Skocz do zawartości
99tomcat

Dfi Nf4x Infinity Nforce-4x S754

Rekomendowane odpowiedzi

mogę przytrzymać palca-gorąco ;)

no i zainstalowalem tego zalmana, wszystko ladnie, temp tez da sie przezyc(poki co stabilnie, nie testowalem jakos specjalnie). Ogolnie bardzo dobrze pomyslana konstrukcja. Jestem zadowolony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie j jak się nie zawiesza to jest OK. Ja zachowawczo postawiłem na dole budy arctica, który owiewa zalmana. Radiatorek jest ledwo ciepły.

Ostatnio zauważyłem, że jeśli będe chciał przykleić radiatorki na pamięci grafiki to będzie problem, po założeniu xc-80 też może być problem :? .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i mam powazny problem: plyta nie daje oznak zycia zaraz po wlaczeniu: tzn pojawia sie nazwa procesora ale nie pokazuje juz pamieci itd... na tym konczy sie dzialalnosc plyty.

reset biosu nie pomaga.

plyta reaguje na calkowity brak pamieci piszczac.

na innych pamieciach plyta rowniez nie dziala.

a moze to procesor padl?

czy jest gdzies serwis dfi w warszawie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce cię martwić, ale DFI podobno nie ma serwisu w Polsce :( popróbuj na innym procku bo mozliwe ze to on jest przyczyną tych zwisów...(u mnie sie tak dzieje gdy za mocno podkrece pamieci, ale ja mam epoxa :P)

zajebiscie, czyzbym musialczekac poltoramiesiac na naprawde???

proc nie jest podkrecony, reset biosu tez byl. ale co dziwne plyta startuje i w pewnym momencie zwis:tzn wielki napis infinity) i na tym koniec.... wszystko pracuje, wentyle sie kreca itd... co moze byc grane? sadzicie ze to moze byc jednak procesor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasami mi na mojej poprzedniej mobo(tyle ze na zupełnie innym chipsecie) pomagało odłaczenie od prądu ->clear cmos->popstrykanie pare razy włacznikiem na wyłaczonym dopływie prądu, spróbuj.

to juz probowalem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na myśl przychodzi mi jeszcze rozłożenie na atomy sprzętu i złożenie go ponownie, no i podmiana procka...jeżeli to nie pomoze to mobo=trup

rozebralem plyte, przesmarowalem wszysrtko i co? i dziala ;)

wniosek jeden: dfi jest jak kobieta, lubi byc rozbierana ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) miło że rada sie przydała ;] możliwe ze coś zle stykało, jakiś brud/kurz wleciał czy cos :)

dobrze ze juz wszystko dziala bo perspektywa serwisu byla przytlaczajaca

ehh ciekawe kiedy dfi wyda nowy bios do tej plytki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bosik faktycznie nic nie zmienia:/....najbardziej mnie drazni to , ze w idle proc ma 24 stopni a w momencie zalaczenia np prime temp gwaltownie skacze do 34(jak tylko obciazenie proca skacze do 100%)dziwne to troche...pozniej temp proca stabilizuje sie na 37 stopnicha wiec ok, tylko dlaczego wystepuje ten skok.po wylaczeniu prime gdy obciazenia proca spada do kilku % temp na wskazniku znowy wskakuje na 24 stopni...dziwny en wskaznik :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bosik faktycznie nic nie zmienia:/....najbardziej mnie drazni to , ze w idle proc ma 24 stopni a w momencie zalaczenia np prime temp gwaltownie skacze do 34(jak tylko obciazenie proca skacze do 100%)dziwne to troche...pozniej temp proca stabilizuje sie na 37 stopnicha wiec ok, tylko dlaczego wystepuje ten skok.po wylaczeniu prime gdy obciazenia proca spada do kilku % temp na wskazniku znowy wskakuje na 24 stopni...dziwny en wskaznik :-|

ten wskaznik temp jest po prostu zrabany i nie ma sie co nim sugerowac :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prośba do użytkowników którzy zmienili chłodzenie chipsetu.

Czy każdy mógłby sprawdzić max htt dla mobo ze stand. chłodzeniem (u mnie 392HTT)...a potem ze zmienionym, np. Zalman czy inny...

Bo stand. radiatorek potwornie sie grzeje i to moze ogranicza max HTT dla tej płyty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest cech prockow 0.09, mam taka sama sytuacje, proc osiaga 37-38 z 29 zaraz po wlaczeniu prime a potem rosnie max do 39-40 po paru godzinach. Po wylaczeniu prima temp momentalnie w ciagu kilku sekund spada do 29.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prośba do użytkowników którzy zmienili chłodzenie chipsetu.

Czy każdy mógłby sprawdzić max htt dla mobo ze stand. chłodzeniem (u mnie 392HTT)...a potem ze zmienionym, np. Zalman czy inny...

Bo stand. radiatorek potwornie sie grzeje i to moze ogranicza max HTT dla tej płyty...

mi po zmianie chlodzenia HTT wytrzymuje takie same, z tym ze mam boczny nawiew na zalmana. jest to jakies 350-360... do 392 sie nie zblizylem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

max htt to okolice 350-360 MHz iwecej nie ma mowy....no hcyba ze zobacze na mnozniku 1x

na mnozniku 1x max htt cos w granicach 380 MHz :) czyli naprawde DFI wymiata :))....chlodenie wodne wiec temperaturka nie za wysoka czyli mysle ze to maksimum tej mobo:)

Edytowane przez dzidzion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

max htt to okolice 350-360 MHz iwecej nie ma mowy....no hcyba ze zobacze na mnozniku 1x

zwiekszałeś napięcie na chipsecie czy na 1,5v tyle wyciaga? (jeśli zwiekszałeś napięcie, to na 1,5V jakie max HTT?), mam zablokowany mnoznik w procu i nie mam jak sprawdzić na ile mój egzemplarz pójdzie

to samo pytanie odnośnie napiecia do LukeXE. na jakim napieciu HTT 392?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanko z innej beczki, mam ego dfi, trafil mis ie padniety model(nie wstaje po ponownym uruchomieniu, zapomina ustawienia biosa, nie moge podpiac 2 ani 3 pamieci ram tylko 1)zretsza psialem juz, ale nie w tym rzecz, otóż kupiłem sobie niebieksiego zelmanka na chipset i chce zamontowac, ale obawiam sie czyu nie strace gwaranjci(bo plyte po nowym roku jak nie bede potzrebowal odsylam do serwisu) i czy nie strace gwarancji jak zamontuje niebieskiego zalmana??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwiekszałeś napięcie na chipsecie czy na 1,5v tyle wyciaga? (jeśli zwiekszałeś napięcie, to na 1,5V jakie max HTT?), mam zablokowany mnoznik w procu i nie mam jak sprawdzić na ile mój egzemplarz pójdzie

to samo pytanie odnośnie napiecia do LukeXE. na jakim napieciu HTT 392?

1,6V na chipsecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktory tydzien tego sempa 2600+???

37 z promocji w apollo (niestety w apollo nie mają już sempów 2600+ od ok 2tygodni)

niestety 2,9Mz niestabilne pi wywala po 2 minutach (pentagram nie daje rady z chłodzeniem, powyżej +0,3V oc proca takie samo - niezaleznie czy dam +0,3V czy +0,45V; temperatury w Biosie ok 26stopni)

max scren jaki zdobyłem to 3,033Ghz oczywiscie neistabilne, ale zawsze coś

Dołączona grafika

Edytowane przez pawell262

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to od wczoraj mam nowe mobo...

Przesiadka z DFI NF3 na pierwszy rzut oka - plyta jest mniejsza :huh:

Teraz cholernie mi brakuje dzielnika 180 i jakichs sensownych odczytow

temperatury z proca - ciekawe czy to jest do poprawy biosem czy juz na

stale uwalone :?

Na mostku mam połowkowego zlotego zalmana (obciety pod Silencera) i sie wczoraj

oparzylem o niego przy HTT 260.. oj nawiew trzeba bedzie kombinowac..

Co cieszy - to brak coldboota z ktory mnie namietnie irytowal na NF3 :razz:

.

.

.

EDIT

I jeszcze jedna sprawa - pamietacie jak was meczylem zeby ktos sprawdzil alternatywne

Cool & Quiet ? Tylko Forest odpowiedzial na moj apel, ale polegl B)

(rozumiem ze reszta ma sempy bez C&Q)

no wiec przed chwila sprawdzilem i DZIAŁA PIĘKNIE :razz: obniża mniożnik i vcore w locie

jak ta lala... kolejny plus dla tego moboska :D

.

.

EDIT2

Nom niestety z tym programowym C&Q nie jest tak rozowo...

Działa generalnie wtedy jesli w biosie damu vcore na default

Jezeli recznie ustawimy vcore na wieksze niz nominalne proca

to mnoznik bedzie sie zmienial, ale vcore pozostanie na swoim poziomie...

Edytowane przez sensei

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi