Skocz do zawartości
fenir

Samsung 770p

Rekomendowane odpowiedzi

W tej chwili nie sposób zapomnieć o mruganiu :) uczy mi łazwią i bez mrugania nic bym nie widział.

napisz mi jeszcze może czy korzystasz z profili w magic tune czy sam sobie ustawiasz opcje. Chodzi mi głównie o to czy ustawienia w MT są rozsondne.

p.s.

W szkole mamy w salach LCD i tam jest automatycznie ustawione jasność na 0, a kontrast na max. Czy takie ustawienia jest raczej dobre czy raczej złe? (Pytanie nad p.s. jest dla mnie ważniejsze, to jest tylko przy okazji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tak: w ati tray tools zjechalem troche z brightnessa, nastepnie w MT ustawilem jasnosc na 20, w samych profilach nic nie zmienialem, uzywam tego do netu, mi odpowiadaja

co do ustawien to sam musisz ocenic, albo ci pasuja albo nie, to sprawa indywidualna, ustaw ta by bylo ci jak najlepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) W zasadzie odpowiadają mi wszystkie profile, z tym, że pytanie moje dotyczy raczej zdrowotności czyli jeśli np przy kontraście 80 i jasności 20 obraz jest taki sam jak przy kontraście 20 i jasności 80 to ,która z tych opcji bedzie przynajmniej w teori lepsza(wiem, że obraz nie bedzie taki sam, to tylko przykład)

Krótko mówiąc czy profile powiedzmy text są dość dobrze dobrane, bo jak już napisałem w szkole automatyczne opcje to kontrast na max, a jasność na 0.

Wydaje mi się, że jeśli już ktoś poleca jakies ustawienia to na ogół raczej ustawienia jasności jest zalecane na dość niskie, a magic tune ustawia je chyba dość wysoko. nmp dla filmu kontrast to coś koło 80% jasność 100%

2) W instrukcji przeczytałem właśnie, że przy maksymalnej rozdzielczości zalecana częstotliwość odświerzania nie powinn przekraczać 60hz.

Jak wy ustawiacie tą wartość? max to chyba 70hz, macie tak czy jednak 60 ?

EDIT

Widzę, że temat powoli odchodzi w zapomnienie. W każdym razie ustawiłem swój moniotor na jasność 10 i kontrast 50-60(w zależności od godziny.

Jak na razie oczy czują się mniej więcej tak jak przy LCD, a że od kilku dni niemal non stop jestem przy kompie to jest całkiem nieźle.

Teraz lecę robić sobie okłady z herbaty na oczy :)

Edytowane przez hot_lopez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja dzwonie i dzwonie i ni ma czrnych :/

moj 10letni crt wypala mi galy :/

Będziesz miał lookanie jak Zatoichi :P

Może zakupisz coś z przyciskami .... ogólnie dziwię się że ludzie patrzą na Samsunga - raz że drogi , dwa że ma moduł FRC i trzy ten brak buttoników ...

Byłbym wdzięczny za wytłumaczenie Waszego toku myślenia - bez obrazy, po prostu jestem ciekawy :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi może i tak, ale w zasadzie monitory z podobnymi parametrami mają podobne ceny

Co do FRC to tylko mniej więcej wiem co to jest, ale wydaje mi się, że prócz monitoró z najwyższych półek każdy LCD ma jakąś emulację dodatkowych koloró(bo chyba o to w FRC chodzi), poza tym kiedy odpalałem sobie testy żeby sprawdzić czy FRC sobie radzi było ok (gdyby FRC działało w tych testach kiepsko obraz miał migać, a teak się nie działo)

Co do przycisków to sie zgodzę, ale nie do końca. W sumie jak raz udało mi się dobrać parametry obrazu to już raczej ich nie zmienie, a jeśli za miesiąc będę jednak czuł potrzebę to przeżyję odpalenie magic tune, który notabene w wersji 4.0 radzi sobie naprawdę OK.

W zasadzie kupując LCD wieżyłem, że będzie chociaż trochę zdrowszy niz CRT. Moje zdanie na ten temat zmienił cmsydney, ale chyba Ty (Kyle) napisałeś kilka rzeczy przeciw twierdzeniom cmsydney'a więc ja już się zgubiłem. I gdyby nie lęk przed tym, że LCD szkodzi bardziej niż CRT to byłbym w 100% zadowolony

p.s.

Kyle pamiętaj, że w teście chyba chipa(nie jestem pewny) 173p+ zajął miejsce za EIZO czyli całkiem przyzwoicie, a że 770p jest następcą to pewnie dlatego ludzie kupują

Ja mam 173p+ i jak już napisałem, gdyby nie schizy o większą szkodliwość LCD niz CRT byłoby na prawdę super

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cyt: "Drogi może i tak, ale w zasadzie monitory z podobnymi parametrami mają podobne ceny"

Nie mogę się zgodzić - a BENQ, ACER czy nawet ta Belinea ? ( porównując ceny Samsunga 193 i 970 )

cyt: "W sumie jak raz udało mi się dobrać parametry obrazu to już raczej ich nie zmienie, a jeśli za miesiąc będę jednak czuł potrzebę to przeżyję odpalenie magic tune, który notabene w wersji 4.0 radzi sobie naprawdę OK.

"

Faktycznie - raz poprawnie ustawiony LCD i nie musi być nic zmieniane - ale wyobraź sobie sytuację że za kilka lat ( naście ) lampy się nieco wypalą i będzie trzeba podkręcić jasność a Samsung przestanie powiedzmy wspierać te monitory a pojawi się nowy system/zmienisz system na BEOS ( :P ) na którym stara wersja nie ruszy. Trochę może przesadzam ale ..... nigdy nie wiadomo.

Co do szkodliwości/nieprzyjemności na LCD to wystarczy że wszyscy którzy robią strony WWW ustawią je jak należy i zaczną na nich pracować ... bo windę (pulpit/okna ) da się przystosować, w grach no problem i podobnie w filmach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie porownoj belinei do samsunga :)

mialem okazje na takie sobie pograc - w quake3 nie bylo nic prawie widac przez smuzenie :)

a nie wiele tansza bo kosztowala 1300zł :)

jak sa jakies lepsze LCDki do gier to piszcie :) tak do 1600zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie porownoj belinei do samsunga :)

mialem okazje na takie sobie pograc - w quake3 nie bylo nic prawie widac przez smuzenie :)

a nie wiele tansza bo kosztowala 1300zł :)

jak sa jakies lepsze LCDki do gier to piszcie :) tak do 1600zł

który model?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wczoraj zakupilem monitor Samsung 770P. Na poczatku obraz musialem ustawiac przez 3h zanim doszedlem do najbardziej czytelnych dla mnie ustawien monitora. Z monitorem wszystko jest ok poza 2 rzeczami, a mianowicie:

1.Podczas gry (CSS) z obojetnie jakim kontrastem biegnac przed\za wspoltowarzyszem i rozgladajac sie dosyc szybko w okolicach jego wirtualnej sylwetki zauwazam jakby odbicie jego (przypomina to jakby odbicie w telewizji naziemnej - hehe co za przyklad - po prostu odbicie postaci...wokol- ten sam efekt da sie uzyskac na kursorze myszki ciagnie sie za nia (jakby duch - przezroczysty).

2. Czasem podczas ogladania dowolnego filmu mam zaklocenia w postaci drzacych linii (niezaleznie czy scena dynamiczna czy nie) wystepuja one rowniez na napisach...jakby to byl szum na obrazku..

Prosze o pomoc

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi