Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar zmodyfikować mojego złoma . Co byście polecili , abym płacił nie dużo [ do 1000 zł ] i abym miał płyte główną + procek . Płyta główna najlepiej , aby obsługiwała oprócz ddr'ów sdramy . Procek gdzieś ok 1,7-2,2 Ghz . Wszystko w miare pod overclocking nadające się . Nie znam się na hardwarze [ webmaster ] , ale czas abym zajoł się tą dziedziną nieco bardziej . Co byście polecili . Aha czy dyska ata 33 wbije się na nowe płytki główne , czy raczej do wymiany [ i tak mam kupca na dysk :lol: ] .

Aha i odrazu podajcie jakieś coolery które można zakupić do tego , bo na pewno skusze się na @ :wink: .

Hmm narazie patrzałem na oferty i testy i oblukałem coś takiego :

Ecs K7s5a Socket A Sis735 Ddr/SDRAM 239.00 [mimo że ecs to w testach wypadł najlepiej z pośród wszystkich ecs'ów] [ benchamark.pl ]

AMD XP 1700+ 279.00

No i jakiś dysk by do tego trzeba bo raczej ten atowy 33 wydaje mi się , żę nie da rady upchać :o ] No chyba , że dyska nie potrzeba , to wtedy w co innego by się zainwtestowało . Czekam na wasze rady . Oczywiście jak znajdziecie jakąś fajniejszą płytkę główną i do tego lepszy procek :D .

Po prostu co do 1000 zł w tych 2 kategoriach :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ecs (elitegroup) odradzam, mnostwo z nimi klopotow. Chyba ze kupisz je w dobrym sklepie gdzie z serwisem nie bedzie klopotow i wezma na siebie odpowiedzialnosc ze to bedzie dzialac. poza tym nie wiem czy sa jakies lepsze alternatywy w tej cenie, bo KONIECZNIE kup nowy dysk

Dysk ata33 jest bez sensu, strasznie obnizy ci wydajnosc, lepiej go sprzedaj!!!

Nowy dysk: zalezy na czym ci zalezy, barraki sa ciche i maja stala dosc wysoka wydajnosc, ale "nie lubia" krecenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup najtańszego Athlona 1600+ jakiego znajdziesz np: z Allegro w okolicach 200zł (nie ma ryzyka, mój Athlon jest właśnie z Allegro i mam na niego gwarancje)

Płyte polecałbym na innym chipsecie bo SiS jest juz przestarzały (tylko DDR 266 itp) może ECS lub Shuttle na KT333? (300-370zł)

Do tego pamięci oszczędne 128 MB DDR (za 120zł na Allegro, lub 150zł w sklepie)

Dysk niestety minimum 300zł - 360zł jeżeli nowy, zależnie od rozmiarów i szybkości, ale niekoniecznie musisz brać najlepszy bo i tak róznice są minimalne.

No i podliczając :200+300+300+120 = 920zł. Zostaje 80zł na modyfikacje: moja propozycja to płyta główna Shuttle, ale równie dobrze możesz spożytkować te pieniądze na różnice cen w sklepach, jeżeli nie ufasz sprzedawcom z Allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AXP1700+ jest w rzeczywistości taktowany na 1,466MHz ( tak dla informacji). ECS K7S5A (patrz mój podpis) potrafi sprawiać bardzo dużo problemów ale i potrafi być wydajną i bardzo stabilną platformą->u mnie płyta po wymianie kilku biosów(i zasilacza na 300W) jest super stabilna, ale nie chce współpracować z SDR dwubankowymi(sprawdzałem już kilka) z jednobankowymi chula. Z DDRami chula bez problemów. A co do podkręcania...hmm....raczej sprawiaa kłopoty(nie posiada poprostu takich funkcji) ale są nieoficjalne biosy i Vmody(tylko z mnożnikiem jest troszkę kłopotów). Jeśli nie ECS to może SHUTLLE na KT266A ? Jest nieznacznie droższa a ma więcej funkci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup sobie jakiegos Maxtora 40 gb 7200rpm polecam sam mam go i wytrzymuje lekko pci 37

ku mojemu zdziwieniu i glupocie moj ibm i brata maxtro pracowal przez ok 1 miech na 43MHz - PCI tak jak i inne komponenty nie mowiac o SCSI - i @ll stable - kup plyte pod p4 - za 600 zeta i celine - wykrecisz na 3GHz a to juz cos - bedzie spox chodzic....pozniej koopisz p4 i jusz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz mało kasy, więc kup AMD.

Proponuję taki zestawik:

-Antek 1700+ - 255zł

-Gigabyte 7VA - 365zł

-RAM 256 DDR333 - 299zł

Razem 919zł - zestaw szybki, stabilny i tani. Zostaje ci koło 100zł. Jak będziesz miał jeszcze trochę kaski za swój dysk to na Allegro spokojnie sobie kupisz jakąś Barracudę 20GB ATA66, a jak nie chcesz to dysk może póki co zostać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...