Skocz do zawartości
Crosis

The Elder Scrolls IV: Oblivion

Rekomendowane odpowiedzi

Ja pomiędzy full a max reduce widze mało różnic. Tylko mnie jedno dziwi. Użycie vramu. Ja z qtp2 dla 256mb mam niekiedy ponad 512. Np po wyśjciu ze skingrada właśnie na tej drodze http://www.hotlinkfiles.com/files/122660_l...l-roadstone.png mam użyte daleko ponad 400mb. Najgorzej jest po wyjsciu z Chorrol bo tak vram wylatuje poza granice 512 ram. Nie wiem dlaczego tak jest (może za mało zwykłego ramu - wątpie) a może przez unique landscapes. Zainstaluje sobie teraz reduce max bo widze ze nie dość ze textury są lepsze niż z qtp 2 to jeszcze może mnie vramu zużyją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanie z innej beczki, chciałbym sobie zaimortować facjaty z TNR i żeby TNR nie zmieniło mi na przykład tweaków zrobionych przez Francesca itd., a jedynie właśnie ryjki.

Oczywiście można to zrobić przy pomocy Wrye Bash, a że nigdy z tego nie korzystałem, to proszę o potwierdzenie, czy dobrze robię:

Uruchamiam WB, deaktywuje "TNR All Races Final.esp", klikam prawym na "Bashed Patch, 0.esp", wybieram "update", zaznaczam "NPC FACE" i daje "OK".

Rozumiem, że WB zczytuje wtedy wszystko, co związane z NPC i łączy to z TNR w ten sposób, że na "wierzch" umieszcza tylko rekordy dotyczące twarzy z TNR i wszystko zapisując w pliku "Bashed Patch, 0.esp". Dlatego plik ten powinien znaleźć się na końcu listy modów. Dobrze kombinuję?

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanie z innej beczki, chciałbym sobie zaimortować facjaty z TNR i żeby TNR nie zmieniło mi na przykład tweaków zrobionych przez Francesca itd., a jedynie właśnie ryjki.

(...)

Dobrze kombinuję?

Kombinujesz jak koń pod górkę. :?

Poszukaj na oficjalnym forum tematu o modzie Francesco's i spójrz w okolice czwartego posta. Powinny tam być linki do modów, które zostały specjalnie przystosowane do francesco. Powinien być tam właśnie TNR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle, ze wyszlo juz TNR: Khajit i Argonians, a do nich patchy do francesca nie ma i nie wiadomo kiedy beda.

To po pierwsze. Po drugie, TNR jest niekompatybilne niemal ze wszystkim, co w jakiś sposób zmienia NPCów (statystyki, lewelowanie itd), dlatego dobrze wiedzieć w jaki sposób "wyrwać" same twarze z TNR i zaaplikować je do reszty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak masz wlaczone?

Jakis mod? Edycja *.ini?

U mnie przez sterowniki nie dziala, uzywam ATT, nie mam CCC.

Z opcji gry, wyswietla sie komunikat ze nie obsluguhe AA + HDR.

Co jest?

Ja też mam ATT i nie mam CCC.

W grze nie da się tego ustawić. W grze wyłączasz AA i włączasz HDR. Nastęonie ustawiasz w ATT AA (ja mam x4. Wgóle dziwna sprawa na mojej karcie - wszystko pięknie działa HDR świeci, ząbków nie ma, a gra chodzi tylko niezacznie woniej niż bez AA). Penie niepotrzebnie o tym pisze, alle te AA ustawiasz w zakładce DirectX a nie OpenGL :)

Ja nigdy nie miałem problemu z AA+HDR w tej grze i zawsze AA wymuszałem w sterach a HDR włączałem w grze.

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z odgłosami rozmowy.Konkretnie po zainstalowaniu spolszczenia nie słyszę w ogóle mowy a także na arenie nie słychac też kolesia który zapowiada walkę.Da się coś z tym zrobić?

Bylo juz o tym, to wina cracka, wloz orginalna plyte i problem zniknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam problem z HDR+AA na swojim Radku,wymuszam w sterach AAx4 a w obku jest HDR no i są ząbki,jak wylącze HDR nie ma ich,jak temu zaradzić?

Mam najnowsze stery omegi

EDIT:

Znalazlem coś takiego jak "chuck patch" do ATI jaki dodaje obsługe HDR+AA

http://www.nordichardware.com/news,3500.html

z tym że za cholerę go nie mogę zainstalować,wyskauje mi "VGa driver not found" kurde,oparte to na catach 6.6 ,a na najnowsze się nie da nalozyć,tak czy inaczej nie mogę odpalić AA+HDR :/

Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ba, pewnie ze sie oplaca :)

Sprobuj QTP3 Reduced (kupe sciagania, ale IMHO warto), do tego Phinix Waterfix, Natural Weather lub Atmospheric Weather System, Illumination Within Revived a takze (zeby troche podbic fps) Operation Optimization, Oblivion Polygone Overhaul (OPO) oraz Streamline.

Przypominam tez wszystkim, ze juz w poniedzialek bedzie do zassania najnowszy (i jednoczesnie ostatni) oficjalny mod Bethesdy - Fighter's Stronghold. Przez pierwszy tydzien bedzie dostepny za darmo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@costi. Czy coś jeszcze byś dorzucił dla najładniejszego widoku na mojej konfiguracji?

Poszukaj jeszcze czegos poprawiajacego wyglad NPCow. Ja korzystam z TNR (Tamriel NPCs Revamped), ale sa tez inne mody - musisz poprzegladac screeny i zdecydowac, ktory Ci sie najbardziej podoba.

Mozesz sie tez zainteresowac Unique Landscapes.

EDIT:

@razorBMW - jesli przez KotN masz na mysli wszystkie oficjalne mody, ktore byly w komplecie, to oprocz KotN i SI wyjdzie w poniedzialek jeszcze Fighter's Stronghold.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie są jakieś fajne potworki żeby się poskillować? Np. trolle, bo są skubańce dość mocne. Aktualnie mam 9lvl i robie z MQ - Dagon Shrine. A z itemkami to jest tak że im wyższy lvl tym lepsze wypadają z mobów? czy jak? :wink:

Tak. Oczywiście jak grasz bez modów typu Francesco's czy OOO. Graj dalej, nabijaj lvle, a na 20+ poziomie będziesz latał w pełnym daedryku lub glass armor, a moby to będą głównie dremory, xivilai i inne pomniejsze daedry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Oczywiście jak grasz bez modów typu Francesco's czy OOO. Graj dalej, nabijaj lvle, a na 20+ poziomie będziesz latał w pełnym daedryku lub glass armor, a moby to będą głównie dremory, xivilai i inne pomniejsze daedry.

a zapomniałem, z Twojego tonu wypowiedzi wynika, że grzechem jest grać bez modów :unsure:

dobrze zrozumiałem? :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faq prawie znam na pamięć :P mnie jakoś wciągnęło bez modów i fajnie się gra :D jak będe do niej jeszcze raz siadać to z modami popykam, narazie nie czuje takiej potrzeby ;]

to w końcu grzesze grając bez modów? :D

a shivering island opyla się instalować? coś ciekawego tam jest? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a zapomniałem, z Twojego tonu wypowiedzi wynika, że grzechem jest grać bez modów :unsure:

dobrze zrozumiałem? :]

Tak, dobrze zrozumiałeś. Cóz za przyjemność jest spotykać bandytów w najlepszych i najdroższych zbrojach na 20+ poziomie? Te zbroje, daedryczne, szklane czy nawet ebonowe są legendarne i za samego daedryka możnaby kupić średniowieczne miasto co najmniej średniej wielkości... Poza tym gra na wyższych poziomach staje się strasznie nudna i o ile dobry warrior nie będzie miał problemów, to takiemu assassinowi już znacznie ciężej.

Grzechem jest także nie zajrzeć do FAQ :>

Gra bez modów jest dupna, bez modów grać się po prostu nie da :|

Bez modów da się grać i to nawet powyżej 120+ (tak, bez modów grałem tyle w Obliviona... no razem z bratem, więc na mnie wyszło jakieś 80h). Faktem jest, że Oblivion i Morrowind mają jeden ogromy atut - mody. Powstało tyle świetnych modów do tych dwóch gier (i nadal powstaje, do Obliviona nie będzie już oficjalnych modów, więc sytuacja też jest już jasno określona), które potrafią dodać naprawdę masę nowego contentu, co potrafi zmienić zupełnie grę.

FAQ dawno nie był aktualizowany... I pewnie jeszcze przez jakiś czas nie będzie, bo jakoś czasu na to nie ma... No chyba że zmienię pracę. ;)

Sam w Shivering Isles nie grałem, ale przeważnie wszyscy chwalą ten dodatek. Lepiej zainstalować.

W ogóle proponowałbym Ci Xaz, żebyś przeszedł MQ bez modów, a później zaczął od nowa z modami (i olał MQ po oddaniu amuletu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak wyżej panowie zaznaczyli: obek bez modów jest średni (nie licze oprawy av ;]) i czasami wnerwiający (levelowanie - za szybkie, skille - za szybkie itp itd ;)). Franczesko zainstaluj (czy tam ooo) bo to imo podstawa reszta modów jak kto woli.

Ja już nie gram w gre pt Oblivion tylko ModedObek ;). Mody naprawdę potrafią 'uratować' grę szkoda tylko ze panowie z Bethesdy jakoś sie nie kwapią do dania CS/SDK dla Fallouta 3. Chyba chcą już doszczętnie zniszczyć ten tytuł (takie małe ot ;p).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi