ping182 Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 Mam problem, najpierw podam swoją konfigurację: Proc: Athlon 2500 Mobo: ASUS A7N8XE Grafa: Radeon 9600 Pro Zasilacz: Tracer 500W Złożyłem kompa, wszystko ładnie śmigało, ustawilem w biosie CPU External Frequency na 166 MhZ żeby pokazywało normalną moc procesora (wcześniej pokazywało 1100 mhz), zadowolony wrzucam płytkę z windowsem (xp), wyświetla bootowanie z płyty cd, bootuje i nagle komp gaśnie, po prostu się wyłącza. Wkurzony właczam kompa znowu, po 2 sekundach się wyłącza. Zresetowałem CMOS, spróbowałem z płytką z linuxem i to samo. Więc ustawiłem external Frequency na 133, wrzucam płytkę z windowsem, po jakimś czasie znowu się wyłączył :/, znowu zresetowalem CMOS, External Frequency ustawiłem na 100, płytka śmiga, wszystko extra, pokazuj się niebieski ekran, ladują się jakieś sterowniki poczym komp ma przystąpić do instalacji windowsa, i nagle znowu się wyłącza... Ktoś zna przyczynę? Bo już wytrzymać nie mogę, próbowałem z dwoma różnymi zasilaczami, dwoma różnymi kartami graficznymi i nie wiem co jest nie tak... Może procek spieprzony? Zworki na płycie głównej od FSB są ustawione dobrze, zgodnie z instrukcją... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 (edytowane) Czy podczas wyłączania jest jakiś komunikat dźwiękowy z PC speakera? Sprawdź kontakt chłodzenia z CPU. Edytowane 27 Października 2005 przez Kyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ping182 Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 zero dźwięku po prostu gaśnie wszystko :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 Może ramy jakieś felerne masz. Ja bym wziął je do kogoś i zrobił prime test. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 (edytowane) zero dźwięku po prostu gaśnie wszystko :/ 1721638[/snapback] To brzmi jak objawy przegrzania daj CPU na 1,1 GHZ i zmniejsz napięcie o 0,25 V jeśli pochodzi dłużej to już wiadomo co jest nie tak - źle zamontowane/wadliwe chłodzenie na CPU. Hmm tylko na płycie np. Gigabyte był przy tym komunikat dźwiękowy. Edytowane 27 Października 2005 przez Kyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 Zobacz jeszcze w biosie, jaki masz temp proca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 Zobacz jeszcze w biosie, jaki masz temp proca. 1721656[/snapback] Biosy często nie podają temp. z diody CPU (np. Gigabyte) ale zabezpieczenie już pobierają info z diody na rdzeniu. Może mu pokazać że temp. jest OK a nie będzie. Ale zobaczyć nie zaszkodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ping182 Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 Ramy Kingstona 256 MB400MhZ. Jak miałem proca na 1.1 ghz to linux śmigał jak marzenie tyle że windowsa instalacja "gasła"... Jeśli chodzi o przegrzewanie proca to może być wina tego że nie nakładałem pasty termoizolacyjnej :oops: ale czy ten szczegół może nad wszystkim przeważyć? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 No raczej, trochu wyluzowałeś się stary. :blink: Weź szybko przesmaruj proca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ping182 Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 (edytowane) damn, właśnie zrobiłem małe pomiary - obserwowałem temperatury w biosie i @166 MhZ mam przy właczeniu 20C na mobo 30C na procku a po jakichś pięciu minutach mobo dobija do 26 więc luz a procek do 58 :| po czym gaśnie mogę na tym jajka smażyć... Zaopatrze się dzisiaj w pastę i opiszę doświadczenia. EDIT Jaką optymalną temperature na procku powiniennem osiągnąć? Edytowane 27 Października 2005 przez ping182 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralph03 Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 Wszystko zalezy od pasty i coolera. Ale powinienes miec w okolicach 40'C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 Ja mam tak jak w podpisie (teraz jest 41C). Generalnie powinieneś mieć max 45C. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ping182 Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 Wpadł koleś z pastą i wszystko śmiga :P 46C maximum. Do zamknięcia... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...