Skocz do zawartości
niewiedzący

Głupie Pytanie Ale Prosze O Odpowiedz

Rekomendowane odpowiedzi

sa 2 kwestie - niskich tonow nie zlokalizujemy to prawda

ale odpowiednie ustawienie glosnika zwieksza natezenie niskich tonow.

Jak zawiesimy glosnik po srodku pokoju na sznurku, natezenie basow bedzie najmiejsze, jak go ustawimy w rogu bedzie najwieksze gdyz dzwiek bedzie sie odbijal dodatkowo od 3 powierzchni podlogi i 2 scian.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sa 2 kwestie - niskich tonow nie zlokalizujemy to prawda

ale odpowiednie ustawienie glosnika zwieksza natezenie niskich tonow.

Jak zawiesimy glosnik po srodku pokoju na sznurku, natezenie basow bedzie najmiejsze, jak go ustawimy w rogu bedzie najwieksze gdyz dzwiek bedzie sie odbijal dodatkowo od 3 powierzchni podlogi i 2 scian.

1720829[/snapback]

A co się stanie jeżeli wsadzimy go w zamknięty szejściokąt ? Domyślam się że natężenie osłabnie ale warto spytać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawienie ma troche znaczenia albo mi sie wydaje(wmawiam sobie ze słysze różnice)

Ponieważ jak miałem kolumny ustawione do siebie pod kątem 90 stopni to bas wydawał sie płytszy jakby kolumny sie na wzajem wytłumiały. Teraz są ustawione w jednej lini(ale nie obok siebie) i bas jest żywszy...

Nie wiem co ma w tym przypadku znaczenie - nie znam sie na akustyce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba sie zwiekszy, bo zwiekszy sie liczba 'odbic' ;) ale szczerze to nie wiem ;) strzelam w ciemno ;)

1720945[/snapback]

Raczej odwrotnie. Cos mi swita o tym, ze jesli dwie fale sie nakładają, to sie anulują. Chyba cos takiego na fizyce mialem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

interferencja :)

1720991[/snapback]

Juz wiem o co mi chodziło :D

Praktyczne zastosowania interferencji

Jeżeli uda się zbudować układ generujący fale dźwiękowe w przeciwfazie do hałasu wytwarzanego przez jakieś urządzenie, to nastąpi całkowite jego wyciszenie. Zasadę taką wykorzystuje się w aktywnym tłumieniu hałasu (ATH).

EDIT:

Dlatego chyba własnie czesto kolumny mają nieregularny kształt. Chodzi o to, zeby uniknąć wyciszenia.

Edytowane przez fipa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi