Skocz do zawartości
Crosis

The Elder Scrolls IV: Oblivion

Rekomendowane odpowiedzi

SLuchajcie jestem lesnym elfem w grze i teraz nie wiem do jakiego zgromadzenia wstapic zeby najlepiej tam byly wykorzystane moje umiejetnosci(glownie lucznictwo i skradanie)

To nieważne co wybierzesz. ;) Możesz być we wszystkich gildiach, a możesz nie być w żadnej. Co stoi na przeszkodzie, aby Wood Elf był dobrym magiem lub wojownikiem? Seria TES tym się charakteryzuje, że nie jest istotne jaką postacią grasz i tak możesz zostać ekspertem we wszystkim, szefem wszystkich gildii.

Mój Wood Elf był w FG, TG, DB i GM (Blades nie liczę). Na Arenie też sobie nieźle radziła, została Grand Championem. Jesli nie bierzesz za bardzo pod uwagę lore, to możesz być każdym.

Jeśli juz miałbym coś wybierać, to dla Wood Elfa najodpowiedniejsze będzie Thieves Guild, a następnie Dark Brotherhood. Dla Nordów najodpowiedniejsza będzie Gildia Wojowników, dla Bretona - Gildia Magów itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam sobie odpowiedz na to pytanie :D

Lepiej mi powiedz czy na obrazkach jest dosc trawy :P

Na jakich ustawieniach i czy z HDR da się pograć na karcie X850XT PE ?

Gierka jest warta by zmienić to co mam w podpisie na X850Xt PE - bo mam okazję w miarę

okazjonalnie kupić tą kartę.

Czy może jednak 7800 GS (na AGP) się będzie lepiej spisywac?

Prośba o info.

Pozdrawiam,

Edytowane przez Payti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakich ustawieniach i czy z HDR da się pograć na karcie X850XT PE ?

Gierka jest warta by zmienić to co mam w podpisie na X850Xt PE - bo mam okazję w miarę

okazjonalnie kupić tą kartę.

Czy może jednak 7800 GS (na AGP) się będzie lepiej spisywac?

Prośba o info.

Pozdrawiam,

Podpis jest lekko nieaktualny, teraz mam x1800xt i venice @2,85 GHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpis jest lekko nieaktualny ...

@turtles5 hm ... że jak ??? Niby mam nieaktualny podpis ? O czym Ty piszesz ?

Pytałem o to na jakich ustawieniach i czy z HDR da się pograć na karcie X850XT PE czy lepiej

będzie na 7800 GS?

Pozdr,

Edytowane przez Payti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość gladiac

wydaje mi sie ze seria kart x850xt nie obsluguje directX 9.0c czyli shaderow 3.0 i hdr,tak wiec lepszym zakupem bedzie g7800gs ktore sie bardzo ladnie potrafia krecic no i spelniaja wszystkie wymagania z direct 9c,jednak takie pytanie na przyszlosc powinienes zadac w innym temacie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam pytanie - czy na screenach jest dosc trawy?

Mało.

Zobacz w pliku konfiguracyjnym jaką masz wartość przy iMinGrassSize. Standardowo powinna być 80 lub 70. Po screenach można odnieść wrażenie, że masz to ustawione na 200 lub więcej. Im większą liczbę dasz po "=", tym mniej trawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi sie ze seria kart x850xt nie obsluguje directX 9.0c czyli shaderow 3.0 i hdr,tak wiec lepszym zakupem bedzie g7800gs ktore sie bardzo ladnie potrafia krecic no i spelniaja wszystkie wymagania z direct 9c,jednak takie pytanie na przyszlosc powinienes zadac w innym temacie

Seria x800/x850 rzeczywiście nie obsługuje 9.0c ("tylko" 9.0b) ale HDR posiada, tyle że Obliwion nie umożliwia włączenia go na tych kartach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mady oficjalne:

- Horse Armor Pack [Zbroja dla wierzchowca]

- Orrery [Planetarium]

- Wizard's Tower [Wieża Czarodzieja]

- Thieves Den [Jaskinia piratów]

Każdy z modów uzupełnia Obliviona o nowe funkcje, przedmioty, quest i miejsca:

- Horse Armor Pack [Zbroja dla wierzchowca]

Zawartość pluginu:

*

Nowy, wolny koń, w sytuacji, gdy nie masz własnego lub ten jest zbyt daleko

*

Nowa zbroja dla konia

*

Metalowy lub elfi ekwipunek zbroi dla konia za 500 septimów od sztuki

- Orrery [Planetarium]

Zawartość pluginu:

*

Nowy, w pełni dopracowany quest, zawierający dialogi, zadania i nagrody

*

Dostęp do imperialnego planetarium na Arcane University - nowa lokacja (cell)

*

Nowe moce postaci uzależnione od fazy księżyca

- Wizard's Tower [Wieża Czarodzieja]

Zawartość pluginu:

*

Całkiem nowa wieża skonstruowana od podstaw na potrzeby moda

*

Zapierający dech w pierściach widok Cyrodiil z najwyższego jego punktu

*

Proste wyposażenie w tym łóżko pozwalające na awans postaci

*

Ogród botaniczny usytuowany we wnętrzu wieży zawierający ponad 130 roślin....w tym rodzime cyrodiliańskie zioła!

*

Bezpośrednie przywołanie atronacha omijające dostępne wcześniej komendy

*

Teleportacja do każdej Gildii Magów w Cyrodiil

*

Nowe zaklęcie i sprzedawca

*

Pewne zmiany w zaklinaniu i tworzeniu zaklęć, pozwalające używać tych perków poza Arcane University

*

Laboratorium, gdzie można szerzej korzystać z umiejętności alchemii

- Thieves Den [Jaskinia piratów]

Zawartość pluginu:

*

Całkiem nowa miejscówka skonstruowana od podstaw na potrzeby moda

*

Możliwość zostanai hersztem piratów i dowodzenia grupą, któa będzie zdobywać dla gracza skarby

*

PNowe przedmioty

*

Inne...

Ale pewnie już te mody znasz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta i wcale mi o takie "szity" i nie chodzi ;). To sa małe mody z pupy niestety ;(. Nie widać nic bardziej rozbudowanego i profesjonalnego. W NWN sam robiłem wieksze. No nic oblivon był ale już go nie ma. Troche szkoda ;e.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pacz 1.1 ma być w przyszłym tygodniom i bedzie on nawet dostepny bez zadnych oplat!! :lol:

Od premiery gry The Elder Scrolls IV: Oblivion minęło już kilka miesięcy, a jej producent, Bethesda Softworks, ciągle nie udostępnił w sieci łatki z prawdziwego zdarzenia, która usunęłaby większość irytujących bugów popularnego RPG.

Oto jednak Pete Hines, jeden z „ojców” Obliviona ujawnił, że prace nad finalną wersją patcha w wersji 1.1 są już na ukończeniu i po otrzymaniu stosownych certyfikatów plik ujrzy światło dzienne. Pobrać go będą mogli zarówno posiadacze pecetów, jak i właściciele next-gena Microsoftu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos wie jaki patch usuwa bledy w questach od gildii magów? mam ze 2 błedy uniemozliwajace mi dalsze działanie. I jak mozna prosze o podanie jakis sensownych dodatkow lub patchy ktore warto zainstalowac.

Czy ktos juz znalazł patent zeby usunac blad odnosnie wychodzenia z gry co chwila? Sprzet jak w podpisie i gra wywala do windy co chwile :/ (sprzet krecony ale na default było dokładnie tak samo).

Z gory dziekuje. Pozdrawiam wszystkich graczy Obliviona :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma jeszcze patcha na wywalanie sie gry (dziwne juz troche minelo od premiery) wychodza owszem platne dodatki ale latek nie ma :/

Sprawdzałeś patcha Version 1.1.425 BETA? Wersja finalna ma się ukazać już niedługo.

Dziwne jest również to, że od bardzo długiego czasu Oblivion mi się nie wywala, nie mam żadnych CTD ani BSODów. Może to kwestia konfiguracji i optymalizacji komputera?

Poszukajcie w googlach informacji o konfigurowaniu komputera pod Obliviona, wejdźcie na Adamantytową Wieżę. Prędzej znajdziecie tam odpowiedź niż tutaj, co zresztą jest zrozumiałe, bo na AW prawie połowa forum dotyczy TES 4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy już słyszeliście, przeklejam ze strony Neostrady:

"Nowy dodatek do The Elder Scrolls IV: Oblivion oficjalnie zapowiedziany.

Głęboko w górach Valus, stanowiących granicę pomiędzy krainami Cyrodiil i Morrowind, ukryty jest daedryczny artefakt Mehrunes Razor, ostrze pozwalające zabijać przeciwników jednym uderzeniem. Odnalezienie tej broni będzie głównym celem misji w kolejnym płatnym dodatku do The Elder Scrolls IV: Oblivion, który już niedługo pojawi się w Internecie.

Mehrunes Razor pozwoli zwiedzić największy loch (z zaginionym miastem w środku) w całej krainie Cyrodiil. W środku znajdziemy siedemnaście nowych, magicznych przedmiotów, jak również dwanaście książek, notatek i dzienników, pomagających w ustaleniu miejsca ukrycia potężnej broni. Gracz będzie musiał się spieszyć, gdyż ostrzem interesuje się również zły mag Telvanii. Jeśli wpadnie ono w jego ręce, nikt nie będzie mógł czuć się bezpiecznie w Imperium.

Dodatek ten z pewnością jest sporą niespodzianką. Kilka dni temu Todd Howard z Bethesda Softworks LLC zapewniał, że jego firma skupi się nad produkcją rozszerzeń przygotowanych z myślą o konkretnych klasach postaci, tymczasem wszystko wskazuje na to, że Mehrunes Razor będzie wyłącznie nowym questem. Miejmy nadzieję, że autorzy nie powtórzą błędów z dodatku o nazwie The Orrery, który można ukończyć w kilkanaście minut."

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi brakuje w oblivionie malych zorganizowanych grupek rzezimieszkow grasujacych wzdluz gownych traktow, ciagle te piep**** wilki, ile mozna? Mizernie gra wypada pod ty wzgedem. Trzeba czeac na jaks POWAZNA modyfikacje (zapewne fanowska) albo na ghotica3.

I tak w Obliviona gra mi sie wysmienicie :-)

Te dodatki powielaja caly czas ten sam schemat. Brakuje jakiejs bardziej zazebionej modyfikacji z reszta swiata.

Edytowane przez kurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi brakuje w oblivionie malych zorganizowanych grupek rzezimieszkow grasujacych wzdluz gownych traktow, ciagle te piep**** wilki, ile mozna? Mizernie gra wypada pod ty wzgedem.

Ta i jeszcze biegną na Ciebie jak głupie, a Ty nawet ich nie chcesz atakować, w dodatku z dalekiej odległości. Druga sprawa np z łuku walniesz ze stealth'a i koleś od razu wie skąd strzelałeś, biegnie na Ciebie. No i tyle z łuku sobie postrzelałeś. Trzecia beznadziejne AI. Czwarta beznadziejne itemy i to jak one wypadają. Piąte beznadziejny(katastrofalny) interfejs, mamy hotkeys jeeee super, ale co z tego jak żeby go ustawić to trzeba się nascrollować i na klikać niemiłosiernie ( chyba 8 tylko slotów jest jak dobrze pamiętam), taki topór :[ a skrótów klawiszowych jak chcemy podczas walki wypić 'ampułkę' z życiem to już na to nie wpadli ?! sic!. Szóste marne RPG (cały system rozwoju postaci + takie kaszaloty jak informacje o dmg broni itp. to skandal jak na grę RPG). Siódme misje nudzą jak nie wiem co, a to wchodzenie do Oblivion Gates to już jest katorga, tyle tych bram, w każdej takie same lokacje, to samo trzeba zrobić, te same potworki no rzygać się chce. Jeszcze nie skończyłem (; długo bym wymieniał. Grę odinstalowałem, jak wyjdzie 'cudowny' mod to może ponownie zainstaluje, ale nie wierzę w to bo grę trzeba by było kompilować od nowa, żeby to wszystko poprawić. Bo takiego zaawansowanego edytora Bethesda nie sprawiła i nie sprawi. A grafikę to sobie mogą o kant (_)(_) .... trzyma przy grzre może godzinę, wystarczy ze się pojawią dodatkowe źródła światła jak np. pochodnia i spadek FPS dramatyczny, a to światło tak nienaturalnie pada, że HEJ. Nie wiem co oni tam za algorytmy zastosowali ale z pewnością żaden z odwzorowywujących rzeczywiste światło (; (jak np. metoda energetyczna) ale za to 'moco' żerne lol. Edytowane przez ojejku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta i jeszcze biegną na Ciebie jak głupie, a Ty nawet ich nie chcesz atakować, w dodatku z dalekiej odległości. Druga sprawa np z łuku walniesz ze stealth'a i koleś od razu wie skąd strzelałeś, biegnie na Ciebie. No i tyle z łuku sobie postrzelałeś. Trzecia beznadziejne AI. Czwarta beznadziejne itemy i to jak one wypadają. Piąte beznadziejny(katastrofalny) interfejs, mamy hotkeys jeeee super, ale co z tego jak żeby go ustawić to trzeba się nascrollować i na klikać niemiłosiernie ( chyba 8 tylko slotów jest jak dobrze pamiętam), taki topór :[ a skrótów klawiszowych jak chcemy podczas walki wypić 'ampułkę' z życiem to już na to nie wpadli ?! sic!. Szóste marne RPG (cały system rozwoju postaci + takie kaszaloty jak informacje o dmg broni itp. to skandal jak na grę RPG). Siódme misje nudzą jak nie wiem co, a to wchodzenie do Oblivion Gates to już jest katorga, tyle tych bram, w każdej takie same lokacje, to samo trzeba zrobić, te same potworki no rzygać się chce. Jeszcze nie skończyłem (; długo bym wymieniał. Grę odinstalowałem, jak wyjdzie 'cudowny' mod to może ponownie zainstaluje, ale nie wierzę w to bo grę trzeba by było kompilować od nowa, żeby to wszystko poprawić. Bo takiego zaawansowanego edytora Bethesda nie sprawiła i nie sprawi. A grafikę to sobie mogą o kant (_)(_) .... trzyma przy grzre może godzinę, wystarczy ze się pojawią dodatkowe źródła światła jak np. pochodnia i spadek FPS dramatyczny, a to światło tak nienaturalnie pada, że HEJ. Nie wiem co oni tam za algorytmy zastosowali ale z pewnością żaden z odwzorowywujących rzeczywiste światło (; (jak np. metoda energetyczna) ale za to 'moco' żerne lol.

Nie gadaj o rzeczywistm switle i spadkach FPS jak masz taka karte . . . dokładnie wiesz czym sie charakteryzuja karty z seri x8xx

jakos u mnie gra na 1920x1440 i max wyglada wysmienice i spadkow fps spwodowanych grafika nie ma. Wiec nie rozsmieszaj ludzi gadka ze grafika jest zła bo jest lepsza (badz taka sama) jak w 3D Mark'u 2006 . . . :lol: :lol: :lol:

Co do bram obliviona zamykasz wszystkie przechodzac glownego questa. :-P

do łookow to Gdy jestes wood elfem i wyszkolisz sie dobrze to taki wilk to . . . B)

Co do skrootoow klawiszowych to przyznaje racje - porazka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[/u]

Nie gadaj o rzeczywistm switle i spadkach FPS jak masz taka karte . . . dokładnie wiesz czym sie charakteryzuja karty z seri x8xx

jakos u mnie gra na 1920x1440 i max wyglada wysmienice i spadkow fps spwodowanych grafika nie ma. Wiec nie rozsmieszaj ludzi gadka ze grafika jest zła bo jest lepsza (badz taka sama) jak w 3D Mark'u 2006 . . . :lol: :lol: :lol:

Co do bram obliviona zamykasz wszystkie przechodzac glownego questa. :-P

do łookow to Gdy jestes wood elfem i wyszkolisz sie dobrze to taki wilk to . . . B)

Co do skrootoow klawiszowych to przyznaje racje - porazka.

Jaką mam grafę ?? co na x800GTO źle wygląda ta gra ??? lol jedyne w czym ustępuje Twojemu sprzętowi jeśli chodzi o jakosć wyświetlanej grafiki to HDR mistrzu. A ja pisałem o oświetleniu a nie o wyglądzie gry(gdzie rozmieszałem ludzi że grafika jest zła :lol: ), które jest beznadziejne a włączając hdr/bloom to już wogóle "znienaturzone" i zobacz jaki spadek fpsów jest z dodatkowymi źródłami światła, np. z pochodnią czy w budynku jakimś u magów... I co powiesz jeszcze że moja karta nie jest w stanie wyswietlić sceny z lepszym(naturalniejszym) oświetleniem niż jest w Obku ?? haha śmiech na sali, przykładów jest mase, pozwolisz że pozostawie to w milczeniu. A to że grasz w 1920x1440 i masz 1900XT to zajeb.iście Elo mistrzu, mnie to nie rusza.

Co do łuków dobrze wyszkolisz ? czytasz co ja pisałem nie chodzi mi ile strzał mam wywalic w denata tylko o to jak się zachowują po dostaniu strzałą. OMG. Swoją drogą to wyszkolenie o którym mówisz trochę trwa, a wcześniej można kur.. dostać.

No offence.

Edytowane przez ojejku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką mam grafę ?? co na x800GTO źle wygląda ta gra ??? lol jedyne w czym ustępuje Twojemu sprzętowi jeśli chodzi o jakosć wyświetlanej grafiki to HDR mistrzu. A ja pisałem o oświetleniu a nie o wyglądzie gry(gdzie rozmieszałem ludzi że grafika jest zła :lol: ), które jest beznadziejne a włączając hdr/bloom to już wogóle "znienaturzone" i zobacz jaki spadek fpsów jest z dodatkowymi źródłami światła, np. z pochodnią czy w budynku jakimś u magów... I co powiesz jeszcze że moja karta nie jest w stanie wyswietlić sceny z lepszym(naturalniejszym) oświetleniem niż jest w Obku ?? haha śmiech na sali, przykładów jest mase, pozwolisz że pozostawie to w milczeniu. A to że grasz w 1920x1440 i masz 1900XT to zajeb.iście Elo mistrzu, mnie to nie rusza.

Co do łuków dobrze wyszkolisz ? czytasz co ja pisałem nie chodzi mi ile strzał mam wywalic w denata tylko o to jak się zachowują po dostaniu strzałą. OMG. Swoją drogą to wyszkolenie o którym mówisz trochę trwa, a wcześniej można kur.. dostać.

No offence.

Jakby nie bylo roznicy to by ludzie raczej nie kupowali takich kart :mur: . . . i patrze jaki mam spadek FPS przy pochodni, starlight itp - spadek fps 1-2. Raczej nie mozesz wlaczyc HDR na swoim sprzecie wiec nie mow jak wyglada ( niektoore przedmoty rzeczywiscie mało naturalne - wg mnie trzyma to lepszy klimat, taki epicki :) ale wiekszosc i przede wszystkim oswilenie terenu wygladaja wspaniale).

Łuki - gdy stoisz w cieniu albo cos w ten desen i na odpowedniej odległosci wiele stworow cie nie zobaczy. Nieraz wale po 3 strzały a koles mnie nie zobaczy :lol:

Dobra a teraz cos co mnie naprawde zdziwiło. Mialem ten modzik na textury w oddali wysokiej rozdzielczosci, zainstalowałem patcha 1.1.425 beta i hi-res txtures mi zniknely :( wsadziłem je ponownie do gry i dalej nie działa . . . co moge z tym zrobic miał juz ktos ten bład?

i jeszcze jedno jest gdzies mod zeby wlaczyc AA + HDR na x1900 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi