Skocz do zawartości
Crosis

The Elder Scrolls IV: Oblivion

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie [; Mam mały problem z grą, a mianowicie, co mam ustawić w grze/wpisać w pliku INI by mieć spowrotem ciągle min. 21 fps? od początku gry miałem 19-30 fps (wszystko na średnie, 800*600 bez blooma) i dało sie normalnie grać, ale teraz, po przejściu paru questów (teraz szukam zaginionego medalionu królów czy czegoś w tę bańke) gra dramatycznie mi spadła do 6 fps (miejscami 18) :/ nawet nie wiem z jakiego powodu :/ w pliku ini zmieniałem tylko trawe, troche apropo blooma by wyglądał podobnie do hdr itp. ale to raczej nie przez INI bo je wywaliłem i wstawiłem nowe/świeże bez zmian i nadal to samo. Włączam gre wszystko na low 640*480 - 6-18 fps włączam ultra high all (1024*768, all na maksa, cienie i inne duperele, bloom, aa x6) - 6-18 fps o.0 OCB? Kto mi powie co mam zrobić? Bo teraz w ogóle grać prawie że nie mogę :/

(Ps. Spolszczenie zainstalowane od początku gry)

Edytowane przez Drunk_ZoZol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://rapidshare.de/files/25825472/Oblivionmax.rar.html - ściągnij i zobacz, screeny z maksymalnych ustawień na moim sprzęcie ;)

Ps. Już sobie poradziłem, przeinstalowałem Obka i po problemie o.0 w 800*600, AA x4, wszystko na średnie, drzewa maks, woda maks, włączony bloom i cienie off mam 15-35 fps :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No co, da się grać, tylko jak spadnie do tych 15 klatek to zdeka sie wqrzyć można :/ (Niestety te 15 fps przeważa, ale często mam ponad 20-25 i jest ok) Ale dobra, widze że mi nie wierzysz :P Chcesz screenów? xD

http://rapidshare.de/files/25835983/Oblivion.rar.html :)

Zrobiłem większość questów apropo Mrocznego Bractwa, już mam możliwość zostania wampirem, ale tą możliwość miałem już wcześniej w jednej z jaskiń, jednak zrezygnowałem [; Opłaca się w ogóle być wampirem? Ktoś z forum już nim był? Wiem tylko że to problem chodzić w dzień, bo sie hp traci, ale jakie są plusy bycia wampirem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No co, da się grać, tylko jak spadnie do tych 15 klatek to zdeka sie wqrzyć można :/ (Niestety te 15 fps przeważa, ale często mam ponad 20-25 i jest ok) Ale dobra, widze że mi nie wierzysz icon_razz.gif Chcesz screenów? xD

Nie wierze ci, bo taki mniej-wiecej framerate mam na swoim porzadnie wykreconym GF6600, wiec niestety w twoim przypadku to wszystko jest nierealne.

A screenow nie chce mi sie sciagac z rapidshare'a, trzeba bylo dac na imageshacka albo cos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem większość questów apropo Mrocznego Bractwa, już mam możliwość zostania wampirem, ale tą możliwość miałem już wcześniej w jednej z jaskiń, jednak zrezygnowałem [; Opłaca się w ogóle być wampirem? Ktoś z forum już nim był? Wiem tylko że to problem chodzić w dzień, bo sie hp traci, ale jakie są plusy bycia wampirem?

Rozumiem, ze szukajka zdechla? Temat wampiryzmu byl juz tu tyle razy walkowany, ze powinienes dostac procenty za pytanie "ktos juz byl?".

Co do tych 15 FPS i "da sie grac" to nie skomentuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No co, da się grać, tylko jak spadnie do tych 15 klatek to zdeka sie wqrzyć można :/ (Niestety te 15 fps przeważa, ale często mam ponad 20-25 i jest ok) Ale dobra, widze że mi nie wierzysz :P Chcesz screenów? xD

2224502[/snapback]

Jakas lipa z tymi kotami poniewaz zaatakowałem kilka razy kocura i szybko biegłem do wiedzmy a ta dalej twierdziła ze nie uzyłem sztyletu??? Czy jest jakis sposów aby to zrobić poprawnie :mur:
jakiego kota ?

masz miec krew jaszczura a nie kota

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja juz mam dosyc tej gry, wypieprzylem ja z dysku. tyle razy mi wychodzil z gry do pulpitu ze masakra, i to w losowo wybranych momentach. czasami zaraz jak wlaczylem gre, wybieram save do zaladowania i ukazuje sie moim oczom pulpit, czasami po dluzszym czasie, masakra. ktos tu wczesniej napisal ze skonczyl gre i gra mu sie wykladala ponad 70 razy (o ile dobrze pamietam). szkoda slow, wiecej nerwow stracilem przy tej grze niz mialem przyjemnosci z grania. Oblivion nawet nie dorasta do piet starszemu bratu (morrowind)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja juz mam dosyc tej gry, wypieprzylem ja z dysku. tyle razy mi wychodzil z gry do pulpitu ze masakra, i to w losowo wybranych momentach. czasami zaraz jak wlaczylem gre, wybieram save do zaladowania i ukazuje sie moim oczom pulpit, czasami po dluzszym czasie, masakra. ktos tu wczesniej napisal ze skonczyl gre i gra mu sie wykladala ponad 70 razy (o ile dobrze pamietam). szkoda slow, wiecej nerwow stracilem przy tej grze niz mialem przyjemnosci z grania. Oblivion nawet nie dorasta do piet starszemu bratu (morrowind)

Hmm ja mam na liczniku gry 42 h i gram po ok 2h dziennie (chociaz zdaza sie tez po 5-6h)i jakos jeszcze zadnego wywalenia do windy ani zwisu nie zaliczylem. A sprzedtu specjalnie mocarnego nie mam :/ Aha patcha zainstalowalem dopiero po ok 30h gry ;)

Edytowane przez Errorx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos tu wczesniej napisal ze skonczyl gre i gra mu sie wykladala ponad 70 razy (o ile dobrze pamietam). szkoda slow, wiecej nerwow stracilem przy tej grze niz mialem przyjemnosci z grania. Oblivion nawet nie dorasta do piet starszemu bratu (morrowind)

Gralem w Obliviona przez ponad 120 godzin i moze kilka razy wywalilo mnie na pulpit, ale tylko dlatego, ze gralem na 512MB i CTD wystepowal po 2-3 godzinach grania. Jestem przekonany, ze gdybym gral na 1GB, to nie byloby problemow.

Modyfikowales w ogole plik .ini?

Oblivion jest gorszy od Morrowinda chociazby w tym, ze ma slabsza fabule, slabiutki main quest, nie jest tak rozbudowany jak Morrowind (mniej ksiazek, umiejetnosci, broni, zbroi itp.). Jednak pod wzgledem walki, systemu skradania czy zachowania NPCow (a to gdzies pojda na polowanie, a to cos zjedza, przespia sie) Oblivion przebija Morrowinda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh mialem juz nie zamiescic ani jednego posta ale jako ze moderacja nie chce mi zlikwidowac konta (pewnie woli powoli % zarżnąć) to wam powiem zebyscie powylaczali procesy HP (jak macie drukarki HP - wszystkie procesy ktore mja na poczatku hp....) u mnie pomoglo jak reka odjol.

I przy okazji jak przeczyta jakis moderator to ja bardzo prosze o usuniecie konta bo mi sie nie podoba juz to ze dostaje % losowo co jakis czas.

Wystarczy że będziesz przestrzegał regulaminu, między innymi pisał na temat. Tak się składa, że większość % jakie otrzymałeś było za OT. Losowo to można dostać w twarz w nocy na ulicy. Nie chcesz uczestniczyć na tym forum, to na nie nie wchodź. Proste. I już się tak nie dąsaj. // Crosis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta gra to jeden z lepszych sprawdzianow podkreconego sprzetu.

w sigu widac masz sprzet troche krecony, na 99% to wina wlasnie tego a nie samej

gry. U mnie komp chodz 24/7 przez 3 tygodnie grania w nia (polska wersja z patchem 1.1)

po pare godzin w nocy ani razu nie wyszla mi do pulpitu i zero bledow. System chodzi do tej pory

bez restartu - 4 tydzien.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no sprzet jest troche podkrecony ale w innych grach nie mam resetow, wszystko jest ok, tylko ten oblivion stawia opory, moze to dlatego ze mam tylko 512mb ramu

ja w innych grach i marku moge sobie grafe ustawic na 420 i jest oki.

w obvi nawet na 370 pojawiaja sie po godzinie arty.

To samo z procesorem i ramem. Serio ta gra szczegolnie po paru godzinach

sprawdzi lepiej wszystkie podzespoly niz jakos tam pi czy mark.

W niej chodzi mocno nie tylko procesor ale ram i grafika. To dobry sprawdzian tez dla

zasilacza.

Pzdr

Edytowane przez seraf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ale nie chce mi się pszeszukiwać całego tematu.

Ludzie mam problem pojawia mi się standardowy błąd aplikacji czyli:

Wystąpił problem z aplikacją Oblivion i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty.

Jeżeli jesteś w trakcie pracy, informacje, nad którymi pracujesz, mogły zostać utracone.

Aby uzyskać więcej informacj o tym błędie itd.

Co mam zrobić.

Mój komp:

Windows XP z Serwis Packiem 2

512MB ramu

Geforce 3 titanium

Athlon XP 1800+

Co mam zrobić.Pomocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serio ta gra szczegolnie po paru godzinach

sprawdzi lepiej wszystkie podzespoly niz jakos tam pi czy mark.

W niej chodzi mocno nie tylko procesor ale ram i grafika. To dobry sprawdzian tez dla zasilacza.

Pzdr

do tego 30 stopni w pokoju i po paru godzinach gry bez zwiechy ani arta, można by bez obawy o nic odesłać kompa do elektrowni atomowej by nią sterował. Niestety ma to też i złe strony, musiałem ubciąć oc na grafie o całe 2% ;( Niemniej wczoraj po południu przeszedłem całą arenę, oraz parę pobocznych questów (z 6-7godzin grania) bez najmniejszej zawiechy :)

No to w takim razie Xbox360 Jest bardzo dobrym sprzętem. icon_razz3.gif Kilka godzin grania i wszystko w porzadku. icon_smile3.gif icon_biggrin3.gif

Co ty powiesz, na def zegarach to wszystko, o ile jest sprawne, działa bezproblemowo :P

Co mam zrobić.

zajrzeć do FAQ plus ewentualnie zainstalować grę na nowo, tylko "sejwów" nie zgób! Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

512MB ramu

Geforce 3 titanium

Athlon XP 1800+

Po co chcesz wlaczac te gre? Chyba sie nie odpali.

Ups nie zauważyłem, ale wszystko da się uruchomić jak nie po dobroci to siłą :)

Polecam potestować mod OLDBLIVION, wymusić w pliku .ini kożystanie z shaderów w ver 1.0 (bForce1XShaders=1), czy wogóle pozbyć ich się (bUse Shaders=0) jak nie pomoże pogooglować na pewno jest jakieś rozwiązanie.

EDIT:

Proszę OLDBLIVION załatwia sprawę, miłego grania :)

The list of confirmed supported cards with Oldblivion is currently

* Geforce 3 series

* Geforce 4 TI series

* Geforce FX series

* Quadro FX series

* Geforce PCX 5300

* Radeon 9550

* Radeon 9200 series

* Radeon 9000 series

* Radeon 8500 series

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymuszenie nic nie pomogło a oldblivion sie nie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span> znaczy jak dam CTRL + ALT + DELETE to w procesach jest ale tak sie nie włączy, zainstalowałem go do C:\Program Files\Oldblivion dobrze zainstalowałem???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak ja do tej pory uzywalem wlasnie obliviona do testowania stabilnosci -z grafa musialem bardzo zjechac zeby nie bylo artow -taki 3dmark 2003 2005 na moim 7800Gt przechodza spokojnie na 500mhz a taki oblivion potrzebuje 25 mhz nizej zeby dzialac ok . druga sprawa podkrecanie ramu-zadna gra mi nie wywalala , superpi 32 mb itp przechodzilo bezblednie , marki w loopie tez smigaly (a 2001 i 2003 sa wrazliwe na ram) a obvilion sie sypal...

a teraz o czyms innym , zaczelem grac tak bardziej na powaznie i dostalem jakies zlecenie ze mam tam kogos zabic i ze na mapie dodano to miejsce -jak wlaczyc mape ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pytanie do kogoś kto ma taki sprzęt jak ja.

czy po zainstalowaniu Patcha 1.1 i spolszczenia gra chodzi lepiej (oczywiście bez żadnych modów)? Mniej się wykrzacza? Jeśli tak to będę musiał chyba znowu sobie obka instalnąć ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi