Niemiec Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Niemiec - masz tego moboska ? Moglbys dla mnie przetestowac 1760959[/snapback] Na jakieś zasilce ja testowałeś? Wychodzi na to że z zasilaczem coś nie tak :/. No chyba, że wystarczy przejsćiówkę 20->24pin kupić. Ja już nie mam pojęcia co to za cuda do cholery. Co ciekawe jak testowałem to live siedział też w środkowym porcie. Co do napięć na ramie to o ile dobrze pamiętam domyślnie w biosie jest ustawione 2.6V, real wtedy 2.54V. Przyznaj się, kręciłeś proca? :D testowalem ja na modecomie 350GTF czyli fortron 350w 20pin. ramy po ustawieniu na auto w biosie mialy 2,44 pokazywane w bios. proca nie krecilem, bo nie mialem czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honor Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 (edytowane) No dobra, jutro sprawdze zasilacz na innym kompie. Jak pożyczę miernik to też posprawdzam, może gdzieś kabelki nie łączą po modowaniu :? . UPDATE: Winowajcą był zasilacz. Odpaliłem płytkę na codegenie 300W i jest OK. Edytowane 17 Listopada 2005 przez honor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 witam Byłby ktoś chętny do opracowania Vdimm moda na tej mobo ? bo regulacja do 3,2V (biorąc pod uwagę, że to końcówka lini 3,3V wiec i tak może byc niestabilnie ustawiając 3,2V w biosie) jest troszkę lipna. Szukałem na mobo w pobliżu slotów na ram jakiś scalaczków odpowiedzialnych (moim zdaniem) za Vdimm, i znalazlem takie oto układy: Winbond W83 310DS 444LB (zero informacji o nim na googlach) 42Z0TNJ HC74 ITE IT8266R 0439-CXL ZM1SOL (http://www.ite.com.tw/product_info/file/pc/IT8266R_V0.11.pdf) ==> na 95% odpowiedzialny za Vcore procesora. Narazie nie ma schematów, nikt tego nie robil, ma ktoś chęc posiedziec nad tym i zastanowić sie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidzion Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 (edytowane) co wy na to....jednak dobra plytka to podstawa....jakies 40 MHz wiecej w stosunku do gigabyte k8ne :) Edytowane 19 Listopada 2005 przez dzidzion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 mam pytanie, jak sprawdz rewizje plytki ktora posiadamy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honor Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 mam pytanie, jak sprawdz rewizje plytki ktora posiadamy? Nadruk znajduje się poniżej gniazda prcesora, na tych ścieżkach co idą pionowo do góry(zakładając, że komp stoi :) ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 co wy na to....jednak dobra plytka to podstawa....jakies 40 MHz wiecej w stosunku do gigabyte k8ne :) No prosze. Czyzby lepsze uklady zasilajace ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 co wy na to....jednak dobra plytka to podstawa....jakies 40 MHz wiecej w stosunku do gigabyte k8ne :) Wynik ładny. :wink: Prockowi to dałeś papu :D ,to na AC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidzion Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 (edytowane) tak tak freezerek dawal rade :) nie wiem czy oplaca sie zakladac ten kibel...czy to cos da ....hmmmm.....jak myslicie?pojdzie cos wiecej?? Edytowane 19 Listopada 2005 przez dzidzion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honor Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Na stronce DFI napisali: 1. fix IDE channel 2 access mode issue.remove CPU temp (outside) item. 2. Change DRAM configuration item value. 3. CPU voltage 1.55~1.85 one step 250mv. 4. add chipset fan control 90%, 70% and 60% 5. Fix CPU voltage issue. Wgrywam ten bios i nie mam niestety regulacji obrotów. W najnowszym biosie też tego nie ma. Jak jest u Was? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Na stronce DFI napisali: Wgrywam ten bios i nie mam niestety regulacji obrotów. W najnowszym biosie też tego nie ma. Jak jest u Was? a u mnie raz jest, raz nie ma tej opcji w biosie - nie wiem od czego to zalezy :( w kazdym badz razie i tak przykrecilem ten "wicher" na chipsecie na minimalne obroty i kiedy bede zmienial obudowe na jakiegos przewiewnego chiefteca to kupie zalmana niebieskiego na chipset(ale znajac zycie to wczesniej i tak wymienie mobo) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honor Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 a u mnie raz jest, raz nie ma tej opcji w biosie - nie wiem od czego to zalezy :( w kazdym badz razie i tak przykrecilem ten "wicher" na chipsecie na minimalne obroty i kiedy bede zmienial obudowe na jakiegos przewiewnego chiefteca to kupie zalmana niebieskiego na chipset(ale znajac zycie to wczesniej i tak wymienie mobo) Ja właśnie przed chwilą założyłem niebieskiego zalmana. Efekt bardzo dobry, o wiele ciszej się zrobiło. Moim zdaniem trudno zakłada się tego zalmana. Trzeba bardzo uważać żeby nie uszkodzić chipsetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Ja właśnie przed chwilą założyłem niebieskiego zalmana. Efekt bardzo dobry, o wiele ciszej się zrobiło. Moim zdaniem trudno zakłada się tego zalmana. Trzeba bardzo uważać żeby nie uszkodzić chipsetu. brak Ci wprawy i tyle :P zakladalem go ostatnio na A8N-E i najwiecej problemu przysporzylo mi dokrecenie srubek, bo nie mialem tak malego wkretaka pod reka :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidzion Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Na stronce DFI napisali: Wgrywam ten bios i nie mam niestety regulacji obrotów. W najnowszym biosie też tego nie ma. Jak jest u Was? u mnie jest regulacja, ale i tak nie dziala ....czy jest 100 czy 50%---zawsze max obroty :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnson Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 u mnie jest regulacja, ale i tak nie dziala ....czy jest 100 czy 50%---zawsze max obroty :angry:speedfan pieknie reguluje wiatraczki na tej plycie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidzion Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 na procu tak ale tylko na nim...reszta nie da sie regulowac :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 no właśnie ;) mostek równie wklęsły jak nforce2 ? stopień skomplikowania/ryzyka podobny ? :] na nf7 poszło elekacko nie wiem co miał by się nie udać ;) btw płyta odpoczywa ;) tj 2400mhz 1,5v ht ~270... neotec się noralnie rozpłakał, zrobił kupkę ale taką cienką,, jak w sigu,, przy 2600mhz + 550mhz na gpu zadziałało juz zabezpieczenie przeciwpzeciążeniowe i komp się wyłaczył po 3sekundach.. łot a szit ;) znowu zbieram $$ ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 test infinity na e-giełdzie http://egielda.com.pl/?str=art&id=139-8 podsumowujac napisali to co my już wiemy-płyta bardzo skromnie zaplanowana i wyposazona ale za to świetna do o/c.... Jedyne co mnie nieco dołuje to ten alc 655 i cienka sieciówka-mogli tego dolara czy dwa dołożyć do ceny i dać lepsze podzespoły.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Dzisiaj próbowałem upraktycznic teoretycznego Vdimm moda na układzie W83 310DS (....)...na jego 1 nóżce jest napięcie vmem ustawione w biosie, na 2 zapewne gnd...lutowałem potencjometr do rezystora znajdującego sie naprzeciw nózki 1 i dzieki temu wzrastalo napięcie na nózkach 3 i 4... Jeszcze coś wykminię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Witam, mam dwa porblemiki z mom dfi ifinity może mi pomożecie je rozwiązać: 1. Płyta NIGDY NIE WSTAJE PO PONOWNYM URUCHOMIENIU.......... 2. Nie mogłem odpalic plyty z ........dwoma kosciami ramu tzn, na codz\ien mam jedna kosc twinmosów.......ale do testów chciałem se wrzucić moje 2 kości kingmaxów hardcorów, wsadzam do slotów a tu kupa...............tylko pikanie jakby nie było ramu, próbowałem na wszytkie kombinacje wstawiac i nigdy mi nie wstala z 2 kosciami........... 3. Jak zwieszkam napiecie na procka to dostaje mniejsze niz zaznaczam tzn, - standarto vcore - 1,37v i jest w cpu-z 1,37v - vcore 1,5v - w cpu-z jest 1,475v - vcore 1,7v - w cpu-z jest 1,64v....................... Czy da się cos na to poradzić?? Zasilka raczej dobra napiecia stabilne................. Później sprawdze na moim chieftecu to zobaczymy jak bedzie, czy to wadliwa plyta czy co?? Dodam że sprawdzałem na najnowszym biosie, gdyz oad razu po odpaleniu zmeinilem bios na najnowszy, wiec nie wiem jak ejst na starszych, czy mzoe byc lepiej na starszych?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnson Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Witam, mam dwa porblemiki z mom dfi ifinity może mi pomożecie je rozwiązać: 1. Płyta NIGDY NIE WSTAJE PO PONOWNYM URUCHOMIENIU.......... 2. Nie mogłem odpalic plyty z ........dwoma kosciami ramu tzn, na codz\ien mam jedna kosc twinmosów.......ale do testów chciałem se wrzucić moje 2 kości kingmaxów hardcorów, wsadzam do slotów a tu kupa...............tylko pikanie jakby nie było ramu, próbowałem na wszytkie kombinacje wstawiac i nigdy mi nie wstala z 2 kosciami........... 3. Jak zwieszkam napiecie na procka to dostaje mniejsze niz zaznaczam tzn, - standarto vcore - 1,37v i jest w cpu-z 1,37v - vcore 1,5v - w cpu-z jest 1,475v - vcore 1,7v - w cpu-z jest 1,64v....................... Czy da się cos na to poradzić?? Zasilka raczej dobra napiecia stabilne................. Później sprawdze na moim chieftecu to zobaczymy jak bedzie, czy to wadliwa plyta czy co?? Dodam że sprawdzałem na najnowszym biosie, gdyz oad razu po odpaleniu zmeinilem bios na najnowszy, wiec nie wiem jak ejst na starszych, czy mzoe byc lepiej na starszych?? 1. moja wstaje zawsze, widac pojawila sie u Ciebie przypadlosc znana z dfi nf3 czyli cold boot (poszukaj na forum, bylo o tym sporo), ja smigam na 3x512 i nie mam zadnych problemow (zanim wrzucisz wiecej kosci ustaw w biosie 2T, moze cos pomoze), w kwestii napiec faktem jest ze plyta zaniza, zwlaszcza masakrycznie tnie napiecie dla pamieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 (edytowane) a ktos sprawdzal czy zaniza napiecie ,czy odczyty ?? test infinity na e-giełdzie http://egielda.com.pl/?str=art&id=139-8 podsumowujac napisali to co my już wiemy-płyta bardzo skromnie zaplanowana i wyposazona ale za to świetna do o/c.... Jedyne co mnie nieco dołuje to ten alc 655 i cienka sieciówka-mogli tego dolara czy dwa dołożyć do ceny i dać lepsze podzespoły.... cos ty sie czepnal realteca - uzywales tego LANu ze twierdzisz ze kiepski ? czy tylko tak bo napisali dzwiek tez moze byc ,w sumie to po co na sile pchac 7.1 jak i tak malo kto uzywa - jak ktos bedzie potrzebowal to sobie znajdzie albo inna plyte ,albo dzwiekowke Edytowane 20 Listopada 2005 przez KGB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Czy warto odslyac plyte do servisu z tych powodów?? Podobno dfi nie ma w polsce servisu i czeka sie na naprawe 2 miechy..........a komp mi jest teraz bardzo potrzebny do nauki(programuje na nim w LOGO :D :D ) wIEC nie wiem czyw arto cala prace przenosic na innego kompa itp itd, czy moze zaczekac do feri zimowych i jak wykade na narty wyslac jak sadzicie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 mobo zaniża odczyty w biosie, realnie mierzone miernikiem jest identyczne takie jak ustawimy, czyli 3,2V --> 3,2V itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 A czy Vcore tez jest inen niz podaje?? Bo mi wyglada na to ze jest tak zanizone jak podaje cpu-z, gdzy tem mójk sempron kreci sie na 2400 rzy 1,65v i tak bylo na gigabyte k8ne a na DFI to idze mi na 2,4 ale w biosie musze ustawic 1,7v i wtedy mam 1,64v i semp przechodzi wszytkie testy idealnie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Vcore jest ciut wyższe niż to co ustawimy w biosie, np. ustawimy 1,5V to mamy 1,51V...ustawimy 1,65V to mamy 1,67V itp. Ogólnie mobo obdarowuje nas dodatkowymi 0,01 do 0,02 V ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 tzn. jak mam ustawione 1,7v to mam w rezczywisctosi 1,71v??:> to dziwne bo na inncyh mobo(epox Gigabyte)mój semp nie potrzebowal 1,7v zeby byc stabilny ale 1,65v(lczyli tyle ile wg. cpu-z dostajke mój sempek z mojego DFI na ustawionym 1,7v)wiec troche to dziwne.................... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 a ktos sprawdzal czy zaniza napiecie ,czy odczyty ?? cos ty sie czepnal realteca - uzywales tego LANu ze twierdzisz ze kiepski ? czy tylko tak bo napisali dzwiek tez moze byc ,w sumie to po co na sile pchac 7.1 jak i tak malo kto uzywa - jak ktos bedzie potrzebowal to sobie znajdzie albo inna plyte ,albo dzwiekowke realteka mam i nawet jade na zewnętrznej sieciówce znim na codzień.... Poza tym gdzie ja napiasałem co jest kiepskie? dałem linka... A alc 655 jest bardzo kuiepski-kumpel ma epoxa z nim i guufno trzeszczy... Ja mam alc 850 i też nie jest to cudo ale trzeszczy mniej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidzion Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 czym obserwujecie temperaturki na tej mobo??bo speed fan szaleje ;/ :blink: :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 czym obserwujecie temperaturki na tej mobo??bo speed fan szaleje ;/ :blink: :blink: Ja czekam, aż łaskawie DFI wypuści jakiś bios poprawiający te odczyty z niektórych mobo (ja mam rev. A), moze to własnie rev. A ma takie problemy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...