Skocz do zawartości
danrok

Seagate Barracuda 7200.8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam dość dziwny problem z dyskiem, mianowicie, niekiedy jak puszcze HDTach to po short bench pokazuje mi bardzo niski średni odczyt ~37MB/s, a na long bench już 60 normalnie. Nie dzieje się tak zawsze, ale czasami, co mnie dziwi. Dzisiaj w nocy sprawdze dysk w poszukiwaniu bad sectorów, ale czy to może być przyczyną? Dysk kupiony w maju tego roku.

Kiedyś przez pomyłke podpiełem go do SATA1 bez blokady AGP/PCI i komputer nie ruszył. Po ustawieniu standardowego taktowania procka komputer normalnie działał. Pozatym ostatnio ojciec się skarżył, że się zawiesza (mi się to nie zdarzyło). Ad-Aware znalazł mi pare syfów i je wykurzył, co do wirusów to raczej nie ma tez. System to WinXP Prof z SP2.

Jestem wdzięczny za każdą pomoc w okreśniu przyczyny anomalii :)

PS. Sprzęt to:

-AMD Athlon 64 2800+@2200MHZ, 1,35V

-DFI Lan Party nF3 250GB

-Seagate Barracuda 7200rpm 8MB cache - ST3200826AS

-Tagan 380W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, zapuściłem HDD Regeneratora i po 13,5h ciężkich zmagań nie znalazł żadnego błędu na dysku. Dziwi mnie to troche. Zapuściłem też Kaspersky AntyVirus i ten znalazł 20 wirusów. Po tym jednak dalej problem się powtórzył, ale raz i do teraz ciągle jest ok, czyli w HDTach Średni tranfer to 60MB/s, dziwne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi