Skocz do zawartości
Rafalmag

Intslacja Win'98 - nietypowy problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszytskich.

Mam nietypowy problem.

Mam powazny problem. Nie moge zainstalowac Win98 na laptopie. Wyskakuje mi powitalne okienko

(na niebieskim tle, z szarym paskiem u dolu - nie bluesreen), naciskam enter i zwis, widze

tylko poziomy, migajacy kursor na czarnym tle i tyle; dysk, ani CD nie pracuje.

Probowalem z roznych dyskietek startowych, rozne wersje win 98 i ME i ciagle to samo. Moge

instralowac tylko XP.

Dodam, ze to jest reinstal po XP, bo na takim sprzecie strasznie wolno mi wszytko chodzilo.

Dysk jest po formacie, format plikow to FAT32.

Laptop:

Asus L7000

Celeron 333

64MB RAM

6GB dysk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk jest po formacie, format plikow to FAT32.

A już myslałem że to może być to :? Mimo wszystko sprawdz jeszcze raz może to jednak nie jest FAT32 :? :?:

Na 100% jest FAT32, pamietam jak instalator XP sie plul o NTSF, ale mu kazalem instalowac na FAT32.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fdisk /mbr powoduje przywolanie poprzedniej/defaultowejw (nigdy nie pamietam) wersji Glownego Sektora Rozruchowego. Nigdy nie widzialem praktycznych zastosowan tej komendy, poza usunieciem LILO :)

A co do Twojego kompa - jaka on ma grafike ? Bo takie objawi wskazuja, na zbyt dobra (zbyt szybka) grafike. Mielismy to samo w firmie na GeForce 4 MX-440 - po wymianie na 2 MX-400 wszystko pieknie sie zainstalowalo - objawy byly identyczne. Oczywiscie ty, grafiki z laptopa nie mozesz wyjac ;), wiec proponuje albo setupcor, setupcore czy setup core - cos takiego - powinno pomoc. Jesli nie, to zainstaluj na jakims slabszym kompie czystego windowsa, zrob obrazek i z obrazka sru na laptopa. Powinno pomoc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fdisk /mbr powoduje przywolanie poprzedniej/defaultowejw (nigdy nie pamietam) wersji Glownego Sektora Rozruchowego. Nigdy nie widzialem praktycznych zastosowan tej komendy, poza usunieciem LILO :) 

A co do Twojego kompa - jaka on ma grafike ? Bo takie objawi wskazuja, na zbyt dobra (zbyt szybka) grafike. Mielismy to samo w firmie na GeForce 4 MX-440 - po wymianie na 2 MX-400 wszystko pieknie sie zainstalowalo - objawy byly identyczne. Oczywiscie ty, grafiki z laptopa nie mozesz wyjac ;), wiec proponuje albo setupcor, setupcore czy setup core - cos takiego - powinno pomoc. Jesli nie, to zainstaluj na jakims slabszym kompie czystego windowsa, zrob obrazek i z obrazka sru na laptopa. Powinno pomoc...

Grafika to jakis badziew zupelnie nie znanej firmy "Silicon costam" (LOL - co za nazwa). BTW skoro komp ma procka Pentium II 333 Mhz to nie moze to byc Geforce 4 :) Pozatym to byl model z dolnej polki z najwiekszym LCD 14'' albo 15''.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi