Skocz do zawartości
jehadnazzal

Karta Sieciowa A Chello (problem)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam w komputerze zainstalowane dwie karty sieciowe.

Jedna to zintegrowana z płytą główną, widniejąca w menadzerze urządzeń pod nazwą "Karta Fast Ethernet zgodna z VIA," a druga to sieciówka pod PCI, którą zakupiłem jakieś dwa tygodnie temu - "Realtek RTL8139 PCI Fast Ethernet."

Obie karty komputer widzi, gdyż znajdują się w menadzerze urządzeń, a do tego na pasku startu w Windows XP mam takie dwie ikonki, każda reprezentująca dwa monitory skreślone czerwonym iksem ("X"), a gdy najeżdżam na którąś z tych ikonek to pojawia się chmurka z napisem "kabel sieciowy jest odłączony."

No i właśnie.. kupiłem dwa różne kable sieciowe, oba proste (podkreślałem sprzedawcy kilka razy, że ma być prosty a nie crossowy), jeden był robiony na zamówienie a drugi był fabrycznie zapakowany.. próbowałem każdym z tych dwóch kabli podłączyć modem Chello (Motorola Surfboard SB5100) kolejno z każdą z obu kart sieciowych, a mimo tego te dwie ikonki nieaktywnych połączeń nadal widnieją. W zasadzie to nic się praktycznie nie dzieje gdy podłączam kabel, tak jakbym w ogóle nic nie robił.

Bardzo proszę o pomoc. Posiadam łącze Chello Ultra 12mbit od 6 tygodni, i jako że mam podłączony modem pod USB to nie wykorzystuje możliwości łącza (maksymalny download jaki miałem to 650kB/s).

Dziękuję i pozdrawiam!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. wylacz 1 z sieciowek

2. usun sterownik/urzadzenie (Modem Kablowy USB cos tam) z Menegera Urzadzen

3. odlacz kabel USB od Modemu

4. podlacz modem do sieciowki

5. we wlasciwosciach protokolu TCP/IP (polaczenie lokalne -> wlasciwosci) ustaw pobieranie IP z DHCP

6. zrestartuj/zresetuj modem - z tylu pod portem USB a nad gniazdem koncentryka jest taka malutka dziurka wetknij tam cos spinacz do papieru/igla/itp = powinien sie zresetowac modem -> zgasna wszytkie lampki i potem zaczna zapalac po kolei od gory

teraz powinno byc aktywne polaczenie przez sieciowke - nie wiem jak jest w Chello ale w Aster wtedy przegladarka wchodzi do systemu rejestracji i rejestruje MAC adres sieciowki - pewnie w Chello jest podobnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. wylacz 1 z sieciowek

2. usun sterownik/urzadzenie (Modem Kablowy USB cos tam) z Menegera Urzadzen

3. odlacz kabel USB od Modemu

4. podlacz modem do sieciowki

5. we wlasciwosciach protokolu TCP/IP (polaczenie lokalne -> wlasciwosci) ustaw pobieranie IP z DHCP

6. zrestartuj/zresetuj modem - z tylu pod portem USB a nad gniazdem koncentryka jest taka malutka dziurka wetknij tam cos spinacz do papieru/igla/itp = powinien sie zresetowac modem -> zgasna wszytkie lampki i potem zaczna zapalac po kolei od gory

teraz powinno byc aktywne polaczenie przez sieciowke - nie wiem jak jest w Chello ale w Aster wtedy przegladarka wchodzi do systemu rejestracji i rejestruje MAC adres sieciowki - pewnie w Chello jest podobnie

1723858[/snapback]

nie ma u mnie nic takiego jak to pobieranie IP z DHCP. o to link jak wygladaja u mnie wlasciwosci: http://www.links4u.pl/1.JPG

jakies sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywal te mostki.

1724412[/snapback]

Wywaliłem mostki, i sprawa się trochę rozwineła :P

Pojawiły się teraz we właściwościach połączenia te różne ustawienia protokołów. Ustawiłem Automatyczne Uzyskiwanie adresu IP (zakładam, że o to chodzi), ale to nic nie daje :/ nadal nie widzi żadnego z obu kabli, tak jakbym nic nie podłączał. Wywaliłem w ogóle fizycznie z kompa drugą siecówke, tak aby nie było problemów.

Dalsze sugestie mile widziane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwnie duzo masz tych polaczen sieciowych

u mnie na kompie gdzie mam XP i nic nie udostepniam (zwykly klient) wyglada to tak :P

Dołączona grafika

podswietlasz jak u mnie Protokol Internetowy TCP/IP -> wlasciwosci -> uzyskaj automatycznie ...

PS

pewnie nie masz tego protokolu wyswietlonego bo nie jestes na koncie Admina/Power Usera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwnie duzo masz tych polaczen sieciowych

u mnie na kompie gdzie mam XP i nic nie udostepniam (zwykly klient) wyglada to tak :P

1724490[/snapback]

Hey

Tak jak napisałem w poprzednim poście, wywalenie mostków 'załatwiło' sprawę. Teraz mam właściwości dokładnie takie jak te na Twoim screenie.

Z tymże problem z niewykrywaniem kabla pozostał :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry...

Jasne, robilem kilka razy. Tzn. odłączyłem po prostu zasilanie i podłączyłem po paru sekundach ponownie, bo na moim modemie nie ma tej dziurki o której mówiłeś (zakładam, że to coś na kształt tej dziurki od CD-Roma ;P).

Uporządkowałem już swoje połączenia sieciowe. teraz są tam tylko sieciówka + USB modemu. Ale dalej nie mam tego co chciałem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no widze ze nie ma tej dziurki :/

czyli zgodnie z instrukcja z http://pomoc.upc.com.pl/index.php?zaw=20⊂=61

"Jeśli nie jesteście Państwo pewni czy modem prawidłowo pracuje, prosimy o zresetowanie modemu poprzez odłączenie go od źródła napięcia na około 10 min lub użycie przycisku reset."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uporządkowałem już swoje połączenia sieciowe. teraz są tam tylko sieciówka + USB modemu. Ale dalej nie mam tego co chciałem :(

1724536[/snapback]

Skoro masz modem podpiety do sieciowki to po co ci jeszcze USB? Powinna byc widoczna albo sieciowka, albo modem emulujacy karte sieciowa jesli jest podpiety przez USB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kabel łaczący modem z kartą sieciowa nie powinien być przypadkiem skrosowany?

1724575[/snapback]

hmm wiesz, że nie wiem.. pytałem kilka osób które mają jakieś tam łącze w sieci, i wszyscy mówili że scrossowany używa się w przypadku, gdy łącze chcemy dzielić na 2 lub więcej kompów. Ktoś może potwierdzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mi wydaje sie ze trzeba zarejestrowac na stronie chello (niestety nie pamietam jaki to byl adres bo juz od dawna nie korzystam z chello) karte sieciowa do ktorej wpinamy kabel od modemu. nie wiem jak teraz ale kiedys jak jeszcze uzywalem chello modem byl scisle powiazany z karta sieciowa (mac adress) i po kazdej zmianie sieciowki trzeba bylo rejestrowac nowa karte na takiej magicznej stronce:) zadzwon na info (powodzenia) i dowiedz sie czy to moze byc to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema

dokonałem właśnie tej rejestracji infrastruORT: ORT: ORT: ktury, ale to nic nie dało, nadal jest jak wcześniej.....

EDIT: zauważyłem jeszcze jedną rzecz przed chwilą. W menadzerze urządzeń były zawsze u mnie 4 pozycje:

1. Karta Fast Eternet zgodna z VIA

2. Karta Realtek etc (to ta którą usunąłem fizycznie z PCI wczoraj)

3. Motorola SURFboard SB5100 USB Cable Modem

oraz

4. Karta Sieciowa 1394

Po usunięciu tego Realteka, zostały pozycje 1, 3 i 4. Do tej pory nigdy się nie zastanawiałem nad tym co to jest ten "Karta Sieciowa 1394" i zawsze myślałem, że to właśnie pozycja nr. 1 jest moją kartą zintegrowaną z płytą główną. Postanowiłem jednak wejść do właściwości każdej z tych dwóch kart (pozycje 1 i 4), i w 'lokalizacji' każdej z nich było coś takiego:

dla "Karta Sieciowa 1394" - Kontroler hosta IEEE 1394 zgodny z OHCI

dla "Karta Fast Ethernet zgodna z VIA" - Magistrala PCI 0, urządzenie 18, funkcja 0

wynikało by z tego, że tak naprawdę to właśnie ta "karta Sieciowa 1394" jest zintegrowana z płytą główną (niech ktoś potwierdzi), a ta druga opcja to jakaś sieciówka którą od roku już nie mam w kompie (chociaż nie wiem jak to możliwe bo włąśnie format miałem niedawno), a komp mimo tego ją widzi.

Czy powinnienem usunąć pozycje nr. 1?

Edytowane przez jehadnazzal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...dla "Karta Sieciowa 1394" - Kontroler hosta IEEE 1394 zgodny z OHCI...

1725055[/snapback]

dla mnie to wyglada na wykryty kontorler FireWire a nie karte sieciowa - jak nie uzywasz tego kontrolera - nie masz kamery video, zewnetrznej obudowy do napedow, ... to wylacz to cholerstwo w BIOSie plyty (gdzies w zakladce ze zintegrowanymi urzadzeniami) i od razu sprawdz czy masz tam aktywowana wbudowana (w plyte) karte sieciowa

IMHO powinna widniec tylko opcja NR 1 w polaczeniach sieciowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Felson - nie mieszaj

kabel prosty a nie skrosowany

1724603[/snapback]

Możliwe, akurat takiego modemu w rękach nie miałem. Choć np neostradowe łaczy się skrosowanym, stąd moja propozycja.

dla "Karta Sieciowa 1394" - Kontroler hosta IEEE 1394 zgodny z OHCI

dla "Karta Fast Ethernet zgodna z VIA" - Magistrala PCI 0, urządzenie 18, funkcja 0

wynikało by z tego, że tak naprawdę to właśnie ta "karta Sieciowa 1394" jest zintegrowana z płytą główną (niech ktoś potwierdzi), a ta druga opcja to jakaś sieciówka którą od roku już nie mam w kompie (chociaż nie wiem jak to możliwe bo włąśnie format miałem niedawno), a komp mimo tego ją widzi.

1725055[/snapback]

IEEE 1394 to kontroler FireWire

"Karta Fast Ethernet zgodna z VIA" - to jest karta zintegrowana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli to te pierwsze to właśnie sieciówka zintegrowana? W takim wypadku czemu w lokalizacji napisane jest, że jest to pod PCI 0?

...

1725095[/snapback]

wiesz wbudowane urzadzenia tez potrzebuja jakiesj magistrali do komunikacji z chipsetem plyty glownej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok rozumiem.

nie udało mi się w BIOSIE znaleźć nic związanego z tym firewire (być może coś takiego tam jest, ale jeżeli już to napewno pod jakąś dziwaczną nazwą :P). Włożyłem ponownie pod PCI tamtą sieciówke Realteka którą wyjąłem wczoraj, i teraz zamierzam usunąć w "Menadzer Urządzeń" zarówno zintegrowana sieciowke jak i Firewire, i zobacze co dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usunąłem zintegrowaną sieciówke i firewire, i właśnie zauważyłem coś 'ciekawego.' Gdy włożyłem dyskietke ze sterownikami do tej siecówki i próbowałem je zainstalować, pojawił się taki komunikat: http://www.links4u.pl/komunikat.jpg

o co chodzi? przecież komp widzi normalnie karte i podobno 'urządzenie działa poprawnie...."

Edytowane przez jehadnazzal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:unsure:

juz powoli sie gubie

- isntalujesz stery do ktorej sieciowki do realteka czy zintegorwanej

- jak ktoras usunales i chcesz do niej stery to najpierw musisz ja wykryc (dodaj/usun sprzet)

- jak tylko usunales polaczenie lokalne to utworz od nowa polaczenie lokalne (a nie isntalujesz stery)

- jak instalujesz stery do Realteka to sciagnij najnowsze ze strony http://www.realtek.com.tw/downloads/downloads.aspx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, ja wymiękam już ;(

nie mam niestety czasu żeby kilka godzin próbować uruchomić karte sieciową :P szczególnie, że się w ogóle na tym nie znam.

Zadzwoniłem do obsługi technicznej chello, koles zaproponował kilka rzeczy, w końcu kazał w cmd wpisać polecenie "ipconfig /all" i gdy się nic nie pojawiło to stwierdził, że coś jest pewnie nie tak z samym modeme, i umówił mi wizytę kogoś z obsługi technicznej chello u mnie w domu na poniedziałek. pewnie przyniesie nowy modem. mam nadzieje, że wszystko się wtedy wyjaśni.

Dzięki wszystkim za pomoc, pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawa jest banalna:D

skoro nie masz fizycznego kontaktu z modemem to

1 kabel zepsuty

2 modem zepsuty

musisz jak juz ktos tu dobrze radzil wywalic wszystkie karty (lacznie z usb stery)

i na karcie zintegrowanej sprawdzic nie moze byc kabel sieciowy odlaczony !!!

modemy motorolli do chello sa nie do zarzniecia :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hey

no wiec po sprawie :D przyszedl monter, okazalo sie ze po prostu gniazdo ethernet w modemie siadło, i ze wszystkie moje uprzednie proby były skazane na porazke (ale sie nauczylem paru rzeczy na szczescie) :)

zmienil modem, zarejestrował na niego kompa, i 10 minut od momentu Jego wejscia do mojego domu mam download 1.2mB/s -.-

ok, to teraz musze spierniczać - czeka na mnie cały internet do zbackup'owania +_+

cya i dzięki jeszcze raz za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi