Skocz do zawartości
makabda

Profile W Windows 98

Rekomendowane odpowiedzi

W jaki sposób w Win98 spowodować, że podczas uruchamiania konkretnego profilu użytkownika zostaną wprowadzone zmienne systemowe obecne w każdej sesji tego profilu (i oczywiście znikające po wylogowaniu)?

Na przykład zmienna %profile%, która powinna zawierać nazwę profilu (z katalogu \Windows\Profiles\) i wskazywać na miejsce w którym znajdują się dane aplikacji. Jest wiele programów, które posługują się takimi zmiennymi, np. Stickies. Windows98 oczywiście nie tworzy takiej zmiennej po zalogowaniu się do profilu (a przynajmniej nie uświadczyłem jej w Trybie MS-DOS), więc trzeba mu pomóc. Ale jak? Chodzi mi o miejsce polecenia tworzącego taką zmienną. Czy jest to Rejestr, czy plik wsadowy o specjalnej nazwie, czy też sekcja w pliku ini? Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiersz poleceń, polecnie SET

1724621[/snapback]

Żartujesz?

Przecież taka zmienna istnieje tylko w otwartej sesji DOS i razem z nią znika. Mnie chodzi o automatyczne tworzenie się zmiennej, która jest obecna we wszystkich sesjach zalogowanego użytkownika. A znika dopiero po wylogowaniu.

Czyli np. tworzy się zmienna %profile (nie wiem jak, o to pytam) i po otwarciu Trybu MS-DOS i wpisaniu SET jest od razu prezentowana i wskazuje (w tym wypadku) na katalog z danymi zalogowanego właśnie użytkownika.

A po zalogowaniu innej osoby wskazuje na katalog tej innej właśnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi