gex Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 Zostałem szczęśliwym posiadaczem komputera: AsusP4T533-c [zintegrowany dźwięk] P4 Northwood 2.0a Ghz [zablokowany mnożnik (ustawiony na 20x) i vcore – 1,500 V – s. 478] Pamięci Infineon 2x256 rdram 800 Geforce 4 mx 440 [64 mb] Samsung 160 gb ATA Zasilacz Fortron 350W Artcic cooling 4 z heat pipe’m Próbowałem podkręcić procesor (FSB - bios). Stopniowo doszedłem z FSB 100 mhz (2,0 Ghz) – temp na rdzeniu 25 C, do 130 mhz (2,6 mhz) – temp około 28 C. Do tej pory działał stabilnie. Przy 134 mhz wyskoczył blue screen. Dodatkowo system przestał widzieć zintegrowaną kartę dźwiękową od fsb – 103 mhz w górę. Mam następujące pytania: Dlaczego system nie widzi karty muzycznej po przekroczeniu pewnej częstotliwości fsb ? Czy gdy ustawię w biosie kartę muz. na disabled, a zamontuję w pci jakąś kartę muzyczna to dalej będę miał problemy z dźwiękiem na podkręconym procesorze Czy za wieszanie się komputera może odpowiadać słaba karta graficzna ? Czy wymiana karty na np. Radeona 9800 pro może coś pomóc, tzn czy będzie można jeszcze zwiększyć prędkość szyny ? Czy można będzie podkręcić procesor poza zmianą prędkości fsb ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jet4 Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 a zablokowałeś AGP/PCI? Daj na Fixed albo ustaw wartości najbliższe 66/33. Zwiększając FSB podkręcasz takze HDD, port AGP, i PCI a one tego nie lubią ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gex Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 a zablokowałeś AGP/PCI? Daj na Fixed albo ustaw wartości najbliższe 66/33. Zwiększając FSB podkręcasz takze HDD, port AGP, i PCI a one tego nie lubią ; ) 1721777[/snapback] W biosie zmieniałem wartość CPU\PCI. Teraz chodzi na 108/36 mhz i kartę widzi, od 110/37 nie :(. Jak zablokować pci/agp? To pomoże? pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...