Homer Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 Sprawa wygląda nastepująco. Kupiłem jakiś czas temu na Allegro procesor Pentium 4 3.4GHz Wszystko było ok do momentu odebrania przesyłki :) W oryginalnym pudełku (bez naklejki gwarancyjnej intela) obok nowego coolera, znalazłem dziwny, mocno podejrzany procek. P4 nosił śladu uzytkowania (miał być nowy), cały był zrysowany. Wygląda tak jakby ktoś zeszlifował górną powierzchnię i nabił niedbale nowe, mało czytelne numery serii SL7KZ, stepping D0. Na stronie Intela takie P4 nie figuruje, oznaczenie wskazuje raczej na Celka D 2.66GHz. Komp wykrywa procka poprawnie jako p4, jednak podczas pracy zachowuje sie jakos dziwnie. Ma problemy z wydajnością, temperatura nie spada poniżej 70 (!) stopni. Wszelkie próby skontaktowania sie ze sprzedającym w celu zwrotu kasy nie przyniosły rezultatu. Powiadomiłem Allegro o całej sprawie, juz wczesniej zablokowali konto oszustowi. Powstaje pytanie: co dalej? Usiłuje dotrzeć jakoś do polskiego przedstawicielstwa firmy Intel w celu wyjasnienia sprawy. Nie wiem jak zareaguje policja gdy zdecyduję sie zgłosić to przestepstwo. Czy oni w ogole sie zajmują takimi rzeczami? Problem moze byc w wytłumaczeniu tych dość skomplikowanych informatycznych zagadnień zwykłemu funkcjonariuszowi. W każdym razie ostrzegam przed zakupemmi procesorów na Allegro. Z tego co wiem podobny problem ma jeszcze kilka osób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flash Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 Opisz to zdarzenie w topicu o Allegro - podaj od kogo kupiłes - moze znajdzie się ktoś w tej samej sytuacji a razem jak wiadomo jest nieco łatwiej. Nie martw się ogranami ścigania - zajmą się napewno - musisz jednak mieć solidne podstawy aby mieć pewność ze pójdzie po Twojej myśli.Spróbuj upewnić się w jakiś sposób czy faktycznie to nie taki procesor jaki licytowałeś - napisz do Intela lub sprawdź na stronie (jak opisałeś).Jeśli grzeje się zbyt mocno to albo masz słabe chłodzenie albo w celu domniemanego szlifowania była ściągana "czapka" procesora i źle założona ponownie albo po prostu w jakiś sposób jest on uszkodzony.Sprawdź czy na łączeniu blaszki "czapki" z częścią spodnią nie widać śladów jej sciągania.Daj znać co dalej będzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 poszukaj na forum... było juz pare topiców o p4 z seria celerona z allegro. różnie chodziły... ale jakoś ludzie nie narzekali :huh: zreszta, sam nie wiem co o tym myślec... ale jedno jest pewnie - o serie mogłeś sie spytać przed kupnem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homer Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 Taa, no własnie pytałem wcześniej. Miało być wszystko Ok. A potem wtopa.... :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...