Skocz do zawartości
Crosis

The Elder Scrolls IV: Oblivion

Rekomendowane odpowiedzi

a ja mam pytanie jak tam u was z czasem gry? bo ja mam juz 50h (55zadan zrobionych 19lvl postaci ) ,a glowny watek ledwo ruszony, skonczylam narazie z gildi tylko arene (ale co tydzien walcze sobie rekreacyjnie z potwram ostatnio 3minotaur lordy padly) i jestem dosc daleko w dark brotherhood a przedemna jeszcze wszystkie zadania u zlodzieji i wiekszosc u magow i wojownikow....

rokuje jakies 150-200h zabawy w sumie.

od czasu morrowinda w nic mi sie nie udalo tak dlugo grac (50h) a końca niewidac:)

Edytowane przez LouisCiffer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LouisCiffer napisał(a):

a ja mam pytanie jak tam u was z czasem gry? bo ja mam juz 50h (55zadan zrobionych 19lvl postaci ) ,a glowny watek ledwo ruszony, skonczylam narazie z gildi tylko arene (ale co tydzien walcze sobie rekreacyjnie z potwram ostatnio 3minotaur lordy padly) i jestem dosc daleko w dark brotherhood a przedemna jeszcze wszystkie zadania u zlodzieji i wiekszosc u magow i wojownikow....

rokuje jakies 150-200h zabawy w sumie.

od czasu morrowinda w nic mi sie nie udalo tak dlugo grac (50h) a końca niewidac:)

Tylko 50h ?

Zwiedzanie swiata w Morro- samej podstawki zajelo mi bite 10 tygodni, gdzie w dobry tydzien robilem grubo ponad 70h gry (W zly tydzien kolo 30h)

Zdazylem zostac szefem:

Gildii Magow

Gildii Wojownikow

Gildii Zlodzieji

Legionu Cesarskiego

Swiatyni

Kultu Imperialnego

Morag Tong

Rodu Haalu

Dodatkowo zrobilem misje dla Dwoch Lamp, komplet misji dla klanow wampirow Quarra.

Nie spomne o misjach dla daerycznych bostw, tzw misjach romantycznych i sporej ilosci questow bocznych znajdywanych w miastach (ktorych jest ponad 50 a przynajmniej o tylu wiem). Specjalnie nie wspominalem watku glownego.

Tego nie dalo sie zobaczyc w drobne 50h : :wink:

Edytowane przez spicum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jonathan napisał(a):

Dobra mi giera wyrzuca jakis memory error i [gluteus maximus]

Reinstalka nie pomogla ;/

Na pocztku przy wcisnieciu "continue" wyskakuje komunikat " Save game version is 0.00 an current version is 0.125 so errors may occur. Continue traing to load? "

Mial juz ktos taki problemik?

A działa Ci po reinstalce jak wieźmiesz New Game ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spicum nie zrozumiales mnie, 50h to liczba godzin ktorą gram jak narazie w obliviona,

(czyli w nic mi sie nie udalo grac tyle co juz do tej pory gram w obliviona)-moglem sie wyrazic nie jasno

w morka gralem znacznie dluzej nie pamietam teraz dokladnie ile ale to byl okolo 3miesieczny maraton po kilka-kilkanascie h dziennie...

i z tego co pamietam nie zrobilem wszystkich zadan i nie tykalem modow dodajacych nowe zadania,

odpuscilem sobie tez puzniej questy (losowe??) typu idz do A przynies B bo byly schematyczne i nudne a nagrody byly praktycznie zadne

jonathan mialem niestety to samo, nauczylo mnie to robic co jakies 30min zwykle savy i to nie w tym samym miejscu

no coz uczymy sie na bledach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LouisCiffer napisał(a):

spicum nie zrozumiales mnie, 50h to liczba godzin ktorą gram jak narazie w obliviona,

(czyli w nic mi sie nie udalo grac tyle co juz do tej pory gram w obliviona)-moglem sie wyrazic nie jasno

w morka gralem znacznie dluzej nie pamietam teraz dokladnie ile ale to byl okolo 3miesieczny maraton po kilka-kilkanascie h dziennie...

i z tego co pamietam nie zrobilem wszystkich zadan i nie tykalem modow dodajacych nowe zadania,

odpuscilem sobie tez puzniej questy (losowe??) typu idz do A przynies B bo byly schematyczne i nudne a nagrody byly praktycznie zadne

jonathan mialem niestety to samo, nauczylo mnie to robic co jakies 30min zwykle savy i to nie w tym samym miejscu

no coz uczymy sie na bledach

A to przepraszam - opacznie zrozumialem koncowke :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jonathan napisał(a):

Nie

Okazalo sie ze gra uszkodzila mi dwa ostatnie save w tym autosave.

Jestem w plecy dwa lvl

Wkurzające co?Mi gierka pare razy popsuła autosave'a ale na szczescie w katalogu z nimi jest autosave.bak...wystarczy zmienic jego rozszerzenie na .ess i gra gitara :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jonathan napisał(a):

Juz po ptakach bo cofnolem sie do ostatniego dzialajacego save :(

Spokojnie, z doswiadczenia wiem ze ta rada przyda Ci sie niejednokrotnie w obliovionie...:mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yuucOm napisał(a):

Imo wystarczy dużo razy sejwować :). Ja po 46 h grania mam 342 sejwy i do tego dużo było quicksejwowania :D.

A potem ludzie mowia, ze gra jest za prosta...

Ja saveuje jak odchodze od gry.

11 save'ow, 30 z hakiem godzin gry. Level 4 :lol:

Zrobilem jednego questa jak na razie - sledzilem typa w miescie, co go kupcy nie lubia za zanizanie cen ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to ladny z ciebie "turysta" sialala ;)

czemu tak unikasz questow przeciez to kwintesencja tej gry ?

Ja sie do czestych sejwow przyzwyczailem jak mi gra wychodzila do windy kilka razy dziennie (poradzilem sobie z tym problemem ale nawyk zostal) a gra jest za prosta przez kompas bo poziom trudnosci walk to przeciez mozna sobie podkrecic. Ponoc juz niewielka zmiana trudnosci jest odczuwalna

w tym zadaniu o kupcach znalazlem super bron jak na moj poziom wtedy i mysle ze chyba nie bylo to losowe bo byla to bron duuuzo silniejsza niz te co znajdzywalem jeszcze dlugo potem.

tu szczegoly:

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

przy koncowej walce w sarkofagu przy jednej trumnie (jakos tak chyba w srodku otwartej trumny po lewej stronie od wejscie) lezala zakleta elficka "maczuga" , ktorej naladowanie kosztuje ponad 6000zlota ...mialem chyba wtedy cos kolo 2-3lvl i wyczyscilem nia potem 3/4 areny...ale kto wie moze to bug byl a nie cudowne odkrycie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosze o pomoc pytanie moze glupie ale gdzie zapisuja sie save-y??? przerylem wszystkoi nic nie znalazlem a czeka mnie format:/ a jak przeinstaluje gre to save-y lapie odrazu gdzie one sa?

EH JUZ WIEM EHHE SRY ZA KLOPOT:d

Edytowane przez PRESTON

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Massimo napisał(a):

Czy możecie mi powiedzieć gdzie mogę szybko zarobić trochę pieniędzy (ok. 2000)? Otóż pozabijałem parę ludzi w miastach, trochę kradłem i uzbierało się ponad 15000 do zapłaty ;-)

Jak juz pokradles to mozesz pokrasc wiecej. Polecam w szczeglonosci okradac zamki, kasztele :) oraz pozabierac co sie da z gildii magow - co jesli do niej nalezysz nawet nie jest to uznawane za kradziez, a sprzet alchemiczny troche jest wart.

Ewentualnie poczyscic troche lochow.

Ponadto lepiej splacic sie w gildii zlodziei niz u straznikow. CHlopaki zdejma nagrode za 2x mniej kasy jesli dobrze zauwazylem.

PRESTON napisał(a):

prosze o pomoc pytanie moze glupie ale gdzie zapisuja sie save-y??? przerylem wszystkoi nic nie znalazlem a czeka mnie format:/ a jak przeinstaluje gre to save-y lapie odrazu gdzie one sa?

poszukaj w 'Moje dokumenty'.

document and settings -> tu pewnie nazwa usera -> my documents -> my games

Edytowane przez spicum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LouisCiffer napisał(a):

no to ladny z ciebie "turysta" sialala ;)

czemu tak unikasz questow przeciez to kwintesencja tej gry ?

Ja sie do czestych sejwow przyzwyczailem jak mi gra wychodzila do windy kilka razy dziennie (poradzilem sobie z tym problemem ale nawyk zostal) a gra jest za prosta przez kompas bo poziom trudnosci walk to przeciez mozna sobie podkrecic. Ponoc juz niewielka zmiana trudnosci jest odczuwalna

w tym zadaniu o kupcach znalazlem super bron jak na moj poziom wtedy i mysle ze chyba nie bylo to losowe bo byla to bron duuuzo silniejsza niz te co znajdzywalem jeszcze dlugo potem.

tu szczegoly:

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

przy koncowej walce w sarkofagu przy jednej trumnie (jakos tak chyba w srodku otwartej trumny po lewej stronie od wejscie) lezala zakleta elficka "maczuga" , ktorej naladowanie kosztuje ponad 6000zlota ...mialem chyba wtedy cos kolo 2-3lvl i wyczyscilem nia potem 3/4 areny...ale kto wie moze to bug byl a nie cudowne odkrycie

No maczuge tez znalazlem (to sie nazywa jakos inaczej :|) ale zeby byla jakas super hiper powerowa to nie wiem - a ze mam dopiero cos kolo 3500 zlota to jej nie podladuje za bardzo na razie ;)

Co do unikania questow - mam chyba z 12 do odwalenia w zakladce z questami (nazbieralo mi sie po tym lazeniu) ale taki quest to troche czasu zzera, a ze gram w tygodniu tylko "z doskoku" wiec nawet sie za nie nie zabieram. W weekend troche powalcze - trzeba w koncu dupsko na powaznie ruszyc poza miasto ;)

Chociaz zapowiada sie ladna pogoda i bede mial dylemat... Sobotnie noce to PES online, piatkowe spedzam w pubie... Choroba... po kiego diabla ja tego Obliviona kupowalem? :unsure: :lol:

A przy okazji zapytam sie o cos: mozna w stolicy kupic jakies porzadne buty do skradania sie? Czy trzeba szukac gildii zlodziei? Ewentualnie moze gdzies leza zapomniane? ;)

A na zarobienie kasy dobre jest wybrac sie dookola murow miasta i pozbierac grzybki i roslinki i poprzyrzadzac z nich mikstury, ktore potem mozna niezle sprzedac u tego czarnego na rynku (jak jest ten rzad sklepikow, to ostatni po prawej) - facet daje mi sie najlatwiej utargowac i buli mi 95% wartosci za przedmioty :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maSTHa212 napisał(a):

A ja mam takie pytanko : czy ktos gierczy w to ale na X360?? Na Gamespot ocenili gierke na PC i X360 i ta druga wersja dostala wyzsza ocene. Ktos wie dlaczemu i czy ktos ewentualnie ma jakies wrazenia z tej platformy?

pozdro

Wybór jest prosty - X360. Pozwoli ci to zaoszczędzić 1.) sporo pieniędzy (high-endowe karty, potrzebne do płynnej gry w Obliviona kosztują mniej więcej tyle co wersja podstawowa X360 - oczym napewno wiesz;)) 2.) czasu (wszystkie te triki w zakresie konfiguracji ustawień graficznych, modyfikacja pliku ini, zmiany sterowników - po pewnym czasie przechodzi ochota na grę :) ), 3.) zdenerwowania (te niekontrolowane wyskoki do windy, black screeny, zawiechy etc :mur: ).

Jedyny mankament to ofkoz btrak widoków na wersję pl (kinową zresztą, zatem nie taki znowu duży ten minusik;)); jeżeli znasz angielski to wiele się nie zastanawiaj. Wersja pc ma kiepsko zoptymalizowany silnik i często działa niestabilnie, za to na X360 - w pełni o.k. (o innych grach nie mówiąc; a poza tym spokój z bezsensownym dokładaniem do kompa, przynajmniej na 2 lata).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sialala napisał(a):

A przy okazji zapytam sie o cos: mozna w stolicy kupic jakies porzadne buty do skradania sie? Czy trzeba szukac gildii zlodziei? Ewentualnie moze gdzies leza zapomniane? ;)

w Brotherhood po wykonaniu pierwszych 2 zadań dostajesz ładny secik :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jake79 napisał(a):

Wybór jest prosty - X360. Pozwoli ci to zaoszczędzić 1.) sporo pieniędzy (high-endowe karty, potrzebne do płynnej gry w Obliviona kosztują mniej więcej tyle co wersja podstawowa X360 - oczym napewno wiesz;)) 2.) czasu (wszystkie te triki w zakresie konfiguracji ustawień graficznych, modyfikacja pliku ini, zmiany sterowników - po pewnym czasie przechodzi ochota na grę :) ), 3.) zdenerwowania (te niekontrolowane wyskoki do windy, black screeny, zawiechy etc :mur: ).

zasadniczo sie z toba zgadzam. jest tylko jedno "ale"

mody

za pol roku na pc gra bedzie dalej zyla dzieki dodatkom (dodatkowo bedzie leipej wygaldala bo bedziemy mieli nowe gpu i podkrecone .ini) a na X. bedziez mial wciaz caly czas ta sama gre (bardzo dobra, zreszta)

dla obliviona X'a bym nie kupil, co innego inne tytuly :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, dla modow i innych bzdetow, lepiej grac na PC... omg, chyba zapomniales o frammerate, bo jakies 75% screenow widzanych przezemnie z frapsem wlaczonym, pokazywalo fpsy na czerwono. Bez boskich modow mozna jakos przezyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sialala napisał(a):

A na zarobienie kasy dobre jest wybrac sie dookola murow miasta i pozbierac grzybki i roslinki i poprzyrzadzac z nich mikstury, ktore potem mozna niezle sprzedac u tego czarnego na rynku (jak jest ten rzad sklepikow, to ostatni po prawej) - facet daje mi sie najlatwiej utargowac i buli mi 95% wartosci za przedmioty :D

Ja tak kaske trzepie ;d. O którego czarnego Ci chodzi ? (w jakiej dzielnicy IC i jak sie nazywa ten sklep ;d).

jonathan napisał(a):

Na UMBRE jezeli nie byles :>

Ja sie z chęcia wybiore :P. Tylko gdzie taką Umbre można spotkać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi