Skocz do zawartości
serek_x

X800xl Czy X800pro?

Rekomendowane odpowiedzi

x800PRO ma 12 potokow a x800XL 16 potokow.

Taktowanie x800PRO to 475MHz dla GPU i 450MHz dla pamieci jak dobrze pamietam.

Odpowiendnie taktowanie x800XL 400MHz dla GPU i 490MHz dla pamieci.

Wydajnosc teoretyczna x800PRO to 5700 a XL'a 6400 wiec XL powinien byc troche szybszy na defaultowym taktowaniu i jak pamietam jest szybszy ;).

x800XL slabo sie kreci a przynajmniej slabiej niz x800PRO. Mozna trafic na x800PRO w ktorm bedzie sie dalo odblokowac dodatkowe potoki ale dzisiaj kupno takiej karty jest trudne(szczegolnie nowej). Z tych 2 chyba lepiej wybrac x800XL.

A najlepiej to wybrac x800GTO^2 bo bez problemu mozna odblokowac potoki i wykrecic karte do zegarow x850XT lub nawet x850XT PE a w najgorszm przypadku do X800XT a wtedy x800XL jest gorsza karta.

Wiec jesli masz mozliwosc to kupuj x800GTO^2. Karta naprawde majaca ogromny potencjal w sobie B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podobnie jak u Ciebie?? :| daj linka do orba 05

1726405[/snapback]

Tak sobie czytam i doszedłem do wnioski,że nie warto doplacac 45% do GTO2 zamiast GTO ... MIałem zmienać moją GT @ 12p na GTO2 ale jakoś wzrost wydajnośi do mnie nie przemówił ... moja robi 6224 w 2005 (na razie ...)

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie czytam i doszedłem do wnioski,że nie warto doplacac 45% do GTO2 zamiast GTO ... MIałem zmienać moją GT @ 12p na GTO2 ale jakoś wzrost wydajnośi do mnie nie przemówił  ... moja robi 1726490[/snapback]

Ja dobiłem do 6500pkt w 05.

Ale zauważ że moja grafa nie jest jeszcze na maxa wykręcona, "tylko" 500/600 :D

Na razie czekam na mocniejszy zasilacz to wtedy się pobawię.

Jak chcesz porównywać wyniki do moich to ustaw proca tak jak ja. Masz w końcu 500MHz przawgi.

Wtedy przewaga gto2 powinna wzrosnąć.

I jeszcze jedno. Masz grafę i proca wykręconego na maxa na codzień czy tylko do smarków??

U mnie jest tak na stałe i na stockowym chłodzeniu ( oprócz proca) i max temp rdzenia to 55st.

Edytowane przez klimu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dobiłem do 6500pkt w 05.

Ale zauważ że moja grafa nie jest jeszcze na maxa wykręcona, "tylko" 500/600 :D

Na razie czekam na mocniejszy zasilacz to wtedy się pobawię.

Jak chcesz porównywać wyniki do moich to ustaw proca tak jak ja. Masz w końcu 500MHz przawgi.

Wtedy przewaga gto2 powinna wzrosnąć.

I jeszcze jedno. Masz grafę i proca wykręconego na maxa na codzień czy tylko do smarków??

U mnie jest tak na stałe i na stockowym chłodzeniu ( oprócz proca) i max temp rdzenia to 55st.

1727074[/snapback]

wiesz co -śmiałby ci się w twarz jak by Twoja grafa dała mniej punktów od mojej ... w końcu zmodowałeś ją na X850 ... a na 16 potokach z ATI to ja zrobiłem >7,5k w 2005 :D

ja tylko stwierdzam że dopłata 45% po to żeby mieć 10% więcej szybkości w grafice jest problematyczna ...

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz co  -śmiałby ci się w twarz jak by Twoja grafa dała mniej punktów od mojej ... w końcu zmodowałeś ją na X850 ... a na 16 potokach z ATI to ja zrobiłem >7,5k w 2005  :D

1727159[/snapback]

piszesz głupoty.

Ja mówię o normalnym podkręceniu grafy na stałe a nie okazjonalnym dla np 3dmarka.

Wątpię abyś na codzień latał z takimi zegarami na tym x850.

W sumie samo odblowowanie 4p bez kręcenia dało mi tylko 1000pkt w 03.

ja tylko stwierdzam że dopłata 45% po to żeby mieć 10% więcej szybkości w grafice jest problematyczna ...

No raczej większą. w gto2 masz 100% że będziesz miał te 16p a z x800gt to loteria.

Czyli płacisz nie tylko za 10% wydajności ale też za pewność modu.

Edytowane przez klimu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klimu - draak na swoim X800xt lata 24/7 z ustawieniami dającymi mu 7k w 3Dmarku 05....

heh ja ze swoim nie wiem co mam, kręciłbym go dalej gdyby się dał skurczybyk :( Prawdopodobnie ogranicza mnie brak zasilania na karcie

Edytowane przez srekal34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piszesz głupoty.

Ja mówię o normalnym podkręceniu grafy na stałe a nie okazjonalnym dla np 3dmarka.

Wątpię abyś na codzień latał z takimi zegarami na tym x850.

W sumie samo odblowowanie 4p bez kręcenia dało mi tylko 1000pkt w 03.

No raczej większą. w gto2 masz 100% że będziesz miał te 16p a z x800gt to loteria.

Czyli płacisz nie tylko za 10% wydajności ale też za pewność modu.

1727206[/snapback]

miałem x800 XT PE dla ścisłości ... i na co dzień latałem na niej 620/580 (i pewnie nie byłoby problemu z 640/600 ale nie lubie dusić sprzęta na granicy wytrzymalości)

nic nie kumasz

mówię że za 700 można kupić 12 potokowca , GTO2 traktuje jako 16 ptokowca za 1000 i tyle

Jesteśmasta i więcej się nie wypowiem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podobnie jak u Ciebie?? :| daj linka do orba 05

1726405[/snapback]

Prosze http://service.futuremark.com/servlet/Inde...ojectId=1377435

Ps. Czy ludzie az tak tu sciemniaja ze co ktos sie pochwali to od razu link screen czy inny dowod ;) ?

Edytowane przez klmn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yotomo, wszystko pięknie ale pamiętaj, że Ty testujesz na a64@3.3GHz i obojętnie co byś nie pisał takie cpu w porównaniu do a64@2.7GHz (klimu) daje Ci te minimum 200pkt (vga pewnie skaluje się z cpu, nawet powyżej 3GHz na a64) i patrząc na to w ten sposób przewaga 16 nad 12 potokami jest już znaczna. Co jest oczywistością wiedząc, że i tu i tu architektura jest przecież ta sama.

@Srekal- na codzień ustawione mam już 555/600, co daje jakieś 6850 pkt. Po co katować do granic kartę ;)

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yotomo, wszystko pięknie ale pamiętaj, że Ty testujesz na a64@3.3GHz i obojętnie co byś nie pisał takie cpu w porównaniu do a64@2.7GHz (klimu) daje Ci te minimum 200pkt (vga pewnie skaluje się z cpu, nawet powyżej 3GHz na a64) i patrząc na to w ten sposób przewaga 16 nad 12 potokami jest już znaczna. Co jest oczywistością wiedząc, że i tu i tu architektura jest przecież ta sama.

@Srekal- na codzień ustawione mam już 555/600, co daje jakieś 6850 pkt. Po co katować do granic kartę ;)

1729580[/snapback]

no to CPU @ 2,7GHz i 6,2 k w 2005 na 12 potokach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heheh jak wy tak wysoko podkrecacie core na tych radkach? Pewno jakies wymyslne chlodzenie. Ja na standard coolerku + ceramiq powyzej 520 mam nieraz black screeny przy dluzszym graniu..Choc w sumie i tak jestem zadowolony z tej grafy.. no ale jak widze core na np 600 to sie wqurzam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

update 1732179[/snapback]

No więc sam teraz widzisz że maxymalnie wykręcony (650/1160) 12p gt nie ma szans z 16p gto@xt

Edit: Manipulacja miało być 2,7Ghz więc ten wynik się nie liczy.

Edytowane przez klimu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc sam teraz widzisz że maxymalnie wykręcony (650/1160) 12p gt nie ma szans z 16p gto@xt

Edit: Manipulacja miało być 2,7Ghz więc ten wynik się nie liczy.

1732205[/snapback]

nigdy nie twierdzilem że 12p pokona 16 ... ino że różnica w wydajności jest nieduża, a w cenie i owszem :D

Swoją drogą jak bym miał kupca na swoją grafe to bym sobie sprawił GTO2 i tyle :D

Między 2,7GHz a 2,9GHz CPU było jakieś 50 pktów różnicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi