Skocz do zawartości
luki2

Czujniki Temperatury A Rzeczywistosc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dreczy mnie pewna rzecz zwiazana z odczytywaniem temperatur otoz przy podkreconym Bartonie 2600+@2350@1,78V(moze bedzie wiecej :D ) czujniki pokazuja, ze w stresie grzeje sie do ok. 57-60 stopni na boxowym chlodzeniu i pascie AS5(spoko mam TT Big typhoon tylko narazie nie montowalem). Problem polega na tym, ze jak zdejmuje bok obudowy by dotknac palcem radiatora to wcale nie jest goracy a z tego co wiem to powinien parzyc. W takim razie czy ten czujnik pokazuje prawidlowo?? zaznaczam, ze mam bardzo dobrze wentylowana bude TT Shark ktora z tylu ma wentyl 12cm i moze to jest tego wina, ze rdzen rzeczywiscie sie mocna grzeje ale przeplyw powietrza radiator zdazy dosc szybko schlodzic bo rzeczywiscie jak dotykam radiatora to czuc wyraznie chlod przeplywajacy przez reke od wentyla. Co innego jak na chwile zatrzymalem wentyl(ten od procesora) to szybko radiatorek zaczynal parzyc dojechalem do 67 stopnii wiecej nie mialem zamiaru. Z drugiej strony proc taki oddaje jednak prawie 100W ciepla wiec moze jest wszytsko ok.

Druga sprawa ktora raczej juz nie jest ok to jest problem ze zbyt szybkim spadkiem temperatur poprostu gdy proca powiedzmy w prime95 rozgrzeje do 60 stopnii to po wylaczeniu programiku temperatura w kila sekund spada do 56 stopnii czy czasem nie jest to za szybko??

Za pomoc z gory wiekie dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba będzie to kwestia obudowy, wentyl 12 cm naprawdę dużo daje u mnie radiator jest zupełnie zimny przy temperaturze na procku 40-50 cm to w końcu odczyt z jądra procka a ciepło zdąży się schłodzić zanim całkiem rozejdzie się po radiatorze. Co do spadku temperatury to mam to samo w primie i nie tylko przy wygrzaniu gdzies max do 52 czasem 54 stopni przy mocnym taktowaniu wystarczy wyłączyć i niemal od razu spada do 46 ( generalnie jakieś 1-2 stopnie powyżej temperatury w idle )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZujka zalezy od mobo i biosu...musisz sie dowiedziec czy nie ma do twojej mobo biosu w krorym sa poprawnie "kalibrowane " odczyty..

poza tym co do spadkow temepratury to normalne..u mnie z 55*C spadalo do 25* w pare sekund...obecnie jezdze bez ihs'a i z 40*C w stresie spada do tych okolo 30*C w okolo 10-20 sekund

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZujka zalezy od mobo i biosu...musisz sie dowiedziec czy nie ma do twojej mobo biosu w krorym sa poprawnie "kalibrowane " odczyty..

poza tym co do spadkow temepratury to normalne..u mnie z 55*C spadalo do 25* w pare sekund...obecnie jezdze bez ihs'a i z 40*C w stresie spada do tych okolo 30*C w okolo 10-20 sekund

1719355[/snapback]

IHS rozumiem, ze to jest jakis czujmik ale jesli go usunales to w jaki sposob(i po co?) i z czego teraz odczytujesz temperatury?(panek kontrolny?) Pozatym mam najnowszego biosa a nie oryginalnych bisow nie chce pakowac bo na nich to dopiero sie wala temperatury. Moze jednak moje temperatury sa prawidlowe bo idle i stress(nie krecony) mam tyle samo co na moim dawniejszym epoxie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...