Skocz do zawartości
99tomcat

Dfi Nf4x Infinity Nforce-4x S754

Rekomendowane odpowiedzi

mam pewien problem który troszkę przychamował mnie z oc,, nie iwem czemu - pamięc nie chcą mi odpalić na cl 2,5 (TCCD) i muszę lecieć z cl2,5,, cl2 mam stabilne do ~220mhz i dalej nie mogę podgonić...

i jeszcze jedna prośba - może ktoś wzuci scr z A64 tweaka z jakimi alfami latają mu 2x512 tccd @ dfi nf4x,, może mały wykladzik jak się za to zebrać,, procek chce jechać wszystko jest ok tylko pamięci go geblocken ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę zakładał nowego topica i napiszę tutaj mam nadzieję że ktoś mi pomoże.

Mam problem w osiągnięciu stabilnego 340fsb.Posiadam procka sempa 2800+ 64 bit,który robi 2800mhz na 1,625mhz.Memki tez śmigają niezle 245mhz 2,5,4,4,8 2t.Jestem pewien że to płyta mnie ogranicza.Mam Dfi infinity i bez względu jakie dam napięcie v core to zawsze powyżej 335fsb wywala mi się prime.Próbowałwem wszystkiego,dzielników hht od 1 do 5 napięcia itp itd.Posiadam bios 07/05/05 .Nigdy go niezmianialem w tej płycie.

Myślałem że mobo posiada większy potencjiał Oc dlatego je kupiłem.A tu zonk więcej targałem na gigabycie k8ns rev 1.0.Proszę o pomoc.W czym tkwi problem??Mam nadzieję że to nie koniec oc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daje na wszystkie możliwe zmian dzielnka od 200 do 100.Nic lipa na każdym to samo.A co do kontorlera to mam dośc dobry razem z memkami śmiga 250fsb tzn synchro .Nie wiem co zrobic ,,,myslalem ze min 350 na niej zrobie:(Proszę o pomoc

P.S A to może być wina zasilacza??Mam jakiego logica 350watt.Niechcail bym go zmieniac w ciemno.Bo narazie mi wystarcza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daje na wszystkie możliwe zmian dzielnka od 200 do 100.Nic lipa na każdym to samo.A co do kontorlera to mam dośc dobry razem z memkami śmiga 250fsb tzn synchro .Nie wiem co zrobic ,,,myslalem ze min 350 na niej zrobie:(Proszę o pomoc

P.S A to może być wina zasilacza??Mam jakiego logica 350watt.Niechcail bym go zmieniac w ciemno.Bo narazie mi wystarcza

U mnie bez trudu lata 8x350mhz, wiec to raczej wina Twojej zasilki, zapewne masz za malo A na linii 12V - zainwestuj w dobry sprzet zeby mial chociaz te 26A a powinno byc lepiej ;)

P.S

Krecenie na niemarkowej zasilce na dluzsza mete to strzelenie kompowi samoboja - wiesz o tym?? :P

Edytowane przez MaciusieK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba jednak zasilacz.Jak daje fsb 340 i napiecie na procku 1,7v to w cpu-z pisze mi podczas obicążenia 1,648 a jak dam fsb 330 i 1,575v to pisze mi że mam 1,57v.Wiem że niepowinienem się operać na czujnikach płyty ,ale dotychas płyta oszukiwała mnie o jkaieś 0,25v a teraz 0,50v.Mam nadzieję że po zmianie zasilacza będe mógł zrobić chociarz te 350fsb.

Dzięki za pomoc

Edytowane przez A_M_D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej powiedzcie mi na tą płyte vdimm moda jak sie robi? z wtyczki atx od lini 3,3v do pinu na ramie? do ktorego? dowolnego? cos jeszcze mam lutowac? wystarczy do jednego banku i dziala na wszystkie? pleas help :)

szukalem na forum ale kurna sie nie doszukalem:| a i jak go zrobie to ile ustawic w biosie? czy to juz nie ma znaczenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie ktoś czy ta płyta jest gdzieś dostępna? Wszędzie gdzie pytam jedna odpowiedz - nie ma i nie wiadomo kiedy bedzie? Co myślicie o Abit nv8 jako zamienniku. Posiadam Semprona 2500+ wiec wysokie FSB wymagane

Edytowane przez Sawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej powiedzcie mi na tą płyte vdimm moda jak sie robi? z wtyczki atx od lini 3,3v do pinu na ramie? do ktorego? dowolnego? cos jeszcze mam lutowac? wystarczy do jednego banku i dziala na wszystkie? pleas help :)

szukalem na forum ale kurna sie nie doszukalem:| a i jak go zrobie to ile ustawic w biosie? czy to juz nie ma znaczenia?

Ehh...please use google.com :mur:

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=29&num=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mam pyt czy po takim v modzie (zasilacza) Zasiłka będzie sie jeszcze do czegoś nadawała?? No bo od plyty odlutowac i koniec a co z zasilaczem wtedy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mam pyt czy po takim v modzie (zasilacza) Zasiłka będzie sie jeszcze do czegoś nadawała?? No bo od plyty odlutowac i koniec a co z zasilaczem wtedy??

A dlaczego ma się nie nadawać ? Do gwarancji się nie nada. :P

przeca jak potencjometr jest zakręcony to podaje normalne napięcie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie ktoś czy ta płyta jest gdzieś dostępna? Wszędzie gdzie pytam jedna odpowiedz - nie ma i nie wiadomo kiedy bedzie? Co myślicie o Abit nv8 jako zamienniku. Posiadam Semprona 2500+ wiec wysokie FSB wymagane

Nie wiem ja już zaryzykowałem i jutro odbieram. W przyszłym tygodniu testy. Na DFI sie nie doczekalem.

ups przepraszam nie zauważyłem, a używałem google. Ale dziekuje bardzo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pewien problem który troszkę przychamował mnie z oc,, nie iwem czemu - pamięc nie chcą mi odpalić na cl 2,5 (TCCD) i muszę lecieć z cl2,5,, cl2 mam stabilne do ~220mhz i dalej nie mogę podgonić...

i jeszcze jedna prośba - może ktoś wzuci scr z A64 tweaka z jakimi alfami latają mu 2x512 tccd @ dfi nf4x,, może mały wykladzik jak się za to zebrać,, procek chce jechać wszystko jest ok tylko pamięci go geblocken ;)

a <220 też nie wstają z cl 2,5 ?

próbowaleś na dzielnikach 200/183 ?

dziwne, chyba nie ma innego wytłumaczenia niż kontroler :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość amd_athlon_64

A ja mam problem z osiągnięciem fshb żędu 340.Proc na 100% wyrabia.Kupiłem dobry zasilacz modecom 350 pfc 2.0.I nic dalej to samo.Jestem pewien że to płyta bo proc śmiga na 335fsb na 1,575v a memki na dzielniku 150.

Wtedy wszystko jest stabilne.Jak daje 340 to daje memki na 133.Próbowałem wszystkiego i jestem pewien ze to wina płyty.Posiadam orginalny bios 07/05/05.Czy zmiana na najnowszy mi pomoże??

Kupując tą mobo miałem nadzieje na 350fsb:/

Próbowałem dawać max v core na płycie jakie sie da le bez skutecznie dalej błedy i to na samym początku.

Zauważyłem że strees prime działa dłużej na htt x2 a przy htt x 3 odrazu sie wywala tak samo przy htt x 1.

Próbowałem również clock genem ale lipa.

zaledwie o 5 mhz więcej:/

Wydaje mi sie że to wina biosu,gdyż może to nie ma nic wspolnego z oc ale po podkręceniu w bioxie caly czas mi pisze ze proc jest taktowany zegarem 1552mhz.

Po drugie nie dziala mi opcja fixed c vore cpu:/

Proszę o pomoc

Edytowane przez amd_athlon_64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam problem z osiągnięciem fshb żędu 340.Proc na 100% wyrabia.Kupiłem dobry zasilacz modecom 350 pfc 2.0.I nic dalej to samo.Jestem pewien że to płyta bo proc śmiga na 335fsb na 1,575v a memki na dzielniku 150.

Wtedy wszystko jest stabilne.Jak daje 340 to daje memki na 133.Próbowałem wszystkiego i jestem pewien ze to wina płyty.Posiadam orginalny bios 07/05/05.Czy zmiana na najnowszy mi pomoże??

Kupując tą mobo miałem nadzieje na 350fsb:/

Próbowałem dawać max v core na płycie jakie sie da le bez skutecznie dalej błedy i to na samym początku.

Zauważyłem że strees prime działa dłużej na htt x2 a przy htt x 3 odrazu sie wywala tak samo przy htt x 1.

Próbowałem również clock genem ale lipa.

zaledwie o 5 mhz więcej:/

Wydaje mi sie że to wina biosu,gdyż może to nie ma nic wspolnego z oc ale po podkręceniu w bioxie caly czas mi pisze ze proc jest taktowany zegarem 1552mhz.

Po drugie nie dziala mi opcja fixed c vore cpu:/

Proszę o pomoc

htt na 2,5

pobaw sie alpha timingami

Max Asynch latency i read preamble - im niższy dzielnik tym wyższa wartość

imho 335 to i tak sporo

sprawdź czy to memki nie wyrabiają czy proc

jaka temp proca?

jakie chłodzenie NB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od wczoraj jestem :D szczęśliwym posiadaczem DFI nf4x. Jak narazie poszło HTT 380 co dało 2660 MHz(stabilne SuperPI 32mb + SP2004 2h. Napięcia na cpu 1,57V na chip 1,6v. Pamięci narazie na memclock 100.

Mam kilka pytań bo narazie w kwesti podkręcania zatrzymałem się na nf2.

Po pierwsze nie moge zmienić z poziomu biosu Max Async Letancy oraz Read Preamble - po zmianie zostaje tylko clear CMOS.

Czy ta płyta posiada funkcje CMOS Reloaded bo jakoś nie zauważyłem.

Jakie ustawienia polecacie dla Twinmos AA4T 512 (Winbond CH5) oraz dla Geli Value 512 3200 przy memclock 133, ewentualnie gdzie można znaleść jakiś opis wszystkich timingów dla "niewtajemniczonych".

Z góry dzięki.

Edytowane przez Sawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie macie czasami problemow z karta graficzna na gf6600 na tej plycie??chodzi mi o to, ze u mnie ewidentnie karta graficzna zwalnia i zamiast np. 60 klatek mam 30 i w rezultacie w 3d marku zamiast 18-19k mam raptem 12-13 (gry szrpia jak choler., grac sie nie daje):(.jesli nie macie zadnych problemow to moglibyscie podac na jakich sterownikach "jedziecie"(chodzi mi o grafike i mobo)

zmianialem juz wszystko...biosy, sterowniki do grafy, sterowniki do mobo i wiecznie to samo...test zaczyna sie z duza iloscia klatek lecz po chwili(okolo minucie-roznie to bywa na roznych sterownikach)karta zwalnia o polowe, reinstal systemu tez nic nie daje....:((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamowiłem ale wątpie zeby mieli na stanie

ja kupowałem w poniedziałek i mieli.

Mam dziwne zawieszki i chiałem spytać czy to norma czy ja mam coś popieprzone. Objaw występuje powyżej htt 370 z biosu. Ustawiam np na 380, zapisuje ustawienia i wszystko uruchamia się w porządku. Ponowne uruchomienie i komp przechodzi POST i w momencie w którytm powinien zacząć bootować wyskakuje informacja o RAID i komputer się wiesza. Po restarcie to samo. Musze dopierow wyłączyć kompa na listwie i dopiero wejdzie, i tak w kółko.

Errata 94 Enhancement - co to za opcja w biosie?

Czy CPU Spread Spectrum ustawić na disable?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pyt czy plta chodzi z zasilkami atx (nie 2.0)?? Niby czytalem ze tak ale chce sie upewnic... moj chieftec 410W zrobil buum :mur: i musze zastępczo kupic jakiegos fortrona/modecoma ale wole 400W atx niz 350W atx 2.0 chyba dobrze robie??

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi