Skocz do zawartości
hitman44

Co Wybrać - Router, Switch, Czy Hub?

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy zaimiar podzielić dostęp do sieci lokalnej na dwa kompy. Tylko za bardzo nie znam się na sprzęcioe sieciowym i nie wiem co najlpeiej by było wybrać do podziału.

Dodam że sieć strasznie gubi pakiety - średnio podcza pingowania 50% pakietów jest utraconych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy zaimiar podzielić dostęp do sieci lokalnej na dwa kompy. Tylko za bardzo nie znam się na sprzęcioe sieciowym i nie wiem co najlpeiej by było wybrać do podziału.

I router i switch. Router dzieli sieć logicznie - tzn tworzy nową podsieć, co umożliwia korzystanie z niej wielu komputerom na raz, a switch jest fizycznym rozgałęźnikiem sygnału (w dużym uproszczeniu). Gdyby się okazało, że możesz od admina dostać dwa adresy IP to wtedy wystarczy Ci sam switch. Ale przypuszczam, że to mało realne bez dopłaty za korzystanie z łącza.

Dodam że sieć strasznie gubi pakiety - średnio podcza pingowania 50% pakietów jest utraconych

1724918[/snapback]

Jezeli kabel i karta sieciowa sa dobre to śmigaj do admina bo jest jakiś problem z siecia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z uzyskaniem drugiego IP nie bedzie problemu - jest to darmowa sieć w akademiku i sporo adresów jest wolnych - każdy może ustawić sobie jaki chce wolny IP.

Czyli wychodzi na to że lepiej i taniej będzie dać switcha bo z drugim IP nie będzie problemu

A te gubienie pakietów to według mnie słaba jakość kabli doprowadzających, bo sieciówka i mój kabel jest dobry, a gubienie pakietów występuje u wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi