niewiedzący Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 to głupie pytanie brzmi : gdzie lepiej słychac bass na górze czy na dole ? :D bardzo prosze o odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 z tego co sie orientuje to czlowiek nie potrafi okreslic zrodla basu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 Ucho ludzkie nie jest w stanie dokładnie zlokalizować źródła tonów niskich... Więc dużej różnicy w efekcie nie ma ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azyl Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 ogolnie to chyba zalezy do ustawienia zrodla basu ale chyba na dole :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 ucho nie lokalizuje mozg lokalizuje jesli juz :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 ja jak zapodaje bita :D i stane na stołku w pokoju to mało co ucha nie rozwali :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 zależy to też od pomieszczenia i rozłozenia głosników u mnie np. bass najlepiej czuć miedzy szafą a scianą :lol: jakoś tak sie dziwnie fale rozchodzą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 Nie ma roznicy. A nawet czy postwisz glosniki na sobie, kolo siebie, na przeciw siebie, zawsze bedzie ten sam efekt basu :wink:. Wiem z wlasnych doswiadczen z ustawianiem glosnikow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N2O Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 u mnie najlepiej niesie przy oknie :D (szyba plaska jest i odbija chyba fale ;]) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr3zer Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 bass najlepiej sie niesie przy ziemi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 akurat co to tego rozstawienia głosnikow sie nie zgodzę... rozmieszczenie ma znaczenie i to duże i jest spora różnica w odsłuchu głosnika umieszczonego na środku pokoju a głosnika umieszczonego w rogu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 Ja mam bass pod biurkiem ustawiony ciszej niż głośniki na biurku a i tak większość rzeczy jakie słysze idzie od niego no i rzecz jasna ciężko stwierdzić czy to idzie zza biurka czy spod. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niewiedzący Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 ok dzieki wielkie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osek Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 prawdziwych niskich tonów to naprawde nie zlokalizyjemy ale mówie tu o naprawde profesionalnych i fajnie tanich głośnikach... masz pewnie jakiś zesataw, nie? zobacz też jak będzie jak włóżysz skrzynie do szafy ; ] powaga ; ] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 sa 2 kwestie - niskich tonow nie zlokalizujemy to prawda ale odpowiednie ustawienie glosnika zwieksza natezenie niskich tonow. Jak zawiesimy glosnik po srodku pokoju na sznurku, natezenie basow bedzie najmiejsze, jak go ustawimy w rogu bedzie najwieksze gdyz dzwiek bedzie sie odbijal dodatkowo od 3 powierzchni podlogi i 2 scian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 sa 2 kwestie - niskich tonow nie zlokalizujemy to prawda ale odpowiednie ustawienie glosnika zwieksza natezenie niskich tonow. Jak zawiesimy glosnik po srodku pokoju na sznurku, natezenie basow bedzie najmiejsze, jak go ustawimy w rogu bedzie najwieksze gdyz dzwiek bedzie sie odbijal dodatkowo od 3 powierzchni podlogi i 2 scian. 1720829[/snapback] A co się stanie jeżeli wsadzimy go w zamknięty szejściokąt ? Domyślam się że natężenie osłabnie ale warto spytać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rocca Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 chyba sie zwiekszy, bo zwiekszy sie liczba 'odbic' ;) ale szczerze to nie wiem ;) strzelam w ciemno ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slasher Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 Ustawienie ma troche znaczenia albo mi sie wydaje(wmawiam sobie ze słysze różnice) Ponieważ jak miałem kolumny ustawione do siebie pod kątem 90 stopni to bas wydawał sie płytszy jakby kolumny sie na wzajem wytłumiały. Teraz są ustawione w jednej lini(ale nie obok siebie) i bas jest żywszy... Nie wiem co ma w tym przypadku znaczenie - nie znam sie na akustyce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 chyba sie zwiekszy, bo zwiekszy sie liczba 'odbic' ;) ale szczerze to nie wiem ;) strzelam w ciemno ;) 1720945[/snapback] Raczej odwrotnie. Cos mi swita o tym, ze jesli dwie fale sie nakładają, to sie anulują. Chyba cos takiego na fizyce mialem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rocca Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 interferencja :) http://pl.wikipedia.org/wiki/Interferencja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 (edytowane) interferencja :) 1720991[/snapback] Juz wiem o co mi chodziło :D Praktyczne zastosowania interferencji Jeżeli uda się zbudować układ generujący fale dźwiękowe w przeciwfazie do hałasu wytwarzanego przez jakieś urządzenie, to nastąpi całkowite jego wyciszenie. Zasadę taką wykorzystuje się w aktywnym tłumieniu hałasu (ATH). EDIT: Dlatego chyba własnie czesto kolumny mają nieregularny kształt. Chodzi o to, zeby uniknąć wyciszenia. Edytowane 26 Października 2005 przez fipa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...