Skocz do zawartości
99tomcat

Dfi Nf4x Infinity Nforce-4x S754

Rekomendowane odpowiedzi

sprawdz to co pisalem

w tej dodatkowej wtyczce masz miec kable : żółty , czerwony , pomarańczowy , czarny

sprawdz miernikiem fizyczne polaczenia pinow we wtyczce ATX na plycie (przy wyjetych wtyczkach)

jezeli miedzy pinami ,w ktore wchodza kable tego samego koloru, bedzie zerowa rezystancja to

albo zasilacz nie wyrabia ,albo plyta trefna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz to co pisalem

w tej dodatkowej wtyczce masz miec kable : żółty , czerwony , pomarańczowy , czarny

sprawdz miernikiem fizyczne polaczenia pinow we wtyczce ATX na plycie (przy wyjetych wtyczkach)

jezeli miedzy pinami ,w ktore wchodza kable tego samego koloru, bedzie zerowa rezystancja to

albo zasilacz nie wyrabia ,albo plyta trefna

Dobra jutro sprawdzę

UPDATE:

Sprawdziłem rezystancję wyprowadzeń dla poszczególnych napięć i jest OK. Wskazuje poniżej 1 ohma.

No najwyrazniej jakies spiecie na linii plyta - karta PCI.

Sproboj pozyczyc inna karte PCI lub czekaj na PCI-E

To samo jest przy wyjętej grafice i wsadzonej sieciówce lub dźwiękówce niezależnie od numeru gniazda PCI.

UPDATE:

Na samym virge'u bez podłączonych taśm i dysków odpala się co trzeci raz.

Po dołożeniu jakiejkolwiek karty PCI nie wstaje w ogóle. Wiatraki kręcą się dosłownie sekundę.

Bez podłączonych taśm z podłaczonymi dyskami i kartą grafiki startuje co trzeci raz.

Wykluczam awarię zasilacza z k8ns dzialał bez problemów nawet na podkręconym procku.

Edytowane przez honor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz ram...dzis ją dostalem i tez nie chciala odpalic...krecila wiatrakami z sekundę i cisza...wyjalem ram, poprzekladalem do innych slotow i było OKey.

Pierwszy zgrzyt nastąpił w biosie, bo według DFI temp. mojego proca to 6*C O_o

Opcji biosu nie komentuje, jest tego sporo...ale, mobo zaniża Vmem...niby dajemy 3,2V, a jest lekko ponad 3,11V...to też troszkę nie ten tego.

Ogólnie fajna płytka, poszukam biosów zmodowanych i jakiegoś vmem moda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz ram...dzis ją dostalem i tez nie chciala odpalic...krecila wiatrakami z sekundę i cisza...wyjalem ram, poprzekladalem do innych slotow i było OKey.

Pierwszy zgrzyt nastąpił w biosie, bo według DFI temp. mojego proca to 6*C O_o

Opcji biosu nie komentuje, jest tego sporo...ale, mobo zaniża Vmem...niby dajemy 3,2V, a jest lekko ponad 3,11V...to też troszkę nie ten tego.

Ogólnie fajna płytka, poszukam biosów zmodowanych i jakiegoś vmem moda.

ha, mowilem ze czujniki sa z[ciach!]e to nikt mi nie wierzyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no faktycznie ...czujniki cos nie tego

wogole od czego one sa??

proc

inside

outside hmmmm :blink:

mozliwe ze nowy biosik to wyjasni

moje czujniki pokazuja jak najbardziej realne dane, chyba tylko moj egzemplarz nie ma tego problemu, na wszystkich dostepnych biosach jest ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje czujniki pokazuja jak najbardziej realne dane, chyba tylko moj egzemplarz nie ma tego problemu, na wszystkich dostepnych biosach jest ok

U mnie tez wszystko jest oki z czujnikami spod biosa, wiec pewnie ten problem dotyczy niektorych sztuk;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do posiadaczy plyt z poprawnym odczytem czujnikow gdzie kupowaliscie ?

W Imperium ;)

To jest 2ga sztuka, z ktora pracuje/pracowalem i jak narazie nie spotkalem sie z "wadliwcem"

Edytowane przez MaciusieK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co wycisnąles przy tym napieciu na tym sempronie 2800 to jest stabilne czy tak dla screena??

W pelni stabilne - ustawienia na codzien ;)

Proc ciagnie do 2.8ghz, ale konkroler pamieci juz nie wytrzymuje jak dam wyzszy dzielnik, a nie chce go katowac napieciem 1.7-1.75 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Imperium ;)

To jest 2ga sztuka, z ktora pracuje/pracowalem i jak narazie nie spotkalem sie z "wadliwcem"

jak mozesz to zaprezentuj jak zmienia sie temp podczas idle i prime na tej plycie - moze byc w programie everest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

honor => patrzylem dzisiaj na Twoje DFI i wstaje bez problemow. chodzila NP z X1300PRO jak i z Twoim S3. problemem byl live, ktory w dolnym pci nie chcial chodzic a w srodkowym juz smiga. mobo dalo za malo V dla mem, bios pokazywal 2,44V :| dziwne.

a teraz moje odczucia - cholernie glosny wiatrak na mostku, tragedia. do tego mozliwosc regulacji tylko obrotow wentyla na CPU. chyba jednak sie zmusze i kupie LP zamiast Infinity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

honor => patrzylem dzisiaj na Twoje DFI i wstaje bez problemow. chodzila NP z X1300PRO jak i z Twoim S3. problemem byl live, ktory w dolnym pci nie chcial chodzic a w srodkowym juz smiga. mobo dalo za malo V dla mem, bios pokazywal 2,44V :| dziwne.

a teraz moje odczucia - cholernie glosny wiatrak na mostku, tragedia. do tego mozliwosc regulacji tylko obrotow wentyla na CPU. chyba jednak sie zmusze i kupie LP zamiast Infinity.

a w ogole ktos wie na jakie chlodzenie najlepiej zmienic ten felerny wentyl na chipsecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pelni stabilne - ustawienia na codzien ;)

Proc ciagnie do 2.8ghz, ale konkroler pamieci juz nie wytrzymuje jak dam wyzszy dzielnik, a nie chce go katowac napieciem 1.7-1.75 :(

no to zajefajna sztuke trafiles :lol:

plytka generalnie fajowa....w porownaniu do k8ne rewelka... rekord w spi pobity. nareszcie zszedlem ponizej 14min:))

plyta przy swysokim podkreceniu i napieciu zaczyna sie "odzywac"-cos skrzeczy(pewnie cewki), ale jakos to nie wplywa na stabilnosc.

wznawiam pytanie....sa jakies posrednie dzielniki na pamieci miedzy 166 a 200MHz w nowym biosie bo nie wiem czy sie oplaca wgrywac nowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakieś zasilce ja testowałeś? Wychodzi na to że z zasilaczem coś nie tak :/. No chyba, że wystarczy przejsćiówkę 20->24pin kupić. Ja już nie mam pojęcia co to za cuda do cholery. Co ciekawe jak testowałem to live siedział też w środkowym porcie. Co do napięć na ramie to o ile dobrze pamiętam domyślnie w biosie jest ustawione 2.6V, real wtedy 2.54V.

Przyznaj się, kręciłeś proca? :D

Edytowane przez honor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakieś zasilce ja testowałeś? Wychodzi na to że z zasilaczem coś nie tak :/. No chyba, że wystarczy przejsćiówkę 20->24pin kupić. Ja już nie mam pojęcia co to za cuda do cholery. Co ciekawe jak testowałem to live siedział też w środkowym porcie. Co do napięć na ramie to o ile dobrze pamiętam domyślnie w biosie jest ustawione 2.6V, real wtedy 2.54V.

Przyznaj się, kręciłeś proca? :D

ja jade na zwyklej 20 pinowej zasilce i nie ma zadnych problemow z OC czy stabilnoscia (modecom 350gtf),

odnosnie dzielnikow nowy bios nie daje zadnych miedzy 166 a 200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to zajefajna sztuke trafiles :lol:

plytka generalnie fajowa....w porownaniu do k8ne rewelka... rekord w spi pobity. nareszcie zszedlem ponizej 14min:))

plyta przy swysokim podkreceniu i napieciu zaczyna sie "odzywac"-cos skrzeczy(pewnie cewki), ale jakos to nie wplywa na stabilnosc.

wznawiam pytanie....sa jakies posrednie dzielniki na pamieci miedzy 166 a 200MHz w nowym biosie bo nie wiem czy sie oplaca wgrywac nowego

Mam wgrany ten najnowszy bios i niestety nie ma 180, jesli o niego pytasz :(

U mnie tez cos swiszczy (cewki niestety) tylko jak w GTA przy duzym obciazeniu gram, a tak to plyta spoko, tylko ten wiatrak rzepoli jak glupi - Zalman niedlugo, tylko, ze ze mnie len, to do sklepu sie nie chce przejsc :P

P.S

Testowal ktos AA4T na tej plycie??

Korca mnie niskie timingi :D

Edytowane przez MaciusieK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi