Skocz do zawartości
fenir

Samsung 770p

Rekomendowane odpowiedzi

1.smuzenie - jest i to cholernie widoczne, wyglada to tak jakby byly dwa obrazy, przewijany obraz jest ostry ale za nim powstaje drugi ostry o innych kolorach (jak sie przesuwa tekst to spokojnie mozna odczytac jego widmo), na tn tego efektu nie ma ale smuzenie objawia sie rozmyciem, przewijany obraz sie rozmywa i ciezko jest go nawet przeczytac

nie wiem moze to ma cos zwiazek z tym nierownomiernym podswietleniem, moze z czasem zaniknie zobaczymy ale na dzien dzisiejszy jest to cholernie wkurzajace

2.owszem jest poswiata ale znikoma, to wierutna bzdura dzis sprawdzilem jak to wyglada na tn i nie widze roznicy (staralem sie ustawic jasnosc na podobnym poziomie) w granicach bledu podswietlenie widac i to bardzo, jasnosc nie byla ustawiona na maksa, w p770 bylo to 30%

3.@shog tak zachwalales magic tune, to wyjasnij mi czemu on zajmuje 260mb (no po odjeciu wersji jezykowej to nadal jest 25mb), poza tym odpalenie go zajmuje 20sek, gdzies napisales ze wystarczy alt+esc zmiana i zmiana a tu trza czekac i czekac, da sie to sterowac z traya? mam tam tylko lcd gamma ale nic nie mozna nim zmienic, mam do wyboru tylko exit :lol2:

4.jak wiadomo w celu oszczedzania energii wykorzystuje sie wylaczenie monitora przez odciecie sygnalu synchronizacji, w crt objawialo sie to wygaszeniem, w 770p natomiast usilnie przez 5 min (cos kolo tego nie mierzylem) probuje znalezc sygnal przemiatajac wejscia, da sie to jakos przyspieszyc/wylaczyc? jak nie ma sygnalu tzn ze go nie ma i niech sie wylaczy tak trza czekac 5min+to co ustawisz czyli mija sie to z celem (w moim przypadku bo czesto mi sie zdarza odejsc od kompa na 10min)

Edytowane przez cmsydney

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skad masz zrodla, ze to znika, procz wypowiedzi na mva.pl / dwoch gosci?

Jest rzeczywiscie jakis sens w tym, ze matryca musi sie wygrzac, aby ten efekt zniknal?

Dzieki z gory za odpowiedz.

Wiesz, skoro większość ludzi z tym "defektem" od razu wymianiało monitory, nie mieli czasu na sprawdzenie czy poświata zniknie, są osoby, które mają ten lcd już od jakiegoś czasu i efekt ufo im zniknął. Coś w tym jednak jest... Odnośnie wygrzewania się, jedni ludzie dostawali monitory prosto z magazynu, a inni np z wystawy, na wystawie lcd był włączony po kilka godzina dziennie, być może dla tego np Vobis praktycznie nie miał lcd z UFO B)

2.owszem jest poswiata ale znikoma,

No popatrz, a post wcześniej pisałeś że

7. czerna a raczej jej brak, balaczka lcd i tego sie juz nie zmieni, @shog dales linka do 1770215[/snapback]

3.@shog tak zachwalales magic tune, to wyjasnij mi czemu on zajmuje 260mb (no po odjeciu wersji jezykowej to nadal jest 25mb)
Zaiste straszne :lol: "Aż" 260mb przy 160-200GB dyskach jako standard :lol:

4.jak wiadomo w celu oszczedzania energii wykorzystuje sie wylaczenie monitora przez odciecie sygnalu synchronizacji, w crt objawialo sie to wygaszeniem, w 770p natomiast usilnie przez 5 min (cos kolo tego nie mierzylem) probuje znalezc sygnal przemiatajac wejscia, da sie to jakos przyspieszyc/wylaczyc? jak nie ma sygnalu tzn ze go nie ma i niech sie wylaczy tak trza czekac 5min+to co ustawisz czyli mija sie to z celem (w moim przypadku bo czesto mi sie zdarza odejsc od kompa na 10min)

Tutaj rozłożyłeś mnie na łopatki :lol: Nie dosć że masz problemy ze wzrokiem to i z wyczuciem czasu i ciebie coś nie tak :lol2:

Tak sie składa że ja zmierzyłem to stoperem* i wyszło, że od chwili utraty sygnału przez LCD do jego wyłączenia mija 30 sekund, oj tak na oko 30 sekund to wg ciebie 5 minut :lol:

*oczywiście mowa o 173P+, praktycznie ta sama matryca i elektronika co w 770P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaiste straszne icon_lol.gif "Aż" 260mb przy 160-200GB dyskach jako standard icon_lol.gif

no nie rozwalaj mnie, najglupsza odpowiedz jaka mogles dac, kilka suwakow i tyle mb? dobra gra tyle zajmuje, poza tym to co napisalem wczesniej, by zmienic parametry trza czekac a poza tym trza wyjsc do widny. GLUPOTA!!!! jak mam dobrze ustawic parametry nie w indzie, strzelac?

*oczywiście mowa o 173P+, praktycznie ta sama matryca i elektronika co w 770P

ta zgadza sie, problem z wygaszaczem w windzie, powylaczeniu jest ok

Edytowane przez cmsydney

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sobotę 19-11-2005 zakupiłem monitorek Samsung 770P podobno następcę 173p+.

Zapłaciłem 1599 zł (173p+ mogłem nabyć za 1449zł -wysprzedaż)

Monitorek rewelacja wszystko działa pivot auto, oprogramowanie nie wiesza siemożna regulować do woli mimo że mam firewola program antywirusowy i całą masę innego badziewia na pasku.

MONITOREK POPROSTU REWELACJA.

można go obracać na wszystkie strony bez najmniejszych problemów natomiast już sam obrót 173p+ był trochę kłopotliwy nie mówiąc już o tym że w pivocie dolna krawędz jest około 1,5 cm od powierzchni biurka a w 770P mamy szeroki zakres do regulacji.

zgadzam się z poprzednimi wypowiedziami mnie również nie podoba się podstawka w 770p ale wybierałem pomiedzy ładną podstawką a możliwością pełnej łatwej regulacji monitorka.

Mój monitorek stoi w samym rogu pokoju więc w sumie ta paskudna podstawka jest niezauważalna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !!

A czy ktoś z posiadaczy 770P może się wypowiedzieć na temat słynnego efektu "ufo" który występował w modelu 173P+ (miałem taki, ale po paru dniach oddałem do sklepu). Dla niewtajemniczonych podpowiem iż chodzi mi o nierównomierne podświetlanie matrycy.

Najlepiej jaakby ktoś dysponował fotkami monitora wyświetlającego czarne tło w ciemnym pomieszczeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie są słowa, które mnie cieszą.... Własnie miałem na oku 770p, a tu taka nieprzyjemna niespodzianka. Czy testerzy Samsunga są ślepi? Mam nadzieję, ze to rzeczywiście znika po wygrzaniu matrycy, bo jak nie to.....

A powiedz no cmsydney, jak se toto maleństwo w filmach /grach sprawuje? bardzo wkurzające jets to smużenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o divx to smuzenie zauwazalne jest przy szybkim ruchu i duzej roznicy kolorow, jesli obraz nie jest ruchomy to raczej nie widac bo kompresja jest bardziej widoczna i sie to wszystko zlewa, na filmach dvd jest to juz bardziej uciazliwe ale nadal cos musi sie w miare szybko poruszac (przejezdajacy samochod, przechodzaca osoba)

co do gier to nawet nie testowalem, odpalilem jedynie jakies demko i jednym slowem kaszanka, w demku leci jeden statek a ja widze dwa :lol2:

no i nie mowie co sie dzieje przy przewijaniu stron (np tweaka, mozna przeczytac tekst z widma), kursor tak samo pozostawia wyrazna smuge

dzis zrobie fotki podswietlenia jak sie sciemni i zamieszcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest zdjecie monitora brzy ustawieniu brightness 20%, swieci jak chlera i do tego te jasne rogi, ciekawe czy z czasem to zejdzie

aha i zapomnialem dodac, odnosnie katow widzenia, sa duze, jest bardzo dobrze, filmy mozna ogladac komfortowo w kilka osob

post-110207-1132772315_thumb.jpg

Edytowane przez cmsydney

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Posiadam Samsunga ale 970 p i muszę powiedzieć że u mnie nie ma czegoś takiego jak efekt ufo ,czy rozjaśnione boki ekranu a co do smużenia to żadnego nie zauważyłem nawet w szybkich grach żdziwiłem się strasznie jak tu kolega przedstawił tę fotkę przedstawiającą smużenie podczas przewijania tekstu poprostu byłem w szoku ja u siebie przewijam z góry na dół tekst i żadnego rozmycia nie ma wszystko odbywa się podobnie jak na CRT ,szczerze mówiąc mnie by bardzo denerwowały takie pozostawione smugi :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodaje rowniez zdjecie pokazujace smuzenie przy przewijaniu tekstu (strona tweaka)

Jak dla mnie to ten monitor jest do wymiany. Coś jednak nie tak z matrycą. To niemozliwe i niedopuszczalne by występowało takie smużenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cze.Posiadam Samsunga 770P od 2 tyg. Kupilem ten monitor do grania i sprawuje sie wysmienicie.Gram po 5 godz. dziennie CS i zadnego smuzenia nie zauwazylem.Efekt ufo,rozjasnione boki i rozmycie tekstu przy przewijaniu stron czegos takiego nie ma .Kolego CMSYDNEY wymien monitor na nowy bo wcisneli ci jakas lipe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to w koncu sie zdecydujcie: czy to z casem znika czy jest to wada?

gdzie kupowaliscie swoje monitory? ja dostalem z hurtowni wiec na 100% nie byl odpalany, jesli wy kupowaliscie w sklepie to macie pewnosc ze nie stal na wystawie?

jak bede mial czas to zajrze do jakiegos sklepu badz media i zobacze czy te same efekty wystepuja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brak przycisków manipulacyjnych na monitorze to CZYSTA OSCZĘDNOŚĆ producenta i NIKT mi nie powie, ze to nie przeszkadza, ba - nawet niektórzy twierdzą ze to jest zaleta :) Kiedyś tak producenci zaczeli robić w skanerach, a teraz znowu wracają do przycisków i nawet to zachwalają! To tak jakby zrobić w aucie włączanie ogrzewania kabiny pod maską. Skoro samsung juz tak osczędził to mógł zrobić przełączanie trybów pracy (film, text, ....) przyciskiem POWER (dłuższe przytrzymanie przycisku wyłączało by monitor) PROSTE?

Druga sprawa, jestem w szoku ze ten soft zajmuje 260Mb :D bo padne ze smiechu. Ten soft powinien sie mieścic na dyskietce! To sie nadaje do rubryki na wesoło w jakiejś gazetce o tematyce IT! Sterownik do grafiki zajmuje niekiedy mniej. Chyba programista samsunga ma płacone za ilość Mb :), a moze sie dowiemy niebawem, że odpowiednia kombinacja przycisków uruchamia jakąs grę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brak przycisków manipulacyjnych na monitorze to CZYSTA OSCZĘDNOŚĆ producenta i NIKT mi nie powie, ze to nie przeszkadza, ba - nawet niektórzy twierdzą ze to jest zaleta :)

...Skoro samsung juz tak osczędził to mógł zrobić przełączanie trybów pracy (film, text, ....) przyciskiem POWER (dłuższe przytrzymanie przycisku wyłączało by monitor) PROSTE?

przycisków uruchamia jakąs grę...

Nie chodzi o oszczczedność,bo wszystkie tańsze modele mają przyciski,ale o to,że bez przycisków lepiej wygląda,a power i tak pełni juz kilka funkcji.

Z resztą dla mnie soft jest wystarczający i wygodniejszy,niż przyciski..

Druga sprawa, jestem w szoku ze ten soft zajmuje 260Mb :D bo padne ze smiechu. Ten soft powinien sie mieścic na dyskietce! To sie nadaje do rubryki na wesoło w jakiejś gazetce o tematyce IT! Sterownik do grafiki zajmuje niekiedy mniej. Chyba programista samsunga ma płacone za ilość Mb :), a moze sie dowiemy niebawem, że odpowiednia kombinacja przycisków uruchamia jakąs grę...

Po wywaleniu wersji językowych zajmuje tylko 35MB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o oszczczedność,bo wszystkie tańsze modele mają przyciski,ale o to,że bez przycisków lepiej wygląda,a power i tak pełni juz kilka funkcji.

Z resztą dla mnie soft jest wystarczający i wygodniejszy,niż przyciski..

Jakie funkcje pełni power???? oprócz włączenie i wyłączenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok soft bylby wystarczajacy o ile:

1. zajmowalby tyle ile ma zajmowac (kilka mega)

2. ladowal by sie normalnie a nie jakies nascie sekund

3. spelnialy by swoja role tzn: odpalam cos w trybie 3d.... nie pasuja mi ustawienia, chce zmienic to co musze zrobic? wyjsc do windy ustawic na chybil trafil powrocic i modlic sie by bylo dobrze, dziekuje ale ktos dal ciala i wcisnal ludziom kit

Edytowane przez cmsydney

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rdcom -> jak grasz w jakąś gierke to co robisz aby zmienić kontrast?

co do przycisków - coś w tym jest że to oszczędność, bo zawsze można je umieścić nawet z tyłu, albo zrobić tak jak w moim LG przycisk power - działa na zasadzie dotyku, nic nie odstaje/wystaje B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja chcialem kupic ten monitor ale jak jest az takie smuzenie to strach brac.

odpalam cos w trybie 3d.... nie pasuja mi ustawienia, chce zmienic to co musze zrobic? wyjsc do windy ustawic na chybil trafil powrocic i modlic sie by bylo dobrze, dziekuje ale ktos dal ciala i wcisnal ludziom kit

A dziwisz się samsung 173P+ był pierwszym monitorem na matrycy pva+ więc się ludzie rzucili na niego i wykupili niemal cały zapas, nikt wtedy nie pomyslał, że brak sterowania może stanowić problem. Szajsung poszedł dalej i skoro mógł "oszczędzić" w przypadku poerwszego modelu, tak dodał kolejny "super hiper" dopalacz 6 ms i wcisnął ludziom kolejny model bez sterowania (uzytkownicy systemu od Billa G pewnie tego nie zauważają) innymi słowy kicz.

A monitor i tak smuży i zadna kampania reklamowa tego nie zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie co wy z tym smużeniem każdy LCD będzie smużył jeden mniej a drugi więcej jak ktoś chce mieć monitor bez smug to niech sobie kupi CRT ja posiadam ale 970p i jest naprawdę rewelacyjny żadnych smug czy efektów ufo B) uważam że jest to jeden z najszybszych monitorów na rynku na matrycy S-PVA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego BODZIU8 smuzenia na 770P nie ma

jest, sprawdzilem na innej sztuce i jest dokladnie to samo co przedstawilem na zdjeciach, jedynie co to nierownomierne poswietlenie mnie martwi, mozecie sie wypowiadac na ten temat? ile czasu potrzeba by efekt zniknal.... gdzie kupiliscie swoje monitory i czy byl ten efekt (tzn chodzi o to czy macie pewnosc ze monitor nie byl odpalany)

A monitor i tak smuży i zadna kampania reklamowa tego nie zmieni.

bo kazdy LCD bedzie smuzyl dopoki nie zmienia technologii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dziwisz się samsung 173P+ był pierwszym monitorem na matrycy pva+ więc się ludzie rzucili na niego i wykupili niemal cały zapas, nikt wtedy nie pomyslał, że brak sterowania może stanowić problem. Szajsung...

No tak, Twoj LG na super matrycy TN jest najlepszy ze wszystkich i gdzie tam jakis samsung na marnym S-PVA moze sie z nim rownac...

...

EDIT:

A glowny powod dla ktorego pisze to, to ze Samsung nie dolacza oprogramowania sterujacego dla Linux'a, a 770p nie ma guzikow, na szczescie znalazlem program ktory z powodzeniem instaluje sie pod [brzydkie określenie na linuksa]em:

http://ddccontrol.sourceforge.net

jesli zainstalujemy go i uruchomimy to okaze sie ze nasz monitor nie zostanie wykryty, jednak zalozylem, ze jest on dosc podobny do 173p+, tak wiec do pliku opisujacego 770p wstawilem ustawienia z 173p+ i po uruchomieniu programu w wersji z GUI:) da sie w linuxie zmieniac wszelkie ustawienia, poruszanie suwakiem od razu wplywa na parametry i mozemy na biezaco sledzic zmiany i dostosowac je do naszych upodoban - jest tez mozliowosc ustaienia swoich profili,

nie wiem jednak jak taki upgrade programu wplywa na monitor, takze prosze miec to na uwadze, opis instalacji programu jest dosc wyczerpujacy i instalacja nie powinna nastreczyc wiele problemu,

Edytowane przez $l@ven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi