niebaum Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 (edytowane) Witam. Przymierzam sie do kupna procesora Athlon XP-M 2500+, chce go zainstalowac na plycie EPoX 8RDA3i (NF2). Znam teorie - wszystko powinno dzialac bez zarzutu. Czy ktos z Was pomimo teorii mial problemy na w/w zestawie? Kolejna sprawa - chlodzenie. Aktualnie posiadam Durona 800@1000 (Spitfire), chlodzonego przez zwykly aluminiowy cooler "CoolerMaster". Procesor pracuje na nastepujacych ustawieniach: 166x6, Vcore=1,925V. Temperatura NIGDY nie przekracza 52 stopni C (srednio 46-49 stopni), stabilnosc wzorcowa - nie przypominam sobie zeby kiedykolwiek sie zawiesil. Pomyslalem ze do nowego procesora przydaloby sie nowe chlodzenie (np. CNPS-7000b AlCu - ten mi wpadl w oko i nie chce wypasc... ), ale potem zaczalem liczyc... Wg kalkulatora z benchmark.pl moj Duron przy aktualnych ustawieniach pobiera 61W mocy. XP-M 2500+ przy nominalnych ustawieniach (133x14, 1,425V) pobiera 48W. Podkrecony do 3200+ (166x14), bez zmiany napiecia, pobiera 60W... Pobierana moc, wg tego co wiem, przeklada sie na wydzielane cieplo. Z powyzszych danych wynika, ze na dobra sprawe, nie musialbym kupowac nowego coolera, gdybym pracowal na nominalnych ustawieniach procesora. Moglbym go nawet podkrecic (w pewnym, ograniczonym zakresie, rzecz jasna). Czy tak jest w istocie, czy o czyms nie wiem/zapomnialem? Z gory dziekuje za komentarze. Pozdrawiam. Edytowane 27 Października 2005 przez niebaum Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 teoretycznie masz racje praktycznie moze byc inaczej jesli chodzi o to wlasnie chlodzenie ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiper Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 no to po raz kolejny, włączam się do dyskusjo o epox ser. 8rda i mobilakach; wg mojego praktyczmego doświadczenia to nie działa!!! :mur: !!! i nie mogę twierdzić inaczej, gdyż przez 2 tygodnie wymieniałem różne procki z allegro na mojego 8rda3i; zrobiłem wszystko co można i zakończyłem operację na bartku 2500+ i chodzę jak w sygnat.; może mam walnięty egzemplarz tej płytki ale nie sądze, bo oprócz mobilaków wszystko jakoś się trzyma kupy; pzdr seiper Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myrddin669 Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 ja mam epoxa z serii 8rda... spójrz w siga - tam masz link 12,5*220 full stable nawet na biosie oryginalnym, bo merlina byl upierdliwy - trzeba bylo zasilacz wylaczac i wlaczac przed kazdym odpaleniem kompa chociaz fakt faktem teraz na dfi lpub zrobilem 11*254 - mhz podobne a wynik prawie o minute lepszy - 14:19 - tylko jeszcze nie zaktualizowalem sie w rankingu spi bo chce zrobic 4.13- pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...