Skocz do zawartości
99tomcat

Dfi Nf4x Infinity Nforce-4x S754

Rekomendowane odpowiedzi

Żaden problem, ale mi to jest zbędne, a pozatym jak widzisz na pcb w okolicach czujnika jest wiele elementów SMD które też się nagrzewają w czasie pracy i stąd różne wskazania przy obciązeniu.

No i ja nie wierzę przedewszystkim w to że radiator chipsetu mającego 36*C może parzyć :lol:

Edit.

Z niektórymi jak się uprą to szkoda gadać... ja po zabawie z tą mobo i przeczytaniu co pisze producent jestem 100% przekonany że nie ma odczytu temp chipsetu, chcesz, żyj w błędziem, mam wyje...ne na to w sumie i nie będe się z tobą kłucił :P

Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z gory sorry jesli nie powinienem dawac takich ogloszen w tym temacie, ale wiadomo, ze tu najwiecej jest uzytkownikow tej plyty.. ;) a nie wszyscy zagladaja do gieldy/kupie..

czy ktos przypadkiem nie chcialby jednej sprzedac? bylbym chetny takze jesli ktos pozbywalby sie tej plyty to prosze o PW :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki dziwny problem przy kręceniu Hynix-ów na tej płytce mianowicie gdy dochodzę do taktów (mem) 240Mhz 2.5,3,3,6 1T 2,9v to wszystko jest okej, ale jak tylko zwiększe o chodzby o 1 Mhz uruchamia się z częstotliwością 200Mhz. Czy ktoś się już z tym spotkał? :mur:

Edytowane przez Dariuss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje lecą 500 na 2.5-4-4-8 (nie ma czasu na zabawe) ale w komplecie z g.skill więc całkiem nieźle współpracują... a hynix nie ma przypadkiem oryginalnie cl3?? :-| A proc jakie temp i V i jakie temp i V chipset. Może kontroler w procu zdeczka nie wyrabia? jakie masz dokładnie te hynixy?

Edytowane przez Kaaban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

, rozumiem że napięcie zwiększasz regularnie na ramie?

jaaaasne z tego co wiem to hynixy nie potrzebują przecież dużego V - moje chodzą na 500 na def V (2.6) wiec nie wiem po co on daje 2.9 ... a jaka seria dokładnie przecież jest podział - teraz to nie pamiętam, że któreś d43 się kręcą lepiej a inne gorzej... ja mam d8j-d43

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat był juz raz poruszany, ale pozwole sobie przypomniec, żeby inni nie wpadli jak ja.

Chodzi o bete wersje biosu ktory sie jakis cazs temu pokazał na oficjalnej stronie. Radze go nie wgrywać, gdyż ma ona bugi.

Byłem zmuszony do aktualizacji biosa i pomyślałem, że wgram tą bete; ale totalna z tego kiszka wynikła. Bios ma problemy z wykryciem klawiatury pod ps/2, nie było by to takie uciążliwe, gdyby nie fakt, że system na którym pracuje wymaga zalogowania sie i wpisania hasła, wiec zmiana biosu na starszy tylko za pomocą myszki (w czym nie ma problemu) była u mnie praktycznie nie możliwa. Probowałem zainsalowac nową winde, co sie tez skonczyło fiaskiem ... trzeba przeciez wpisac hasło administratora :(.

Naszczeście na starym dysku miałem zainstalową wychudzoną wersje windy przeznaczoną do benchowania (bez haseł) i takim to sposobem wgrałem starszy biosik.

Tak wiec jezeli ktos po pierwsze nie ma napedu fdd, klawiature na ps/2 i winde z hasłem uzytkownika ... nie radze zmiany biosu.

Taka przestroga :)

Aha ... zmienic bios musiałem z tego powodu, gdyz płyta na starym biosie nie wykrywała mi karty graficznej (komp sie w ogole nie włączał)

Z przykrością ztwierdzam (wstępnie), że ten najnowszy oficjalny bios do o/c sie nie nadaje. Pamieci jakos gorzej latają zwisy zaliczam o wiele wczsniej niz to było na starym. Mam nadzieje, że dopracują tą bete i bedzie mozna normalnie jej używac.

Pozdro

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaaaasne z tego co wiem to hynixy nie potrzebują przecież dużego V - moje chodzą na 500 na def V (2.6) wiec nie wiem po co on daje 2.9 ... a jaka seria dokładnie przecież jest podział - teraz to nie pamiętam, że któreś d43 się kręcą lepiej a inne gorzej... ja mam d8j-d43

seria kości to b8j i b8r :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz powiedzieć że 10/19 jest do bani? W takim razie który bios uważasz za lepszy, bo ja niemal od początku tu się męczę na tym październiku :/

Moim zdaniem lepszy był ten bios z 07/05/05 (taki miałem defaultowo po kupnie płyty) CK8XD705

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A regulacja vcore pow. 1.55 Tobie chodzi? Bo w sumie to największy mankament default biosa.

A te zwisy to prime/goldmemory czy taki idle ?

No np. jak na starym biosie spod windy jezdziłem htt clockgenem to wszystko smigało, teraz to musze ostrażnie robic, bo zwisy łapie.

Ale jeszcze nad tym popracuje, bo nie sprawdzałem tego dokładnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na najnowszej becie klawa nie działała na PS2 więc ten bios jest porąbany. :/

ale nowość :P poczytaj było :mur:

Co wy macie z tymi biosami? Ja mam standart z płytką (listopad 2005) i nie zmieniałem od tamtej pory - bo po co :huh: wszsytko śmiga, brak jakichkolwiek problemów - żyć nie umierać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy macie z tymi biosami? Ja mam standart z płytką (listopad 2005) i nie zmieniałem od tamtej pory - bo po co :huh: wszsytko śmiga, brak jakichkolwiek problemów - żyć nie umierać :D

Też tak uważam, że tamten był najlepszy bios ... ale jak kupiłem karte graficzną na pci-e to mi komp nie startował z nią. (wczesniej cały czas jechałem na S3 Virage na pci :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Stalem sie posiadaczem piknej plytki DFI proc chodzi bez podnoszenia napiecia nawet na 2.5GHz (a na epoxie 8kda3i trzeba bylo vcore podnosic), ha i teraz jeszcze na dodatek stabilny - 4 dni nonstop bez zajakniecia komp wlaczony 24/dobe! do tego zmienilem grafe z ATI 9800 pro na ta z sygnaturki (wiadomo pcie), w sumie w calym kompie podkrecam tylko procka - dlatego go kupilem i jestem super zadolowny.

Wracajac do plytki (rev A kupiona w Imperium - ladnie przeslali na nast dzien), zauwazylem 3 mankamenty, pierwsze to ze czujniki dzialaja podobnie dobrze jak w epoxie ale jest jakis aux co nie wiem w ogole z czego ten pomiar sie bierze, po drugie komp nie wlacza sie na ctrl+f1 albo na ruszanie myszka z kliknieciem pomimo wlaczonej opcji w biosie (bios najnowszy od dfi) no i ostatnia rzecz to ze gdy sprobuje wlozyc stara kamere ibm na usb to wystepuje efekt niemoznosci zrestartowania sie kompa (gdy dam uruchom ponownie w windzie to przy ponownym wstawaniu zawiesza sie na poscie ramu) - tutaj wystarczy po prostu nie uzywac tej kamerki. Mysle ze takie bledy kwalifikuja sie chyba na mejla do dfi o poprawienie biosu? - sa to przeciez konkretne zarzuty Choc z drugiej strony jak nikt nic z tym nie zrobi to nadal bede sie cieszyc piekielnie szybkim i stabilnym ustrojstwem pod moim biurkiem.

Pozdrawiam wszystkich odwaznych

No to przejrzalem teraz troche stron wstecz i widze ze ktos dal posta o beta biosie ktory miedzy innymi poprawia blad z usb.

Fixed sometime hang POST"50' if have USB device.

Ale dalej ktos pisal o niemoznosci uzywania klawiatury czy jakos tak, wiec powinienem go zainstalowac czy dac sobie z ta kamerka po prostu spokoj ;-)

Edytowane przez GEN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to niezle z tymi czujnikami powariowali eh :-)

Co do beta biosu to nie wgrywam go dla glupiej kamerki, jak naprawde zajdzie potrzeba to pod winda ja podlacze.

Pytanie, czy jest jakis program ktory potrafi kontrolowac wiatraczek na chipset'cie czy musze sobie zalmana kupic (w ogole dajcie ktos zdjecie z zalozonym radiatorem albo innym ciekawym rozwiazaniem)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W CK8XDA19 jest możliwosc regulacji fana na nb. I co do bootowania z klawy lub myszki - potwierdzam, za żadne skarby nie działa, nie ma znaczenia nawet w jakiej pozycji są zworki od 5v standby - po prostu nie działa.

A czujniki... pisałem, inni pisali - wiec każdy wie o co chodzi ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do beta biosu to nie wgrywam go dla glupiej kamerki, jak naprawde zajdzie potrzeba to pod winda ja podlacze.

Pytanie, czy jest jakis program ktory potrafi kontrolowac wiatraczek na chipset'cie czy musze sobie zalmana kupic (w ogole dajcie ktos zdjecie z zalozonym radiatorem albo innym ciekawym rozwiazaniem)

ten bios ktory podalem, czyli CK8XDA19, to nie jest beta, jest ostatnim oficjalnym biosem jaki wyszedl

kup zalmana :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, zalmana to ja i tak czy inaczej mam, nawet nie sprawdzałem jak ten oryginalny syfik działa, odrazu go zmieniłem, nawiew na 5V też mam a tego gniazdka od wentyla chipsetu uzywam do pentagrama na grafie i by mi się przydała regulacja żeby go na 800rpm zwolnic, dla mnie brak tej regulacji to troszke wada jest bo utrudnia wyciszenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi