Skocz do zawartości
99tomcat

Dfi Nf4x Infinity Nforce-4x S754

Rekomendowane odpowiedzi

a ja mam Inny problem

Bo juz to wqrwiajace sie zaczyna robic ...

Czujnik pokazuje mi W prime przy MAX stresie 27 stopni = przy 1,4v i 2600 mhz

Podkrece na 1,6v i 2800 mhz to samo 27 stopni

Temp wzrasta do 27-28 stopni i staje tak jakby juz wiecej poprtostu nie rosla ...

mam biosa 30,11,05

Wie ktos moze w czym moze tkwic problem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jade juz prima 3 h - w sumie

Wsadzilem czujnik elektronicznego termometra na miedziana blache radiatora co sie styka bezposrednio z rdzeniem procka (zostal pozbawiony czapy)

I teraz przy 1,6v i 2800 mhz

Termometr pokazuje jak strzelil w pysk 28 stopni

i ten SmartGuardian 28 stopni ...

wiec juz nie wiem co jest co ...

ale przyszedl mi do glowy fajny pomysl ...

odlacze za chwile wentylatro %) i zobaczymy

czy temp z SMARTA bedzie sie rownac miej wiecej tez z czujnika termometru

jesli wynik bedzie w granicy 1-2 stopni to bedzie oznaczalo ze jednak Czujnik na DFI nie jest zjeb***

jedyna radosc plynaca ze sciagniecia czapki to ze procek zyskal troche na O/C

bo jesli by uznac ze odczyty temp sa poprawne to spadlo mi jedynie 1 stopien ...

Edytowane przez Strongmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do biosów to poszukałem... i faktycznie jest jakiś (beta) bios z 30.11.05, widać że albo do tej pory go nie zfinalizowali, albo był kichą :lol:

http://www.losan.cz/podpora/index.php?odka...a=3&produkt=888 - z tąd można go pobrać... i ewentualnie zobaczyć czy coś poprawi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Druga pamiec, czyli spectec, tez sypala bledami ale nie w takiej ilosci, ustawilem ja na 400 i dovoltowalem do 2.9 (realnie wychodzi 2.8 ) no i czysto. Zanioslem ta elixirke do sklepu i kolega dal mi infineon. Nie wiem czy sa to jakies markowe pamieci ale w kazym badz razie chodza bez bledow. Testowalem tez obie naraz i rowniez czysto. Takze problem z glowy i mam nadzieje ze juz takowe wystepowac nie beda.

Dzieki Ci bardzo kolego Pageup za zainsteresowanie moim problemem bo gdybys nie zasugerowal sprawdzania pamieci Gold memory (sp 2004 nic nie wykrywal) zapewne wydalbym bezmyslnie - mam nadzieje ze nie bede musial i ze to tylko pamiec byla winowajca tych restartow - ponad 200zl na nowy zasilacz, masz u mnie duzego bro, dzieki jeszcze raz.

hehe spoko ;) już podaje adres gdzie wysyłać :P ;)

Elixir to niestety czesto szmelc :( a Infineon to akurat markowe pamieci (chyba jeden z wiekszych producentow na swiecie, bynajmniej niemiecki ;) ). Na infineonach jest czesc goodramow i sie całkiem ładnie kręcą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w biosie ci go normalnie widzi? Tylko winda zle odczytuje?

W biosie tak normalnie pokazuje 250 a w windzie 130 :mur:

Świder tę stronke co podałeś z biosami to ten ver. NF4XINF1019 (19.10.2005) to jest bios najnowszy oprucz oczywiście tych beta! i jakiego ty biosu używaż i jak możesz daj linka na niego;D

Edytowane przez jhjanas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To z tymi slotami to akurat norma :lol: i to nie tylko na dfi... na poczciwych NF7kach było idento... :)

W różnych slotach róznie ramy chodzą... tez tak miałem jak sie bawiłem 2x256 i gdy kości były w slotach 1 i 2 to superPI 2MB nie szło policzyć... gdy ram w slocie 1 i 3 to 16MB śmiga :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jednak norma, pamietam na NF7 jak kombinowalem z pamieciam

Pageup

chyba za bardzo sie podjaralem, wlasnie gralem w splinter cella chaos theory i restarcik :D

jakie sa objawy niedovoltowanego procesora, bo moze to jest przyczyna ale super PI przechodzi bez problemow natomiast gra sie restartuje

generalnie roznie to bywa...z tymi co ja sie w zyciu bawilem to byly freezy resety wyjscia do windy...roznie to bywa. A i tez tak mialem ze superpi przelazilo stresprime95 tez a tu kurde wlaczam outlooka i reset...doloz mu pradu i sprawdzaj. Przy pewnych taktach moze fiksowac kontroler pamieci tez...

Moze Twoje ramy sie kłócą ze sobą? tzn kazda z osobna jest dobra ale razem [gluteus maximus]:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potwierdzam co do tych slotów u mnie jak memki są w 1 i 2 to komp zachowuje sie jak by w o ogóle nie było ramu :blink: teraz mam w 1 i 3 i wszytsko hula bez żadnych problemów :D

@Świder super wczesniej htt430 teraz 455 nie ma co rządzisz :) :twisted:

btw Panowie oby tak dalej już 20 stron mamy :) niedługo dogonimy temat o LP nf3 250gb ;) (jeszcze 'tylko' 34 strony :lol: ) oby użytowników tej mobo było jak najwięcej B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie że trzeba kupić tylko że trzeba najpierw zmierzyć, prosty miernik kupisz już <10zl ;)

i nie że jeśli już to mocniejszy tylko że stabilny ;] poprawę może też przynieść dociążenie 5v

poczytaj co działo się u mnie na neotecu 420 i co się stało po zmianie na topka 420 ;] topek ma niezależne linie,coś jak anteki truepowery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde noajnowszy biosik ze strony dfi to lipa....cpui-z pokazuje zę zaniża tak naprawde napięcia o 0.25 do 0.5v...

Niestety testy proca to potwierdzają.... :mur:

Ma ktoś jakiś nowszy biosik niż ten ze strony dfi ..jak nie to który ze starszych miał jeszcze spoko napięcia?

ten co był orninalnie był w porządku-po kiego grzyba go zmieniałem :mur:

acha memki fajnie mi szoszły-spi na 251 zaliczone co biorąc pod uwage 3.2 v niecałe max to nieżle..zwłaszcza zę u enta na 3.8 to całe 257 zaliczyły....

ide dalej benchować z spi urwałem ok 20 sek mimo niższego taktowania proca o 40mhz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde noajnowszy biosik ze strony dfi to lipa....cpui-z pokazuje zę zaniża tak naprawde napięcia o 0.25 do 0.5v...

Niestety testy proca to potwierdzają.... :mur:

NIestety ale masz racje u mnie przy niektorych napieciach jest to samo, zaniza o ok 0,25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym rozłożył całego kompa, całe chłodzenie zdjął, przesmarował co trzeba, złozył na pająka i wtedy sprawdził... przy okazji reset biosu, optymal def load i wtedy skontrolował czy dalej to samo.

Potem ewentualnie sprawidzł gry z inną grafą lub innym psu.

PS. A co do biosu to chyba na poprzedniej stronie dawałem linka :P

I co do napięc i cpuZ -> tylko tym sprawdzasz napiecia ? czy tu mowa o mierniku :>

Edytowane przez Świder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okey

niech sie wpisuja uzytkownicy

i pisza jakie maja temp stres/idle - na jakim napieciu / ile mhz / i na jakim chlodzeniu ...

Bo z tego co przegladnelem szybko temat

To spotkalem juz 2 osoby co maja identyczna sytuacje jak u mnie

czyli temp procka w zakresie 26-29 stopni

i nie wazne czy stres czy idle czy 1,4 czy 1,8 ...

Jesli by sie to potwierdzilo ze wiekszosc uzytkownikow ma temp w tym przedziale (26-29) oznaczalo by masowa podake Czujnikow w tych plytach

Edit

Czujnik temp Chipsetu jest Okey %)

Edytowane przez Strongmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. A co do biosu to chyba na poprzedniej stronie dawałem linka :P

I co do napięc i cpuZ -> tylko tym sprawdzasz napiecia ? czy tu mowa o mierniku :>

u mnie miernika niet-mozę kiedyś sie do enta przejde to sie obada...

Napięcia sprawdzałem po o/c porównywanym z tym na k8ns i na starym biosie.

Procek wyraznie ma mniej prądu mimo dania tego samego napięcia-cpu-z bnie kłamie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie czujniki są ok. Przecież info o temp mobo pobiera z diody CPU? Co zauważyłem. Jeśli odpaliłem monitor dodawany z płyty ITE cośtamcośtam to temp CPU miałem na poziomie 29-33st. Później odpaliłem monitor z Nvidia NTune i wtedy cpu w spoczynku miał 29st. a w stresie przy Superpi 16M ok 44st. Podobne tempy mam na zastępczym Gigabyte na ULI. W spoczynku 29st, stress ok 37st (nie podkręcony). Zmieniłem na zalmana 7000AlCu, przesmarowałem pastą ceramiczną i w idle mam 26st przy prędkości wiatraka ok 1500obr/min. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz to chieftec 350w(z serii gps by delta ejszcze z wtyczką 20 pin i jedną linią 12v). Troche sie boje ,zę przy max o/c i grafie 6600gt powoli robi sie na styk. Dorwe miernik to pomioerze bo w tescie artefaktów w atitoolsie napięcie na 12v pokazuje 11.42 :lol: No ale spokojnie wiem zę są zrąbane czyujniki na mobo

Co do napięcia to teoretycznie 1.775 ale z wczęsniejszcyh doświadczeń to bios podaje ok 1.72v

co ciekawe cvhłodzoen boxie+ nawiew 2 delt na 7v wiszących na boku budy...

o tempach niewspomne bo jak wiadomo czujniki są go dupska i nawet pod wpływem spi tempa nie rośnie(rosnie o 1 stopień :lol: )Na k8ns chociaż włąćzałem sobie monitoring i pięknie widac było jak mi stopnie w stresie rosną i rosną :]

Na k8njs czujniki działały. Można było mieć zastrzezenia czy temperatura idle jest prawdziwa le przynajmniej widac było wzrosty i spadki. tutajk temp jest ok 30-32 stopnie i właściwie stała. Pewnie wsadził bym kopma na mróz było by 30 , do pieakrnika to samo.... a przy 11.48 na linii 12v na zasilaczu to bym sobie pokręcił-dawno bym reseta zaliczył...

no to ladnie,

napisz jakie napiecia na procesorze, temperatury, chlodzenie, jakie pamieci i jakis zasilacz posiadasz

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciezko mowic odczycie temp Procka na tym DFI

bo o ile temp chipsetu podaje okey

To na procku zaniza u mnie w tej chwili po wygrzaniu sie pasty

Max temp jaka mam w Stresie to 28 stopni - (co prawda mam przeciag w obudowie) ale moim zdaniem plyta zaniza cos okolo 10 stopni

chodz Paradoksalnie czujnik termometra elektronicznego wsadzony pod styk radiatora i rdzenia procka pokazuje b.zblizone temp do tych z programu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciezko mowic odczycie temp Procka na tym DFI

bo o ile temp chipsetu podaje okey

To na procku zaniza u mnie w tej chwili po wygrzaniu sie pasty

Max temp jaka mam w Stresie to 28 stopni - (co prawda mam przeciag w obudowie) ale moim zdaniem plyta zaniza cos okolo 10 stopni

chodz Paradoksalnie czujnik termometra elektronicznego wsadzony pod styk radiatora i rdzenia procka pokazuje b.zblizone temp do tych z programu

mnie przekonume zę nie są ok praktycznie brak wahań...1-2 stopnie idel stres to coś nie halo...

na k8ns wudac było powolne nagrzewanie sie procka, tutaj nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie wiem czy któraś z tych dodatkowych temp inside lub outside monitoruje chipset.. :lol: przy ac na nb (standardowy dfi) miałem około 22-23*C i max htt to było około 380-390 co do windowsa wchodził... przy tym samym ac zrobiłem 430MHz 16mb htt, ale na mrozie, temp inside/outside oscylowały koło 2-3*

Potem na nb poszedł bloczek... dosyc słabo dokręcony... temp wg biosu 25*C :lol: lecz mogłem sobie w windowsie smigać na htt 420-430

Ostanio był drugi rozbiór WC ( :mrgreen: ), zrobiłem sobie shima na nb, dokręciłem mocniej blok... i temp jeszcze wyższa :D teraz mam 26-27*C ale ostatnio wrzucałem screena... zamknąłem licznik, bo htt 455 :mrgreen:

Może to dlatego, że mam cieplej/zimniej w pokoju... nie mam pojecia (jak narazie) gdzie są te czujniki... trzeba sie bedzie zainteresować ;)

Ja po prostu na odczyty tak nie patrze... jak komp działa, spi/sp04 działa to jest OK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi