Skocz do zawartości
Adi_1907

P4 3000 Ma Aż 105 Stopni ! Pomocy !

Rekomendowane odpowiedzi

no cos mi szfankuje procek :/ pamietam ze kiedys nie przekraczal 60 stopni bez stresu a teraz zainstalowealem jakis program monitorujacy patrze i co ??? 106 stopni ;( !!! Niewiem czy to zeczywiscie proc ma taka temperature ?? jakis mam pentagrama cu-80 z dobra pasta wyminiana 3 dni temu :/ POMUZCIE jak obnizyc temperature !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :DDołączona grafika

Edytowane przez Adi_1907

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ze to speefan nie znaczy ze dobry :) a przekonasz się o tym jak kiedyś będą Cię interesowały napięcia na płycie ale do rzeczy , jeśli bios pokazuje 0 to nie wygląda dobrze - jeśli bios nie moze się dobrać do czujnika temp programy zapewne tez tego nie zrobią.Coś pewnie padło - ale trzeba by było sprawdzić na tej płycie inny procesor i być pewnym.

Aktualizacja biosu tez nie zaszkodzi jeśli nie jest nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzałes temperature organoleptycznie?

1722416[/snapback]

orga co ? hmm NIE ! :/ wyjasnij jak to zrobic to moze cos wykminia, musze sprawdzic rzeczywista tem z poziomu windows bo inaczej niemam zadnych przyzadow :( przypomnialem se ze wymienialem paste na jakas LIGHT BLUE Titania taka niebieska czy cos takiego, mozliwe ze zasmarowalem czujnik ? POMOCY !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no radiator dotykam to ma moze 20 stopni jest zimno (letni) napewno nie ma pod soba zrudla ciepla 100 stopni ale moze cos z nim jest nitak

1722827[/snapback]

Ludzie, jeżeli bios pokazuje 0C to albo termopara jest uszkodzona albo nieskalibrowana.

Nieskalibrowana - pomoże przeflashowanie Biosu. Uszkodzona - flash nic tu nie pomoże - wymiana tylko...

Everlast, pokazuje prawdziwe dane jeżeli sprzęt jest dobry.

Napięcia natomiast i tak lepiej patrzeć z biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Termopara? Uzgodnijmy ze to po prostu czujnik temperatury - jego budowę zostawmy na boku.Co do biosu - to oczywiste ze należy sprawdzić w innym wypadku moze to być uszkodzenie - choc zdaje się ten czujnik jest w samym procesorze (chyba ze się mylę)

"Everlast" - a co to takiego :))) zartuje oczywiście i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Termopara? Uzgodnijmy ze to po prostu czujnik temperatury - jego budowę zostawmy na boku.Co do biosu - to oczywiste ze należy sprawdzić w innym wypadku moze to być uszkodzenie - choc zdaje się ten czujnik jest w samym procesorze (chyba ze się mylę)

"Everlast"  - a co to takiego :))) zartuje oczywiście i pozdrawiam

1723712[/snapback]

oczywiście miałem na myśli everest;) dzięki za korektę.=]

termopara, dioda termoczuła, też masz rację, że wszystko jedno.

Co do tego gdzie jest czujnik, wiesz faktycznie są "dwie szkoły" (AMD i Pentium hehe - żart),

ale tak serio, to zwróć uwagę, że przy płytach dwuprocesorowych, kiedy miałeś włożone tylko jedno CPU, to drugi też pokazywał temperature w biosie...temperature taką jak płyty głównej.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamontuj jeszcze raz chlodzenie na procku. Nie zapomnij o przesmarowaniu pasta termoprzewodzaca. Jesli radiator jest lekko cieply to mozliwe ze zle zamontowano cooler lub jest brak pasty termoprzewodzacej. Procek ma 3GHz wiec pewnie to Prescott a one troche sie grzeja i radiator powinien byc przynajmiej goracy.

Oraz zostaje tez mozliwosc uszkodzenia czujnika temp. na plycie. Zapusc np. Prime na kilka h i zobacz jak bedzie zachowywal sie komputer. Zmniejsz tez taktowanie procka i zobacz czy temp. spadnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek ma 3GHz wiec pewnie to Prescott a one troche sie grzeja i radiator powinien byc przynajmiej goracy.

1725723[/snapback]

Bez jaj...

Oraz zostaje tez mozliwosc uszkodzenia czujnika temp. na plycie.

1725723[/snapback]

To jest najbardziej prawdopodobne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez jaj...

To jest najbardziej prawdopodobne...

1725732[/snapback]

Poczytaj sobie ile watow z siebie jest w stanie wyrzucic Prescott a to co on wywala musi zostac odebrane.

Jedno z najwazniejszych praw fizycznych. Energia nie znika ona moze sie tylko przeksztalcic na inny rodzaj energii.

Edytowane przez sucker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj sobie ile watow z siebie jest w stanie wyrzucic Prescott a to co on wywala musi zostac odebrane.

Jedno z najwazniejszych praw fizycznych. Energia nie znika ona moze sie tylko przeksztalcic na inny rodzaj energii.

1725736[/snapback]

Czytaj, poczytaj, myślisz, że nie cztytałem - czytałem i co z tego? Po 15h pełnego obciążenia radiator na NB potrafi być o wiele cieplejszy od od Zalmana... ale też nie jest gorący, na razie mam prescott'a @3.8 (1,38V), więc wiem co gadam....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie panowie mnie tez sie wydaje ze raczej czujnik siadl przymontowany jest nas maksa Naieda sie lepiej ! paste mam jaka light blue czy cos takiego polozylem warstwe kolo 2-3nm aha bnoi przyponialewm sobie ze kiedys mialem ten sam problem ale z mojej winy pamietam zre jak misie przegrzewal procesor to wydawal taki dziwny dzwiek takie skwierczenie czy cos w[ciach!]ialo mnieto bardzoi :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi