Skocz do zawartości
gex

Asus P4t533-c + P4 Northwood 2.0a Ghz

Rekomendowane odpowiedzi

Zostałem szczęśliwym posiadaczem komputera:

AsusP4T533-c [zintegrowany dźwięk]

P4 Northwood 2.0a Ghz [zablokowany mnożnik (ustawiony na 20x) i vcore – 1,500 V – s. 478]

Pamięci Infineon 2x256 rdram 800

Geforce 4 mx 440 [64 mb]

Samsung 160 gb ATA

Zasilacz Fortron 350W

Artcic cooling 4 z heat pipe’m

Próbowałem podkręcić procesor (FSB - bios). Stopniowo doszedłem z FSB 100 mhz (2,0 Ghz) – temp na rdzeniu 25 C, do 130 mhz (2,6 mhz) – temp około 28 C. Do tej pory działał stabilnie. Przy 134 mhz wyskoczył blue screen. Dodatkowo system przestał widzieć zintegrowaną kartę dźwiękową od fsb – 103 mhz w górę.

Mam następujące pytania:

Dlaczego system nie widzi karty muzycznej po przekroczeniu pewnej częstotliwości fsb ?

Czy gdy ustawię w biosie kartę muz. na disabled, a zamontuję w pci jakąś kartę muzyczna to dalej będę miał problemy z dźwiękiem na podkręconym procesorze

Czy za wieszanie się komputera może odpowiadać słaba karta graficzna ?

Czy wymiana karty na np. Radeona 9800 pro może coś pomóc, tzn czy będzie można jeszcze zwiększyć prędkość szyny ?

Czy można będzie podkręcić procesor poza zmianą prędkości fsb ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a zablokowałeś AGP/PCI? Daj na Fixed albo ustaw wartości najbliższe 66/33. Zwiększając FSB podkręcasz takze HDD, port AGP, i PCI a one tego nie lubią ; )

1721777[/snapback]

W biosie zmieniałem wartość CPU\PCI. Teraz chodzi na 108/36 mhz i kartę widzi, od 110/37 nie :(. Jak zablokować pci/agp? To pomoże?

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi