Skocz do zawartości
Crosis

The Elder Scrolls IV: Oblivion

Rekomendowane odpowiedzi

To może jeszcze wrzucę link, gdzie jest porównanie bezpośrednie "NO HDR" i "FAKE HDR" Jak dla mnie różnica jest bardzo widoczna.

http://www.tribemagazine.com/board/showthr...t=104592&page=7

uwaga na spoiler u góry strony!

Z tego co wyczytałem - ten patch jest dość uniwersalny i parę osób podobno uruchomiło AOE3 , NFS MW z tym fake HDR na radkach X700/X800

Teoretycznie będzie to działać także na GF FX w połączeniu z Oldblivionem(ale wtedy chyba z 2fps) ,

zaś posiadaczom GF 6600/6600GT , 6800 ten fake HDR umożliwia bezproblemowe AA, czyli można mieć na GF to "FakeHDR"+AA bez komplikacji.

Aha - żeby zadziałało trzeba wyłączyć bloom w opcjach, zaś patch jest konfigurowalny (info w readme)

imho rzecz warta uwagi, a może nawet i przyklejenia

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do 9600 to owszem zadziała ale niemiłosiernie wolno - nie spodziewajmy się cudów,mimo iż to fajna karta, którą darzę sentymentem (8 nacji w RomeTW na niej zrobiłem ;) ). Ale 9550 i 9600 które ledwo ciągną Obliviona są chyba troszkę za słabe na ten patch.Prawdziwy HDR też ucina mocno fpsy (oblukajcie posty ludzi z GF)

Najlepiej się sprawdza myślę - na x800 i wyżej z SM.2.0 chociaż u mnie na x700PRO też chodzi elegancko.

A co do Blooma - nie jest zalecany bo po pierwsze spowalnia grę a po drugie fakeHDR ma w sobie zaimplementowanego blooma. Tak piszą autorzy.

Ja blooma wyłączyłem.

A jeśli było już wczesniej trudno - moje niedopatrzenie ;)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

good news if your one of the people who is using a ps-2b(pixle shader version 2b) compatable card eg. ATI x800 series.

fake HDR patch

z tego wynika ze fake hdr jest przeznaczony dla kart z shaderami 2.0 ,ci ktorzy maja starsze karty niech lepiej nie mysla o instalacji bo efekt pewnie bedzie zaden lub niewielki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yuucOm!!!

grasz na 7800gt bez Hdr i blooma???? ,i dla jakich efektow nie grasz z Hdr?? ,twoja wypowiedz mnie skolowala,albo ja nie potrafie zrozumiec jej sensu albo tobie cos sie pomylilo ,moze jakies sprecyzowanie??

Dokładnie tak ;). HDR (chociaż troche inny) mi nie pasił już w dod:s i cs:s no i w lost coast. W rpg nie gram dla efektów a w fpsy już tak. Problem w tym że dla mnie HDR to badziew ;). Ja tego 'efektu' poprostu nie lubie i tyle. I to lśnienie brrr ;d.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie sorry za zamieszanie. Można rozpoczęty przeze mnie wątek skasować. :wink: Pozdrawiam.

Niekoniecznie. ;) Ashes of Apocalypse to był TC do Morrowinda. Natomiast z tego co wyczytałem, to ta sama grupa modderów chce stworzyć TC do Obliviona (jeszcze nazwy nie mają). W każdym razie teraz nie będą w stanie tego zrobić, bo Bethesda nie udostępniła odpowiednich narzędzi.

Link do galerii, który podałeś, prowadzi do moda (TC) od Morrowinda.

Dopóki Bethesda modderom nie da prezentu, dopóty nie będzie można marzyć o nowych meshach, a co za tym idzie nowych budynkach, broniach, zbrojach czy nawet krainach (Tamriel Rebuilt może nie zostać ukończony tak jak pozostałe prowincje). :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tu moze byc problem bo chlopaki z betchsady sami w modach widza niezle zrodlo zyskow....co za tym idzie moga nie dac stosownego oprogramowania do prywatnego uzytku bo licza sie z tym ze niektorzy ludzie/grupy sa w stanie zrobic lepsze mody i dodatki, niz ich pancerz (i suchy chleb ;]) dla konia, za darmo.

Sa jakies alternatywy oprocz laski Betchsady?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem wlasnie dodatkowy oficjalny quest "imperial city Orrery" i jestem zawiedziony!!, zajelo mi to moze z 15 min !!

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
podrozujemy po kilku obozach w poszukiwaniu skradzionych czesci do naprawy obserwatorium w akademi magii, zdobywamy je przy okazji przywlaszczamy sobie troche fajnego stuffu od pokonanych bandytow i tyle!!, po naprawie maszyny dodtajemy jeden czar podnoszacy "luck" i obnizajacy personality, na domiar zlego podejrzewam ze ten quest pewnie byl w wersji finalnej ,bo drzwi do obserwatorium sa caly czas nawet bez moda ,brakuje tylko do nich klucza ,ale tworcy gry postanowili pozniej jednak wyciac to zadanie i zarobic pare groszy wiecej na sprzedazy moda

Dokładnie tak icon_wink2.gif. HDR (chociaż troche inny) mi nie pasił już w dod:s i cs:s no i w lost coast. W rpg nie gram dla efektów a w fpsy już tak. Problem w tym że dla mnie HDR to badziew icon_wink2.gif. Ja tego 'efektu' poprostu nie lubie i tyle. I to lśnienie brrr ;d.

yuucOm

ludzie sie zabijaja aby miec hdr i poczuc "bajkowosc" Obliviona a ty go nielubisz:), no coz kazdy lubi co innego ale jak dla mnie Oblivion jest bardziej "prawdziwy" jesli by przyjac umownosc jego swiata,to wlasnie hdr i wszystkie efekty pokazujace jego swiat przekonuja mnie bardziej i daja wieksza przyjemnosc podczas obcownia z Oblivionem.

Moim zdaniem nowe RPG beda juz szly wlasnie w kierunku jak najwiekszej wizualizacji i przkonania gracza do "prawdziwosci" swiata gry, i jezeli w parze razem pojdzie grywalnosc i 100% cech Rpg to nic tylko sie cieszyc,swiat idzie do przodu a przeciez gadanie ze Rpgi nie potrzebuja grafiki jak dla mnie jest oderwane od rzeczywistosci bo kiedys sprzet nie pozwalal na tyle ile dzisiaj i tylko dlatego wczsniejsze pozycje byly takie a nie inne ,bo przeciez gdyby mozna bylo innaczej to tworcy gier nie wykorzystaliby tego???

Edytowane przez gladiac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem wlasnie dodatkowy oficjalny quest "imperial city Orrery" i jestem zawiedziony!!, zajelo mi to moze z 15 min !!

podrozujemy po kilku obozach w poszukiwaniu skradzionych czesci do naprawy obserwatorium w akademi magii, zdobywamy je przy okazji przywlaszczamy sobie troche fajnego stuffu od pokonanych bandytow i tyle!!, po naprawie maszyny dodtajemy jeden czar podnoszacy "luck" i obnizajacy personality, na domiar zlego podejrzewam ze ten quest pewnie byl w wersji finalnej ,bo drzwi do obserwatorium sa caly czas nawet bez moda ,brakuje tylko do nich klucza ,ale tworcy gry postanowili pozniej jednak wyciac to zadanie i zarobic pare groszy wiecej na sprzedazy moda

Czar jaki otrzymujemy zalezy ponoc od fazy ksiezyca - ale efekty sa podobnego rodzaju.

Ja z kolei podejrzewam ze Bethesda wykonala trik z tymi drzwiami celowo. Tzn bylo to przeznaczone na testowy mod zeby ocenic na ile dobrze bedzie sie sprzedawal...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto może mnie nauczyc bloku powyżej 60? Bo jakos nie moge nikogo znalesc

Block Training:

---Low Level Trainers---

1. Fadus Calidius, who lives at Skingrad Fighters Guild

2. Huurwen, who lives at Anvil Fighters Guild

---Mid Level Trainers---

1. Lum gro-Baroth, who lives at the Chorrol Fighters Guild

2. Ambroise Canne, who lives in a house in SW corner of Skingrad.

---Master Level Trainer---

Andragil, who lives above Dro'Shanji in the north-central part of Bravil.

To get training from this character,

you need to take a beating from her for 45 seconds.

You must unequip any weapon you have.

You can have a shield equipped.

These is also a simple speed test to get training from her.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Wgralem tego fake hdr (wiem ze to nie do mojej karty ;P), dalem AAx2 i mam wieksza plynnosc (i wyglada gra lepiej bo bez AA to tragedia :/) niz z normalnym hdrem bez AA. Do tego wlaczylem sobie cienie postaci i teraz w koncu gra sie przyjemnie, a nie z pietnastoma klatkami. Ale te crashe gry :/ ehhhh wkurzaja troche.

Ta gra sie nie odpala na GF 5200-5800 ?

-Supported Video Card Chipsets:

(...)

NVIDIA GeForce 6600 series

NVIDIA GeForce 6200 series

NVIDIA GeForce FX series

Niby tak ale kumplowi nie dziala, a ma chyba 5500 albo cos kolo tego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja znalazłem OLDblivion, programik na stare karty, na polskiej stronie:

www.elder-scrolls.pl

Piszą, że umożliwia odpalenie Obliviona na GeForce3 :) Mnie nie interesi bo mam X1600Pro Goldena, ale może komuś się przyda.

Dżizys, zanim następny wyskoczy z taką nowinką to zadajcie sobie trud użycia wyszukiwarki w wątku :mur:

To tylko jedno słowo do napisania i jedno kliknięcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy instalowal juz ktos najnowszy oficjalny mod wieze czarodzieja? Warto?

Pojawia sie kolo brumy nowa budowla. Zawiera: oltarz zaklinania przedmiotow, oltarz tworzenia czarow, oltarz przyzywania atronachow, biblioteczke, lozko i sympatyczny ogrodzik + zestw teleportow do gildii magow i symaptyczna przestrzen pakunkowa.

Wspomniane oltarze trzeba sobie uaktywnic - patrz kupic kilka rzeczy.

W calej biblioteczce spotkalem raptem jedna skill book. Z ciekawszych rzeczy: oltarz alchemii podnosi podczas przebywania kolo niego skill alchemia. Przyzwane Atronachy podazaja za wlascicielem jako "ubezpieczenie".

Edytowane przez spicum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi