Matcheo Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 (edytowane) Czesc Chcialem sprawdzi jaka jest temperatura na procku AMD Athlon 64, 1800 MHz (9 x 200) 3000+ plyty glownej A8NE-FM (3 PCI, 1 PCI-E x16) i sprawdzilem programem EVEREST dane wyszly nastepujace: Właściwości czujnika: Typ czujnika SMSC DME1737 (SMBus 2Eh) Temperatury: Płyta główna 37 °C (99 °F) Aux 49 °C (120 °F) WDC WD800JD-22LSA0 35 °C (95 °F) WDC WD800JD-22LSA0 29 °C (84 °F) Wentylatory: Procesor 970 RPM Wartości napięć: Napięcie rdzenia procesora 0.95 V +2.5 V 2.51 V +3.3 V 3.32 V +5 V 5.13 V +12 V 12.13 V VTR 3.44 V co to w ogole jest ta temperatura AUX ??? no i czy parametry sa w miare OK ??? i jeszcze jedno mam wentylatora na obudowe standardowke arctica coolera i dziala po prawnie na innych kompach a na tym kreci i pochwili sie wylacza calkowicie co moze byc przyczyna ?? z gory dzieki za jakikolwiek komentarz Edytowane 28 Października 2005 przez Matcheo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIOSKARPA Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 9x200 to chyba 2800+ ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 Nie. W 939 1800MHz daje 3000+, przynajmniej tak wszędzie to reklamują :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matcheo Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 speedfan ?! co tutaj jest temperatura procka ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 Użyj najnowszego Everestu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matcheo Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 dem dzieki mam go i zobacz co mam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vaneck Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 Zobacz w bios? Może ta płyta nie ma czujnika? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matcheo Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 no wlasnie w Biosie pokazuje mi na tym procku 55 C jak potrzymam na samym Biosie czasami wzrasta do 58C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 Dobrze przykręciłeś coolera? Jaki to w ogole wiatrak na nim siedzi? Coś dużo. Chyba, że bios zawyża, ale też mi sie nie wydaje, coby dwadzieścia pare stopni zawyzał ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matcheo Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 to jest problem na AMD A64 3000 mam standardowke z czujnikiem chlodzenia wiec co ?? polecasz wymiane wiatrak ???? no ale spojrz jeszcze na to zalozylem na obudowe coolera arctica i doopa kreci sie kreci ise wylacza potem czasami jeszcze po kreci lub wcale a na innym smiga jak opentany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mysz3k Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 ustaw w biosie aby wylaczal sie wiatrak gdy temp spadnie ponizej 25 C a na full jak osiagnie powiedzmy 55... albo masz pecha i ta blaszka na procku co rdzen przykrywa nie przylega dokladnie do rdzenia i mimo chlodzenia i tak temp bedzie dosc wysoka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 Jak to pecha? To chyba w kwestii producenta leży to, żeby blaszka przylegała do rdzenia. AMD64 są dość wrażliwe na temperatury, a same też nie wydzielają dużo ciepła. Matcheo spróbuj dotknąć radiatora od spodu, bez odkręcania go oczywiście. Jeśli faktycznie ma 55 stopni to to poczujesz. Może problem lezy w płycie, która zawyza odczyty. Ja ma DFI też myślałem, że mam coś nie tak z prockiem, ale upgrade biosu obniżył temperature, a raczej jej odczyt o 10*C. Co do zmiany wentylatora, to nie spieszyłbym się aż tak jeśli nie planujesz OC. W końcu AMD stworzyło te wentylatory, żeby chłodziły procesory, więc muszą spełniać swoje zadanie. Spróboj najpierw dotknąć radiatora i napisz co i jak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matcheo Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 radiator na procku jest hmm no nie zimny jak lood ale chlodny nie czuc by mial 55 C to juz bardziej cieplejszy radiator jest na graficznej wiec co male obroty wentylatora ?? czytalem w wypowiedzach ze ludzie ktorzy kupowali wentylatorki mieli rozne zdanie ze cichochodzi - OK chodzi nie ktorym sie rozjechal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 Wg mnie płyta zawyża odczyty. Poszukaj info na ten temat w google. Jak już wspominałem, moje DFI tak miało i szybki upgrade biosu pomógl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matcheo Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 ok dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 31 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2005 albo jak juz mysz3k pisał masz zle zalozonego ihs'a i zadne zabawy nic nie dadza w temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...