Skocz do zawartości
99tomcat

Dfi Nf4x Infinity Nforce-4x S754

Rekomendowane odpowiedzi

ma1y mi pożyczy wielbłądy i zjem Cie na śniadanie :D:D

No ale ładnie, chociaz dobrze ze te 2839 wycisnąłes ... bo wczoraj było dosyć krytycznie.

heh :D a ile Ci brakuje do tomcata ??? mysle ze dasz rade, ja je teraz testuje, odkryciem sezonu one nie sa ale zadowolony jestem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja? Pentiawe? :lol: Bez jaj! :D

No na DI to z CB może być problem, ale jak co to jeszcze moge podskoczyć do kszonka na FC (może nawet w maju to zrobie, jeśli bede miał jakoś wolny weekend pomiedzy kolokwiami) :wink:

Tylko boje sie ze moje dfi nf3 to juz duzo htt nie zrobi, trza by se infinity sprawic :wink:

Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi memkami to już totalna lipa bynajmniej u mnie. Wpiąłem od kumpla 2x512Geil (u niego latały na 466 bez zająknięcia) a u mnie lekko powyżej 400 się wywalają! :( Memki są dwustronne 6-3-3 z niebieskimi radiatorami. Jakie najlepiej kupić? Może być jedna kość 1GB (planuję późniejszy zakum o dodatkowe 1GB), żeby wysokie takty pociągnęły albo chociaż to co teraz? Teraz mam TwinMos (2x256MB-jedna na M-Tec, druga na TwinMos) i chodzą przy 340HT na 133. Trzeciej kości nie wpinam bo ledwo na 400 wszystko działa. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może twój problem tkwi w ustawieniu alpha timingów i ustawieniach kontrolera? Ja bym na to obstawiał, watpie zeby mobo mialo az takie problemy i to jeszcze z markowymi pamieciam. Jak wogole to predzej proc ma cos nie tak z kontrolerem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko boje sie ze moje dfi nf3 to juz duzo htt nie zrobi, trza by se infinity sprawic :wink:

Kurde widze ze moja rura bedzie miala pelne rece roboty :D

Masta wciagnij jakies Infinity bo bez tego to moze byc ciezko.

Tomcat jak cos to moge Ci moje BeHy pozyczyc, moze lepiej pobiegna, a jak chcesz mobo zmodowowac to w ten weekend bede mial czas, jakbys wpadl z bloczkiem na CPU i nagrzewa to mozemy nawet wody sprobowac bo pompke gdzies mam :D

Edytowane przez ent

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Manty nie polecam. To jest dobre jak ktos nie wymaga jakosci obrazu/dzwieku albo posiada stary lub slaby tv. Z tanich modeli moge polecic panasonica S295 - dziala divx bezproblemowo. Obraz z dvd bardzo solidny, dzwiek po podlaczeniui coaxialem rowniez.

PS. Bawilem sie manta u znajomej. Darmo bym tego nie chcial. Dekoder dvd jest fatalny, przy duzym ekranie widac normalnie kwadraty.

Wiesz jak to jest, za pomocą badań statystycznych można udowodnić wszystko ;)

memki to chętnie stestuje, z modem sie łamie tylk lutlampy brak :P

Niestety mam pare waznych zaliczeń w weekend wiec ten odpada... :sad:

Nagrzewe mam ale bloków niet-miśka molestuje ale on teraz bawi sie swoją machiną piekielna :wink: :wink:

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam moze moje pytanie bedzie glupie ale co tam

mam teraz ustawione HT x2 HTT 320 czyli efektywnie 640mhz czy to nie bedzie przeszkadzalo?

bo z tego co wiem chip pracuje defaultowo na 800mhz

czy moze ustawic HT3x HTT 320?

Edytowane przez Jeffrey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masta wciagnij jakies Infinity bo bez tego to moze byc ciezko.

No właśnie rozkminiam taką opcje ziom :wink:

Kurde widze ze moja rura bedzie miala pelne rece roboty :D

A to to i tak chyba na wakacje bedziem myśleć, bo tera to trudno bedzie czas jakiś znaleść :D Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam moze moje pytanie bedzie glupie ale co tam

mam teraz ustawione HT x2 HTT 320 czyli efektywnie 640mhz czy to nie bedzie przeszkadzalo?

bo z tego co wiem chip pracuje defaultowo na 800mhz

czy moze ustawic HT3x HTT 320?

Na wydajnosc to zadnego wplywu nie ma, ale niektore plytki moga swirowac przy niektorych mnoznikach HTT, no i oczywiscie lepiej nie przekreaczac standardowych 800 czy tez 1000. Genralnie jak na 2x chodzi to zostaw na 2x.

hary86 >> rozkminiaj to ziom bo to dobra opcja :D No wlasnie chyba nie da rady przed wakacjami nic wykminic niestety :( (chyba ze juwenalia w Poznaniu Cie skusza i wpadniesz :D), ale spoko jak juz zmasakruje wraz z tomcatem jego proca to wtedy popsujemy Twojego :D

tomcat >> szkoda ze nie da rady w ten weekend, ale ja od czwartku praktycznie do sesji siedze w Poznaniu wiec jakos sie czas znajdzie :D

Edytowane przez ent

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czasem problemu nie ma kontroler? CNie pamiętam w jakim temacie było napisane, że kontroler obniża wydajność pamięci jeśli zastosujemy dwustronne pamięci lub w 3slotach. I to by się zgadzało bo Twiny mam jednostronne a Geile są dwustronne. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czasem problemu nie ma kontroler? CNie pamiętam w jakim temacie było napisane, że kontroler obniża wydajność pamięci jeśli zastosujemy dwustronne pamięci lub w 3slotach. I to by się zgadzało bo Twiny mam jednostronne a Geile są dwustronne. :/

3 sloty na pewno są mniej wydajne z tego tytułu, że Command Rate nie pracuje na 1T, tylko 2T. Co do dwustronnych to nie wiem, bo całe życie miałem jednostronne pamięci :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde nie wiem co jest ale na tej plycie system nie chce wykryc dobrze Pada pod USB cos niby wykrywa ale nie wie dokladnie co a jak zostawie pada podlaczonego do portu to komp sie nie uruchamia wyskakuje tylko napis dfiinfinity pomaga dopiero wyjecie wtyczki i uruchomienie jeszcze raz kompa

wczesniej mialem epox 8rda3i i wszystko dzialalo jak trzeba

szukalem sterownikow do usb 2.0 na plytce od dfi ale ich tam nie ma :(

macie jakies pomysly?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do 2 stronnych kostek obsadzonych w 2 slotach

to mam tak wlasnie obsadzone ( 2 bankach 2 stronne wielblondy) i elegancko smigaja na 254-255 na stockowym maxymalnym zasilaniu oferowanym przez plyte. (niby 3,2 w rzeczywistosci najprawdopodobniej 3,16)

Chcialem sie upewnic czy wlozenie 2 x 2 stronne obniza O/C - dlatego tez wkladalem pojedynczo kostki i dla kazdej testowalem maxymalne ustawienia ... i okazalo sie ze jedna moze pracowac na 256 druga na 254

Tak wiec w przypadku DFI i 2 kostek - 2 stronnych - Nie ma wplywu na NAJMNIEJSZY spadkek O/C pamiatek

*przynajmniej u mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ze sa to seiteci, i w zasadzie malo sztuk robi stabilne 200 mimo iż na bh-6 byly tylko robione :D Seitec na winbondach to marnotrawstwo potencjalnie fajnych chipów...

Mialem takie Seiteci, tylko 256Mb i latały stabilnie na 245 2-2-2-5 1T przy 3,6V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi