Skocz do zawartości
99tomcat

Dfi Nf4x Infinity Nforce-4x S754

Rekomendowane odpowiedzi

Niemiec - masz tego moboska ? Moglbys dla mnie przetestowac 1760959[/snapback]

Na jakieś zasilce ja testowałeś? Wychodzi na to że z zasilaczem coś nie tak :/. No chyba, że wystarczy przejsćiówkę 20->24pin kupić. Ja już nie mam pojęcia co to za cuda do cholery. Co ciekawe jak testowałem to live siedział też w środkowym porcie. Co do napięć na ramie to o ile dobrze pamiętam domyślnie w biosie jest ustawione 2.6V, real wtedy 2.54V.

Przyznaj się, kręciłeś proca? :D

testowalem ja na modecomie 350GTF czyli fortron 350w 20pin.

ramy po ustawieniu na auto w biosie mialy 2,44 pokazywane w bios.

proca nie krecilem, bo nie mialem czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, jutro sprawdze zasilacz na innym kompie. Jak pożyczę miernik to też posprawdzam, może gdzieś kabelki nie łączą po modowaniu :? .

UPDATE:

Winowajcą był zasilacz. Odpaliłem płytkę na codegenie 300W i jest OK.

Edytowane przez honor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Byłby ktoś chętny do opracowania Vdimm moda na tej mobo ? bo regulacja do 3,2V (biorąc pod uwagę, że to końcówka lini 3,3V wiec i tak może byc niestabilnie ustawiając 3,2V w biosie) jest troszkę lipna.

Szukałem na mobo w pobliżu slotów na ram jakiś scalaczków odpowiedzialnych (moim zdaniem) za Vdimm, i znalazlem takie oto układy:

Winbond W83 310DS 444LB (zero informacji o nim na googlach)

42Z0TNJ HC74

ITE IT8266R 0439-CXL ZM1SOL (http://www.ite.com.tw/product_info/file/pc/IT8266R_V0.11.pdf) ==> na 95% odpowiedzialny za Vcore procesora.

Narazie nie ma schematów, nikt tego nie robil, ma ktoś chęc posiedziec nad tym i zastanowić sie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronce DFI napisali:

1. fix IDE channel 2 access mode issue.remove CPU temp (outside) item.

2. Change DRAM configuration item value.

3. CPU voltage 1.55~1.85 one step 250mv.

4. add chipset fan control 90%, 70% and 60%

5. Fix CPU voltage issue.

Wgrywam ten bios i nie mam niestety regulacji obrotów.

W najnowszym biosie też tego nie ma.

Jak jest u Was?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronce DFI napisali:

Wgrywam ten bios i nie mam niestety regulacji obrotów.

W najnowszym biosie też tego nie ma.

Jak jest u Was?

a u mnie raz jest, raz nie ma tej opcji w biosie - nie wiem od czego to zalezy :( w kazdym badz razie i tak przykrecilem ten "wicher" na chipsecie na minimalne obroty i kiedy bede zmienial obudowe na jakiegos przewiewnego chiefteca to kupie zalmana niebieskiego na chipset(ale znajac zycie to wczesniej i tak wymienie mobo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a u mnie raz jest, raz nie ma tej opcji w biosie - nie wiem od czego to zalezy :( w kazdym badz razie i tak przykrecilem ten "wicher" na chipsecie na minimalne obroty i kiedy bede zmienial obudowe na jakiegos przewiewnego chiefteca to kupie zalmana niebieskiego na chipset(ale znajac zycie to wczesniej i tak wymienie mobo)

Ja właśnie przed chwilą założyłem niebieskiego zalmana. Efekt bardzo dobry, o wiele ciszej się zrobiło. Moim zdaniem trudno zakłada się tego zalmana. Trzeba bardzo uważać żeby nie uszkodzić chipsetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie przed chwilą założyłem niebieskiego zalmana. Efekt bardzo dobry, o wiele ciszej się zrobiło. Moim zdaniem trudno zakłada się tego zalmana. Trzeba bardzo uważać żeby nie uszkodzić chipsetu.

brak Ci wprawy i tyle :P zakladalem go ostatnio na A8N-E i najwiecej problemu przysporzylo mi dokrecenie srubek, bo nie mialem tak malego wkretaka pod reka :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie ;) mostek równie wklęsły jak nforce2 ? stopień skomplikowania/ryzyka podobny ? :] na nf7 poszło elekacko nie wiem co miał by się nie udać ;)

btw płyta odpoczywa ;) tj 2400mhz 1,5v ht ~270... neotec się noralnie rozpłakał, zrobił kupkę ale taką cienką,, jak w sigu,, przy 2600mhz + 550mhz na gpu zadziałało juz zabezpieczenie przeciwpzeciążeniowe i komp się wyłaczył po 3sekundach.. łot a szit ;) znowu zbieram $$ ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

test infinity na e-giełdzie

http://egielda.com.pl/?str=art&id=139-8

podsumowujac napisali to co my już wiemy-płyta bardzo skromnie zaplanowana i wyposazona ale za to świetna do o/c....

Jedyne co mnie nieco dołuje to ten alc 655 i cienka sieciówka-mogli tego dolara czy dwa dołożyć do ceny i dać lepsze podzespoły....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj próbowałem upraktycznic teoretycznego Vdimm moda na układzie W83 310DS (....)...na jego 1 nóżce jest napięcie vmem ustawione w biosie, na 2 zapewne gnd...lutowałem potencjometr do rezystora znajdującego sie naprzeciw nózki 1 i dzieki temu wzrastalo napięcie na nózkach 3 i 4...

Jeszcze coś wykminię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam dwa porblemiki z mom dfi ifinity może mi pomożecie je rozwiązać:

1. Płyta NIGDY NIE WSTAJE PO PONOWNYM URUCHOMIENIU..........

2. Nie mogłem odpalic plyty z ........dwoma kosciami ramu tzn, na codz\ien mam jedna kosc twinmosów.......ale do testów chciałem se wrzucić moje 2 kości kingmaxów hardcorów, wsadzam do slotów a tu kupa...............tylko pikanie jakby nie było ramu, próbowałem na wszytkie kombinacje wstawiac i nigdy mi nie wstala z 2 kosciami...........

3. Jak zwieszkam napiecie na procka to dostaje mniejsze niz zaznaczam tzn,

- standarto vcore - 1,37v i jest w cpu-z 1,37v

- vcore 1,5v - w cpu-z jest 1,475v

- vcore 1,7v - w cpu-z jest 1,64v.......................

Czy da się cos na to poradzić??

Zasilka raczej dobra napiecia stabilne.................

Później sprawdze na moim chieftecu to zobaczymy jak bedzie, czy to wadliwa plyta czy co??

Dodam że sprawdzałem na najnowszym biosie, gdyz oad razu po odpaleniu zmeinilem bios na najnowszy, wiec nie wiem jak ejst na starszych, czy mzoe byc lepiej na starszych??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam dwa porblemiki z mom dfi ifinity może mi pomożecie je rozwiązać:

1. Płyta NIGDY NIE WSTAJE PO PONOWNYM URUCHOMIENIU..........

2. Nie mogłem odpalic plyty z ........dwoma kosciami ramu tzn, na codz\ien mam jedna kosc twinmosów.......ale do testów chciałem se wrzucić moje 2 kości kingmaxów hardcorów, wsadzam do slotów a tu kupa...............tylko pikanie jakby nie było ramu, próbowałem na wszytkie kombinacje wstawiac i nigdy mi nie wstala z 2 kosciami...........

3. Jak zwieszkam napiecie na procka to dostaje mniejsze niz zaznaczam tzn,

- standarto vcore - 1,37v i jest w cpu-z 1,37v

- vcore 1,5v - w cpu-z jest 1,475v

- vcore 1,7v - w cpu-z jest 1,64v.......................

Czy da się cos na to poradzić??

Zasilka raczej dobra napiecia stabilne.................

Później sprawdze na moim chieftecu to zobaczymy jak bedzie, czy to wadliwa plyta czy co??

Dodam że sprawdzałem na najnowszym biosie, gdyz oad razu po odpaleniu zmeinilem bios na najnowszy, wiec nie wiem jak ejst na starszych, czy mzoe byc lepiej na starszych??

1. moja wstaje zawsze, widac pojawila sie u Ciebie przypadlosc znana z dfi nf3 czyli cold boot (poszukaj na forum, bylo o tym sporo), ja smigam na 3x512 i nie mam zadnych problemow (zanim wrzucisz wiecej kosci ustaw w biosie 2T, moze cos pomoze), w kwestii napiec faktem jest ze plyta zaniza, zwlaszcza masakrycznie tnie napiecie dla pamieci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ktos sprawdzal czy zaniza napiecie ,czy odczyty ??

test infinity na e-giełdzie

http://egielda.com.pl/?str=art&id=139-8

podsumowujac napisali to co my już wiemy-płyta bardzo skromnie zaplanowana i wyposazona ale za to świetna do o/c....

Jedyne co mnie nieco dołuje to ten alc 655 i cienka sieciówka-mogli tego dolara czy dwa dołożyć do ceny i dać lepsze podzespoły....

cos ty sie czepnal realteca - uzywales tego LANu ze twierdzisz ze kiepski ? czy tylko tak bo napisali

dzwiek tez moze byc ,w sumie to po co na sile pchac 7.1 jak i tak malo kto uzywa - jak ktos bedzie potrzebowal to sobie znajdzie albo inna plyte ,albo dzwiekowke

Edytowane przez KGB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy warto odslyac plyte do servisu z tych powodów??

Podobno dfi nie ma w polsce servisu i czeka sie na naprawe 2 miechy..........a komp mi jest teraz bardzo potrzebny do nauki(programuje na nim w LOGO :D :D )

wIEC nie wiem czyw arto cala prace przenosic na innego kompa itp itd, czy moze zaczekac do feri zimowych i jak wykade na narty wyslac jak sadzicie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy Vcore tez jest inen niz podaje??

Bo mi wyglada na to ze jest tak zanizone jak podaje cpu-z, gdzy tem mójk sempron kreci sie na 2400 rzy 1,65v i tak bylo na gigabyte k8ne a na DFI to idze mi na 2,4 ale w biosie musze ustawic 1,7v i wtedy mam 1,64v i semp przechodzi wszytkie testy idealnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn. jak mam ustawione 1,7v to mam w rezczywisctosi 1,71v??:>

to dziwne bo na inncyh mobo(epox Gigabyte)mój semp nie potrzebowal 1,7v zeby byc stabilny ale 1,65v(lczyli tyle ile wg. cpu-z dostajke mój sempek z mojego DFI na ustawionym 1,7v)wiec troche to dziwne....................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ktos sprawdzal czy zaniza napiecie ,czy odczyty ??

cos ty sie czepnal realteca - uzywales tego LANu ze twierdzisz ze kiepski ? czy tylko tak bo napisali

dzwiek tez moze byc ,w sumie to po co na sile pchac 7.1 jak i tak malo kto uzywa - jak ktos bedzie potrzebowal to sobie znajdzie albo inna plyte ,albo dzwiekowke

realteka mam i nawet jade na zewnętrznej sieciówce znim na codzień....

Poza tym gdzie ja napiasałem co jest kiepskie? dałem linka... A alc 655 jest bardzo kuiepski-kumpel ma epoxa z nim i guufno trzeszczy... Ja mam alc 850 i też nie jest to cudo ale trzeszczy mniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi