torba samsonite i xp org i pare programow.

Kompa uzywam do programowania sron PHP MYSQL i do grafiki 2D PHOTOSHOP.

Poradzcie coś!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2,6, ale Celeron... Jeden ze słabszych procków, a do win XP (bo zakładam, że właśnie ten system posiadasz) do komfortowej pracy ti co najmniej 256 MB. Jak odpada Ci jeszcze 32 MB na grafikę, to nic dziwnego, że komp muli. ponadto : masz na nim firewalla? coś w tym stylu? Jak nie to polecam się zaopatryć, oraz przskanować kompa Ad-aware, spybotem, oraz jakimś skanerem online.

A co do twojego pytania o RAm, to powinieneś zauważyć znaczną różnicę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2,6, ale Celeron... Jeden ze słabszych procków, a do win XP (bo zakładam, że właśnie ten system posiadasz) do komfortowej pracy ti co najmniej 256 MB. Jak odpada Ci jeszcze 32 MB na grafikę, to nic dziwnego, że komp muli. ponadto : masz na nim firewalla? coś w tym stylu? Jak nie to polecam się zaopatryć, oraz przskanować kompa Ad-aware, spybotem, oraz jakimś skanerem online.

A co do twojego pytania o RAm, to powinieneś zauważyć znaczną różnicę.

1718567[/snapback]

Mam firewalla i nortona antyvira 2004 - zaktualizowanego.

Jednak dokupie ramu. Na allegro 256 Ram DDR 266mhz tylko 80zł kosztuje, może znacznie odczuje różnice. Kupilbym 512 ale az 250zl.

Zobaczymy czy cos to da!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi