buntx Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 Co byście mogli powiedzieć o takim zestawiku: Procesor: AMD Athlon 64 3000+ bulk (Socket 939) Venice ( a może coś z Inteli ?? ) Pamięć RAM: GeIL 2 x 512MB PC-400 CL2.5 Wentylator procesora: Arctic Cooling Freezer 64 Obudowa: Logic 402K czarna 350W PFC Dysk twardy: IDE/SATA Samsung SpinPoint 80 GB HD80HJ (7200) Serial ATA II Napędy optyczne: LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-4163B bulk white Stacja dysków: FDD 1,44MB 3,5" - black Płyta główna: Asus A8N-E nForce4 Ultra ( jaką inną polecalibyście pod AMD 64 - do 400 zł ) Karta graficzna: GeForce 6600 Leadtek PX6600-TD 256MB (128-bit) TV/DVI bulk ( jaką inną polecalibyście - do 450 zł ) A może coś zupełnie innego ? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 Lepiej weź coś innego tańszego, a grafikę GF6600GT/R-X800GT lub R-X800GTO. W wypadku Radeonów obowiązkowo 256MB pamięci. Proponuję ic kupić tańsze RAM-ki (np. Apacery lub GoodRAMy 400MHz i CL2.5) i obudowę - może być to najtańsza obudowa ATX, byle pozwala na duże wentylatory. Oczywiście będziesz potrzebował lepszego zasilacza. Najlepiej NeoTec lub Chieftec, bo są stosunkowo tanie i bardzo dobre. Jeśli zdecydujesz się na GF6600GT to weź płytę główną ze SLI. Może być to choćby GigaByte GA-K8N SLI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trybul Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 procesor: AMD Athlon 64 3000+ Socket 939 Venice OEM proline: 499 wentylator: Arctic Cooling Freezer 64 proline: 69 płyta: Asus A8NE-FM nForce4 komputronik: 307 karta graf: x800gt 128MB 256 PCI-E (Sapphire) proline: 575 dysk: WD 120 GB proline: 265 ram: DDR 2x512MB PC-400 CL2.5 dual channel GoodRAM komputronik: 370 dvd rw: sony proline: 169 obudowa: Modecom Step 103 LCD czarna - 350W komputronik: 200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buntx Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 (edytowane) Lepiej weź coś innego tańszego, a grafikę GF6600GT/R-X800GT lub R-X800GTO. W wypadku Radeonów obowiązkowo 256MB pamięci.Masz na myśli tańszy procesor - np Athlon 2800+ 64 czy może coś z Sempronów (Intele w kwestii taniości). W takim wypadku może udałoby się wygospodarować jakąś większą kwotę na grafikę, ale ceny R-X800GT lub R-X800GTO sięgają okoł 750 - 800 zł. A tyle na procesorze nie oszczędze. ( musze się zmieścić w 2400 ) Dodatkowo kupowanie w tym momencie czegoś 32 bitowego co już jest technologicznie przestarzałe ... no nie wiem. Mógłbyś sprecyzować swoją poradę? Proponuję ic kupić tańsze RAM-ki (np. Apacery lub GoodRAMy 400MHz i CL2.5) i obudowę - może być to najtańsza obudowa ATX, byle pozwala na duże wentylatory.Różnica cenowa w kwestii RAM-u nie jest aż tak powalają - ok 60 zł, ale to zawsze coś. Muszę to przemyśleć. Natomiast co do obudowy... Oczywiście będziesz potrzebował lepszego zasilacza. Najlepiej NeoTec lub Chieftec, bo są stosunkowo tanie i bardzo dobre.Jak rozumiem - radzisz obudowe i zasilacz kupować oddzielnie? W tym wyapdku chciałbym coś bardziej porządnego ( do 200 zł da radę ?? ) - ale w kwsetii zasilaczowo/obudowowej jestem zielony. Jeśli zdecydujesz się na GF6600GT to weź płytę główną ze SLI. Może być to choćby GigaByte GA-K8N SLI. A czym sie różni płyta ze SLI i bez SLI ?? Edytowane 26 Października 2005 przez buntx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buntx Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 (edytowane) procesor: AMD Athlon 64 3000+ Socket 939 Venice OEM proline: 499 wentylator: Arctic Cooling Freezer 64 proline: 69 płyta: Asus A8NE-FM nForce4 komputronik: 307 Zgadza się :) karta graf: x800gt 128MB 256 PCI-E (Sapphire) proline: 575 dysk: WD 120 GB proline: 265 ram: DDR 2x512MB PC-400 CL2.5 dual channel GoodRAM komputronik: 370 Czyli jednak GoodRAM - wszyscy je polecają - coś w tym musi być :] Słyszałem, że Geile są zajefajne stąd mój początkowy wybór. Ale teraz się coraz bardziej zastanawiam. dvd rw: sony proline: 169 U mnie w mieście można wspomniany przezemnie LG za 149 nabyć - a ponoć ostatnim czasy firma ta się znacznie poprawiła co do jakości. obudowa: Modecom Step 103 LCD czarna - 350W komputronik: 200 Tu też się zgadza - cenowo :) Dzięki za pomoc :) Edytowane 25 Października 2005 przez buntx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 (edytowane) Słyszałem, że Geile są zajefajne stąd mój początkowy wybór. Ale teraz się coraz bardziej zastanawiam. 1719226[/snapback] Kiedyś były, a teraz są tylko te drogie... Ja bym brał Twinmosy, tanie, a dobre... Do tego zasiłka co najmniej Delta 350W... Edytowane 25 Października 2005 przez HucK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buntx Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 Kiedyś były, a teraz są tylko te drogie... Ja bym brał Twinmosy, tanie, a dobre... Do tego zasiłka co najmniej Delta 350W... 1719340[/snapback] Czyli polecacie wybór pomiędzy GodRAM a Twinmosy. A jak stoją Kingstony? Kiedyś to chyba były bardzo dobre pamięci? Mam jeszcze pytanku o procesor Zastanawiam się, czy AMD 64 jest dobrym wyborem? Czy nie bardziej się opłaca kupić tańszego AMD, czy coś z Intela o wyższym zegarze ( większa prędkość ). Platforma 64 bitowa to przyszłość... no właśnie przyszłość. Z tego co wiem - jedynie FarCry wykorzystuje 64 bitowe procesory? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 Płyta ze SLI pozwala na używanie dwóch kart graficznych naraz jednak muszę być to 2 takie same GeForce'y (począwszy od 6600LE). Podejrzewam, że nie potrzebujesz jakiejś bajeranckiej obudowy, więc kup taką jaka ci tylko pasuje. A zasilacz koniecznie oddzielnie. Jak już mówiłem Chieftec lub NeoTec. Chyba, że masz więcej kasy to Tagan, ale to już najwyższa półka. Faktycznie tylko FarCry obsługuje 64 bity, ale to tylko kwestia czasu, aż będzie wysyp 64-bitowego softu. Procek to obowiązkowo Venice - jakikolwiek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buntx Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 Płyta ze SLI pozwala na używanie dwóch kart graficznych naraz jednak muszę być to 2 takie same GeForce'y (począwszy od 6600LE). Podejrzewam, że nie potrzebujesz jakiejś bajeranckiej obudowy, więc kup taką jaka ci tylko pasuje. A zasilacz koniecznie oddzielnie. Jak już mówiłem Chieftec lub NeoTec. Chyba, że masz więcej kasy to Tagan, ale to już najwyższa półka. Faktycznie tylko FarCry obsługuje 64 bity, ale to tylko kwestia czasu, aż będzie wysyp 64-bitowego softu. Procek to obowiązkowo Venice - jakikolwiek. 1719961[/snapback] Dzięki za wyjaśnienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...